Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-06-2010, 12:32 PM
Big Crouton Big Crouton is offline
Member
 
Join Date: May 2007
Posts: 107
Default What graphics cards are you guys using?

I'm starting to believe that a long standing issue I've had with Pro Tools is related to my graphics card. I'm running a system identical to many people using the i7 processor in all aspects other than the graphics card and the power supply. Now given that the issue only happens with pro tools, that leads me to believe that the issue lies with some component of my computer that interacts or is affected in some way by pro tools. This rules out the power supply, and leaves me with the video card.

So, I'd like to hear what graphics cards some of you guys with i7 systems are using without issue so I can try one out and see if that fixes things.
Reply With Quote
  #2  
Old 11-06-2010, 12:40 PM
Big Crouton Big Crouton is offline
Member
 
Join Date: May 2007
Posts: 107
Default Re: What graphics cards are you guys using?

Also, for what it's worth, I'm using a ATI Radeon HD 4550 (Diamond)
Reply With Quote
  #3  
Old 11-06-2010, 01:22 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,805
Default Re: What graphics cards are you guys using?

I tried an ATI 4350 and had no luck, so I went back to my old faithful MSI nVidia 7300LE 256(cost a whopping $37) and it seems fine. Curiously, I saw a recent compatibility page from Avid and they are now recommending nVidia only
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #4  
Old 11-06-2010, 01:28 PM
Big Crouton Big Crouton is offline
Member
 
Join Date: May 2007
Posts: 107
Default Re: What graphics cards are you guys using?

The thing about those cards they have listed is that they're not easy to come across, and they sure aren't cheap. Noone in calgary has those cards.

However, as I just did a fresh windows install to get ready for PT9, I found new drivers on ATIs website from 2 weeks ago, and so far it's working out. I've learned to be skeptical of success on this front until it works smoothly for about a month or so, but I'm a couple hours in with a formerly problematic session and we're doing good so far.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-06-2010, 04:24 PM
tonepad tonepad is offline
Member
 
Join Date: Sep 2004
Location: SoCal USA
Posts: 834
Default Re: What graphics cards are you guys using?

Nvidia 8500GT here. Replaced a screaming (read noisy) gamer card Asus/NV card that came with the box. That mofo is even too big to actually put in my game rig...gotta redesign that box to use that GPU, just sits in a anti stat bag. The 8500 was sitting in a box cuz it sucked for gaming, but is perfect for my W7/PTLE/003 rig.
__________________
My day job:

Wilson Dyer MPSE
Sound Supervisor: NCIS Los Angeles, CBS Television
Reply With Quote
  #6  
Old 11-08-2010, 10:17 PM
Big Crouton Big Crouton is offline
Member
 
Join Date: May 2007
Posts: 107
Default Re: What graphics cards are you guys using?

As expected, my issue is not actually resolved.

Is anyone else using the ATI Radeon HD 4550? I still strongly suspect that the problem lies with the graphics card, but I don't want to buy a new one if anyone else is using the same card without having their computer shut down randomly on them.
Reply With Quote
  #7  
Old 11-09-2010, 12:01 AM
tonepad tonepad is offline
Member
 
Join Date: Sep 2004
Location: SoCal USA
Posts: 834
Default Re: What graphics cards are you guys using?

Low end 2d/3d GPU cards are dirt cheap... $50 ish any day of the week... $75 bucks for higher spec cards, though you don't need a raging gamer board, as I mentioned they can be noisy, so cheap is perfect here. Sometimes you just have to throw a few $ at the problem to make the pain go away
__________________
My day job:

Wilson Dyer MPSE
Sound Supervisor: NCIS Los Angeles, CBS Television
Reply With Quote
  #8  
Old 11-09-2010, 12:49 AM
TOM@METRO's Avatar
TOM@METRO TOM@METRO is online now
Moderator
 
Join Date: Apr 2006
Location: Los Angeles
Posts: 16,918
Default Re: What graphics cards are you guys using?

In the main rig I run 3 ATI HD5450 cards. (fanless) Pushing 5 monitors.
__________________
~ tom thomas

Formerly hobotom

Pro Tools Ultimate 2019.6 HDX
HD Omni and 192 I/Os
Windows 10
Intel Hexcore i7
All Samsung Pro SSDs
Ampex MM1200 2" 24 trk tape
Outboard: UREI, Eventide, Lexicon, Yamaha, TC Electronics, Orban, ART, EchoAudio, Dolby, Hughes, API, Neve, Audio Arts, BBE, Aphex, Berringer, MOTU, dbx, Allison, etc.
Plug-ins: Too many to talk about.

www.metrostudios.com
Reply With Quote
  #9  
Old 11-09-2010, 06:00 AM
sunburst79 sunburst79 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Cleveland, Ohio USA
Posts: 12,763
Default Re: What graphics cards are you guys using?

I have several rigs with 4350 fanless cards, one with a 3450. Been running ATIs forever (since the AGP days) with PT with nary a problem.

If your system is resetting its as likely to be the RAM or a motherboard. If to can prove its the card let the manufacturer warrentee it.
__________________
Scott

Formerly Hobo Wan Kenobi

Core 2 Specs Page

ASUS P6T6 Revolution | i7 930 | 12GB OCZ DDR3 1600 7-7-7-20 | PTLE 10 | CPTK | 003 | Presonus D8 | 11Rack | Alesis AI3 | Presonus HP60 | Mercury + Studio Classics | Sound Toys | MasseyPack | Axiom61 | MAudio Keystation Pro 88
Reply With Quote
  #10  
Old 11-09-2010, 07:10 AM
scadh scadh is offline
Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 47
Default Re: What graphics cards are you guys using?

What sort of issues are you seeing? Just the random shutdown?

I recently built a new audio machine for a friend with this fanless 4550:

http://www.newegg.com/Product/Produc...-250-_-Product

You might have noticed other posts on this forum from me indicating that all is NOT yet well. However, I don't think it's related to the video card. I'm getting occasional static when record-arming audio tracks.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Graphics cards tghrs Pro Tools 9 5 12-07-2010 01:49 PM
Do Graphics Cards make a difference? Timster 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 5 04-30-2004 12:21 PM
Matrox Graphics cards Tomio Broman Pro Tools TDM Systems (Win) 11 02-26-2004 03:37 AM
Will I see a difference between the 4 graphics cards in new G4s if I'm not a gammer? Chris Pro Tools TDM Systems (Mac) 8 02-12-2003 03:13 PM
Graphics Cards and Slowness Baixo Pro Tools TDM Systems (Mac) 3 11-25-2000 12:45 AM


All times are GMT -7. The time now is 07:51 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com