Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-16-2006, 07:01 PM
Avid's Avatar
Avid Avid is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 1998
Location: Worldwide
Posts: 9,537
Default Mbox 2 Firmware v1.43 - DAT Issue Fix

Firmware updaters available for PowerPC Macs, Intel-based Macs, and Windows XP:
http://www.digidesign.com/index.cfm?...4&itemid=24364

The folowing issue is fixed with Mbox 2 Firmware Updater v1.43 for Mac OS X and Windows XP:

Fixed: Certain DAT Decks Lock To The Wrong Sample Rate When Recording From Mbox 2 (Item #83265)
  • When attempting a 48kHz sample rate DAT recording via the S/PDIF input, some DAT machines would either show a clock error or lock at a 44.1kHz rate, resulting in a DAT recording that would later play at the wrong speed.
Mbox 2 with firmware v1.43 is backwards compatible with any version of Pro Tools LE for Mac OS X and Windows XP that supports the Mbox 2 (Pro Tools LE 6.8.1 and higher).
__________________
Administrator
Avid Pro Audio Community
Reply With Quote
  #2  
Old 12-19-2006, 02:47 AM
danander11 danander11 is offline
Member
 
Join Date: Aug 2006
Location: Sydney, Australia
Posts: 4,013
Default Re: Mbox 2 Firmware v1.43 - DAT Issue Fix

I followed the link, read the instructions, and attempted to update teh firmware in my MBOX2. after starting the updater program, I plugged the MBOX2 in, and when it powered up, I selected UPDATE FIRMWARE. After pressing the button, it paused for about 15 seconds then gave me an error message stating that the file had not been downloaded... I waited a few minutes, no change. I unplugged the MBOX2, shut down the program, rebooted the computer, and tried again.. same result.

I shut everything down again, and this time after restarting, the MBOX2 would no longer power up when plugged in.. I tried other cables, and other USB ports. Anyone else have issues like this?

Thanks.

Danny
__________________
Here I am,
after time not long...
and thankful for the break,
What I found when I got there,
was that I couldn't stay away!

Hobo Shave!
Reply With Quote
  #3  
Old 12-19-2006, 03:39 AM
Phil Jeffers Phil Jeffers is offline
Member
 
Join Date: Jun 2005
Location: Sydney, Australia
Posts: 1,245
Default Re: Mbox 2 Firmware v1.43 - DAT Issue Fix

Unplug your MBox 2 while downloading the driver, unzip the driver, then launch the update, then plug-in the M Box 2, then press the update button and it should work. The same thing happened to me, I double checked the read me, and this order (and perhaps speed at which you plug in the cable) has a bearing on the firmware update.
Reply With Quote
  #4  
Old 12-19-2006, 04:44 AM
danander11 danander11 is offline
Member
 
Join Date: Aug 2006
Location: Sydney, Australia
Posts: 4,013
Default Re: Mbox 2 Firmware v1.43 - DAT Issue Fix

I did that originally... and a couple of times since.. Whenever I tried it, it gave me a FIRMWARE UPDATE FAILED NO DEVICE FOUND message.

Now I get that message with everything. It just does not power up when I plug the USB cable in..

I may go back to PTLE 7.1 and try again. I have uninstalled and reinstalled PTLE 7.3 twice with no affect either..

I'm stumped.

Thanks however.

Danny
__________________
Here I am,
after time not long...
and thankful for the break,
What I found when I got there,
was that I couldn't stay away!

Hobo Shave!
Reply With Quote
  #5  
Old 12-20-2006, 02:32 PM
danander11 danander11 is offline
Member
 
Join Date: Aug 2006
Location: Sydney, Australia
Posts: 4,013
Default Re: Mbox 2 Firmware v1.43 - DAT Issue Fix

Another update for those following this...,

I installed the stand alone drivers onto my laptop and connected the Mbox2 to it with the same result. All that I can come up with is that whilst downla\oading and installing the newer version of firmware, something critical sh*t-the-bed and now it refuses to initialize.

Is anyone aware of a way to force the Mbox2 into a default or test mode?

Thanks once again.

Danny
__________________
Here I am,
after time not long...
and thankful for the break,
What I found when I got there,
was that I couldn't stay away!

Hobo Shave!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Firmware Issue MBOX pro AVID will charge for repair flautista FireWire and USB Audio Interfaces (Mac) 0 11-07-2013 02:21 PM
MBox Pro 3 constant firmware update issue (w/ a twist...) leftalive macOS 3 04-10-2013 01:56 PM
Command 8 Firmware issue Sixstringer7 ProControl, Control|24, Command|8 0 11-18-2009 07:11 PM
002 firmware issue albee1952 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 5 03-17-2009 12:19 PM
Mbox 2 Firmware v1.43 - DAT Issue Fix Avid 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 12-16-2006 07:00 PM


All times are GMT -7. The time now is 02:28 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com