Avid Pro Audio Community




Avid Pro Audio Community

How to Join & Post | Community Terms of Use | Avid.com Home Page

Google the Forum | Search Knowledge Base | Search Avid.com

Find Support | Support FAQ | Avid Support How To Video Series

Software Updates, Drivers, Manuals, Compatibility, Optimize, Troubleshoot, etc. (Links)

Please post your message once only to the correct forum
Help us Help You - READ THIS Before Posting!



Pro Tools 11 Information









Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-15-2007, 06:45 AM
avidscott avidscott is offline
Member
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 14
Default Losing connection to MBox - please help!

Hi
I'm running ProTools7.0 on a 12" 1.5GHz PowerBook G4 with OS X 10.4.9 and 1.25 GB RAM and media on a firewire drive.
My problem is that for no apparent reason I suddenly lose the connection to the MBox2 and with a click the speakers are silent. I currently only have 2 instrument tracks open and was simply selecting a different patch on Absynth when the connection failed, so I'm not overworking it! This was also an issue on the previous version of OS X so I don't think it's that.
Because I'm short of USB connections I have a Belkin Hub connecting midi keyboard and ilock but the MBox2 is connected direct.
Any suggestions as to why this connection keeps dropping after 10 - 30mins?
Many thanks
David
Reply With Quote
  #2  
Old 05-15-2007, 08:16 AM
cheekypaul cheekypaul is offline
Member
 
Join Date: Feb 2001
Location: Middle England
Posts: 760
Default Re: Losing connection to MBox - please help!

Quote:
Hi
I'm running ProTools7.0 on a 12" 1.5GHz PowerBook G4 with OS X 10.4.9 and 1.25 GB RAM and media on a firewire drive.
My problem is that for no apparent reason I suddenly lose the connection to the MBox2 and with a click the speakers are silent. I currently only have 2 instrument tracks open and was simply selecting a different patch on Absynth when the connection failed, so I'm not overworking it! This was also an issue on the previous version of OS X so I don't think it's that.
Because I'm short of USB connections I have a Belkin Hub connecting midi keyboard and ilock but the MBox2 is connected direct.
Any suggestions as to why this connection keeps dropping after 10 - 30mins?
Many thanks
David
What happens after the click> Do you get a message saying you've lost communication?
__________________
MacBook Pro 2.5GHz i7 8GB RAM 750GB HD 10.7.5 PT10.3.2 Lots Of Lacie D2s
Reply With Quote
  #3  
Old 05-15-2007, 11:43 PM
avidscott avidscott is offline
Member
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 14
Default Re: Losing connection to MBox - please help!

"What happens after the click> Do you get a message saying you've lost communication?"
No message at all, the laptop thinks it's still connected, and if I check in the set up window the Mbox is still listed as an option.
Any ideas?
Reply With Quote
  #4  
Old 05-16-2007, 12:13 AM
Stiff Stiff is offline
Member
 
Join Date: Aug 2003
Location: Lund, Sweden
Posts: 4,101
Default Re: Losing connection to MBox - please help!

Does it happen often? Can you hear anything through headphones? Can you try different speakers and cables?
__________________
Daily news & reviews
www.ProToolerBlog.com
Reply With Quote
  #5  
Old 05-16-2007, 04:07 AM
cheekypaul cheekypaul is offline
Member
 
Join Date: Feb 2001
Location: Middle England
Posts: 760
Default Re: Losing connection to MBox - please help!

I suspect your problem is this...
One of your plugins you are using is "spiking".
By this I mean that the audio signal created by going through the plug in, fx or eq or vi (anyone, don't know which one), has caused some kind of super low or super high click. This in turn "ruins" the channel.
When this happens you lose sound not connection.
Very common with GRM tools and Reaktor, when you push them to their limits.

To solve try these ideas...

Duplicate the channel, delete the old one.
Try toggling through the playback buffer etc, in the hardware drop down menu (though i suspect this will crash the system)
Save the setting of the PlugIn, delete channel, quit, reopen and reinsert on new channel.

Pro Tools has done this for as long as I care to remember, so don't panic.
__________________
MacBook Pro 2.5GHz i7 8GB RAM 750GB HD 10.7.5 PT10.3.2 Lots Of Lacie D2s
Reply With Quote
  #6  
Old 05-16-2007, 06:56 AM
·[-_-]· Richon ·[-_-]·  Richon is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: Viña del Mar , Chile
Posts: 303
Default Re: Losing connection to MBox - please help!

i think it happened so because you have 10.4.9 instaled... check the troublesouport here...

i've read here that 10.4.9 isn't supoorted yet
__________________
Powerbook 12" 1,5Ghz 1,25Gb RAM
M-Box v.1.0 "the old one"
PTLE 7.0 Tiger(10.4.6)
Ministack v2 NEWERTECH FIREWIRE+SEAGATE 320Gb
Reply With Quote
  #7  
Old 05-16-2007, 10:16 AM
avidscott avidscott is offline
Member
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 14
Default Re: Losing connection to MBox - please help!

Hi Guys thanks for all the advice.
The strange thing with this, is that it happens sometimes when nothing is running. So with simply Strike loaded onto one instument track no other plugins, and nothing playing, after about 30mins "click" and no audio to the MBox. The lights are still on, so it's getting USB power but no signal. This also happened under the previous version of OS X, so I more inclined to think it could be a hardware issue?
Any further thoughts?
Thanks
David
Reply With Quote
  #8  
Old 05-16-2007, 10:21 AM
DigiTechSupt's Avatar
DigiTechSupt DigiTechSupt is offline
Avid
 
Join Date: Jan 2000
Location: Worldwide
Posts: 32,306
Default Re: Losing connection to MBox - please help!

Have you tried the basics of trashing preferences yet?

Are you absolutely sure all of your plug-ins are the latest versions and are Pro Tools 7 compatible?
__________________
Avid Audio Tech Support
Help us help you - read this before posting
Support FAQ
Pro Tools 11 FAQ
Reply With Quote
  #9  
Old 07-12-2007, 09:06 AM
avidscott avidscott is offline
Member
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 14
Default Re: Losing connection to MBox - please help!

Hey everyone, thanks for the advice.
I finally cracked it. A friend who's a broadcast sound engineer suggested "change the USB lead". Sorted!!!
It's the lead which came with the unit and it's never left my studio so is in perfect condition, therefore never suspected it, but it was faulty. Always the obvious eh?!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Losing MBox connection - please help avidscott Pro Tools M-Powered (Mac) 1 05-13-2007 01:50 PM
Mbox II Pro losing connection WideO 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 12 12-30-2006 03:13 AM
Losing USB Connection stealth_162 ProControl, Control|24, Command|8 3 03-02-2006 10:56 PM
My 002 keeps losing the connection partytrain 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 11-02-2004 02:03 AM
Still losing MBox connection after reboot and with firmware upgrade..Help lotus1 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 9 03-21-2002 03:29 AM


All times are GMT -7. The time now is 12:44 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com