Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2019

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-20-2020, 05:51 PM
jbreher jbreher is offline
Member
 
Join Date: Oct 2019
Location: USA
Posts: 24
Default 2019.12 HD Driver install bricked my MBP

Like the title says.

PT 2019.12 Ultimate had been working on this machine (late 2019 16" MBP - see sig) with generic USB interfaces (e.g., Aphex 500 Rack).

Today was the day I was to move my HD Native system from my 2009 Mac Pro (see sig) to the new MacBook Pro, using a Sonnet Echo Express III TB-PCIe Expansion chassis.

No problem with the HW install. Mac System Information indicated all as expected.

Hooked up my Mini DigiLink cables - no detection of HD I/Os nor OMNI.

Internet sleuthing indicated drivers need be installed after PT. OK, I'll install the drivers.

Driver install process reaches a dialog that indicates system will reboot. System goes down...
Apple logo...
Progress bar...
About 95%...
About 95%...
About 95%...

After about a half hour, I powered off and back on
Apple logo...
Progress bar...
About 95%...
About 95%...
About 95%...

After another 20 minutes or so, I powered off and powered back up into safe mode (hold Shift key).
Apple logo...
Progress bar...
About 95%...
About 95%...
About 95%...

It's been over an hour now. The PT HD Driver install process has evidently bricked my computer to the point that safe mode does not even work. Any ideas how to get past this?

PT on the MBP is 2019.12 Ultimate - matching driver release.
__________________
MacPro Early 2009 - 2.66 GHz Quad Xeon, 20GB 1066 MHz DDR3, AMD Radeon R9 280X 3072 MB, OSX 10.8.5
PT 10.3.8.378, HD Native PCIe, HD I/O 16A, HD I/O 8x8x8, OMNI
MacBook Pro 2019 16" - 2.4 GHz 8-Core i9, 64 GB 2667 MHz DDR4, AMD Radeon Pro 5500M 8 GB, macOS 10.15.2
Reply With Quote
  #2  
Old 01-20-2020, 09:07 PM
LukeHoward LukeHoward is offline
Member
 
Join Date: Mar 2001
Location: Melbourne
Posts: 917
Default Re: 2019.12 HD Driver install bricked my MBP

NB: PT might not work with Thunderbolt 3 chassis.

I would start your laptop in target disk mode and trash /Library/Extensions/DigiDal.kext. See if that helps... (obviously you'll need another Mac to do this)
Reply With Quote
  #3  
Old 01-20-2020, 10:10 PM
jbreher jbreher is offline
Member
 
Join Date: Oct 2019
Location: USA
Posts: 24
Default Re: 2019.12 HD Driver install bricked my MBP

Quote:
Originally Posted by LukeHoward View Post
NB: PT might not work with Thunderbolt 3 chassis.

I would start your laptop in target disk mode and trash /Library/Extensions/DigiDal.kext. See if that helps... (obviously you'll need another Mac to do this)
Intriguing.

MBP 16" Has only TB ports - which I guess operate as USB also.

My Mac Pro 2009 of course has no TB. But it has USB. But that would require an A-A cable. Not sure I have such.

I think I have an old 17" MBP - which likely has FW. But how to bridge that to TB?

Can anyone point me at a reference? Don't know if I've used target mode in the last decade. Fumbling.
__________________
MacPro Early 2009 - 2.66 GHz Quad Xeon, 20GB 1066 MHz DDR3, AMD Radeon R9 280X 3072 MB, OSX 10.8.5
PT 10.3.8.378, HD Native PCIe, HD I/O 16A, HD I/O 8x8x8, OMNI
MacBook Pro 2019 16" - 2.4 GHz 8-Core i9, 64 GB 2667 MHz DDR4, AMD Radeon Pro 5500M 8 GB, macOS 10.15.2
Reply With Quote
  #4  
Old 01-20-2020, 10:25 PM
jbreher jbreher is offline
Member
 
Join Date: Oct 2019
Location: USA
Posts: 24
Default Re: 2019.12 HD Driver install bricked my MBP

Hmmm. Connecting it up to an OWC TB2 dock, connected to ethernet.

I can ping it.

ssh gets connection refused. Not sure if I've ever tried to ssh into it before.
__________________
MacPro Early 2009 - 2.66 GHz Quad Xeon, 20GB 1066 MHz DDR3, AMD Radeon R9 280X 3072 MB, OSX 10.8.5
PT 10.3.8.378, HD Native PCIe, HD I/O 16A, HD I/O 8x8x8, OMNI
MacBook Pro 2019 16" - 2.4 GHz 8-Core i9, 64 GB 2667 MHz DDR4, AMD Radeon Pro 5500M 8 GB, macOS 10.15.2
Reply With Quote
  #5  
Old 01-20-2020, 11:21 PM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is online now
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 12,834
Default Re: 2019.12 HD Driver install bricked my MBP

Have you done the security settings so the new Macbook is allowed to see the interface as apple changed that with Mojave and upwards so you might need to set the security settings manually.

And also do you have the digilink license on your ilok key as thats needed after PT12.6 HD which might be included in Ultimate and if it is then it will be inside your ultimate bundle on the iLok. Otherwise you have a $299 purchase to take care of before you can use the card and interface. What PT version was the last you used with You card and digilink interface before going to Ultimate and had it working? If it was PT10HD (On the old mac pro) then you NEED the Digilink license..
__________________
Best Regards
Christopher

—————————————
South Side Music Group
WEBHOME
—————————————
Reply With Quote
  #6  
Old 01-21-2020, 12:31 AM
LDS LDS is offline
Member
 
Join Date: Jul 2014
Location: Sydney, Australia
Posts: 776
Default Re: 2019.12 HD Driver install bricked my MBP

My 2018 MBP had similar hanging when an eGPU was attached. Unplugging it while OSX loads, then plugging it in after the desktop appeared seemed to work fine in sorting it out. It randomly stopped happening one day, I think after an OSX update. Have you tried doing something similar?

TB3 isn't technically supported with HDX and Pro Tools yet. There are details about it on the Sonnet website. Their solution is to downgrade the Echo Express III to TB2... it costs $150 though. With that being said, Avid have announced TB3 versions of HDX using custom sonnet enclosures so TB3 support might be appearing in the next Pro Tools release.
__________________
littledevilstudios.com.au
Pro Tools Ultimate 2020.5. OSX 10.14.6. HDX1. Avid Omni. Mac Pro 2013. 10 Core 3.0gHz. 64Gb. 4x mSata SSD Drives + 4x HDD. AJA XT IO. Sync HD. Dobly Production Suite 3.4.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-21-2020, 09:21 AM
jbreher jbreher is offline
Member
 
Join Date: Oct 2019
Location: USA
Posts: 24
Default Re: 2019.12 HD Driver install bricked my MBP

Quote:
Originally Posted by Southsidemusic View Post
Have you done the security settings so the new Macbook is allowed to see the interface as apple changed that with Mojave and upwards so you might need to set the security settings manually.
I really don't know. And seeing as my machine won't boot, I have no way to check. I would have thought the PT install process would have taken care of this, would it be necessary. Then again, I would have thought the PT installation process would have installed all necessary drivers to begin with. You know what they say about assumptions.

FWIW, PT 2019.12 Ultimate worked on the new MBP with USB interfaces before trying to move the HD Native system over to that new machine. DOes this answer the security settings question?

Quote:
And also do you have the digilink license on your ilok key as thats needed after PT12.6 HD which might be included in Ultimate and if it is then it will be inside your ultimate bundle on the iLok. Otherwise you have a $299 purchase to take care of before you can use the card and interface. What PT version was the last you used with You card and digilink interface before going to Ultimate and had it working? If it was PT10HD (On the old mac pro) then you NEED the Digilink license..
Yes, the iLok does contain the DigiLink license. It came with my OMNI. The previous version used (2009 on the Mac Pro) was indeed PT10HD (specific release in sig). But I was already aware upgrading would require the DigiLink license, so I activated it on my iLok.
__________________
MacPro Early 2009 - 2.66 GHz Quad Xeon, 20GB 1066 MHz DDR3, AMD Radeon R9 280X 3072 MB, OSX 10.8.5
PT 10.3.8.378, HD Native PCIe, HD I/O 16A, HD I/O 8x8x8, OMNI
MacBook Pro 2019 16" - 2.4 GHz 8-Core i9, 64 GB 2667 MHz DDR4, AMD Radeon Pro 5500M 8 GB, macOS 10.15.2
Reply With Quote
  #8  
Old 01-21-2020, 09:26 AM
jbreher jbreher is offline
Member
 
Join Date: Oct 2019
Location: USA
Posts: 24
Default Re: 2019.12 HD Driver install bricked my MBP

Quote:
Originally Posted by LDS View Post
My 2018 MBP had similar hanging when an eGPU was attached. Unplugging it while OSX loads, then plugging it in after the desktop appeared seemed to work fine in sorting it out. It randomly stopped happening one day, I think after an OSX update. Have you tried doing something similar?
Well, I have tried booting it in safe mode without the TB-PCIe chassis attached. Indeed, before bed last night I tried booting in safe mode with nothing atttached but the power supply. This morning, it is still hung at the apple loga and near-complete boot progress bar.

Quote:
TB3 isn't technically supported with HDX and Pro Tools yet. There are details about it on the Sonnet website. Their solution is to downgrade the Echo Express III to TB2... it costs $150 though. With that being said, Avid have announced TB3 versions of HDX using custom sonnet enclosures so TB3 support might be appearing in the next Pro Tools release.
Yeah, I was aware of that. My sales rep suggested it was probably just a matter of not having been formally tested yet. And that it would 'probably' work. Promised to make it right if it did not. But I don't think 'make it right' would include restoring a bricked laptop to functionality.
__________________
MacPro Early 2009 - 2.66 GHz Quad Xeon, 20GB 1066 MHz DDR3, AMD Radeon R9 280X 3072 MB, OSX 10.8.5
PT 10.3.8.378, HD Native PCIe, HD I/O 16A, HD I/O 8x8x8, OMNI
MacBook Pro 2019 16" - 2.4 GHz 8-Core i9, 64 GB 2667 MHz DDR4, AMD Radeon Pro 5500M 8 GB, macOS 10.15.2
Reply With Quote
  #9  
Old 01-21-2020, 09:28 AM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is online now
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 12,834
Default Re: 2019.12 HD Driver install bricked my MBP

Have you done this:

http://avid.force.com/pkb/articles/e...nput-on-Mojave
__________________
Best Regards
Christopher

—————————————
South Side Music Group
WEBHOME
—————————————
Reply With Quote
  #10  
Old 01-21-2020, 09:54 AM
jbreher jbreher is offline
Member
 
Join Date: Oct 2019
Location: USA
Posts: 24
Default Re: 2019.12 HD Driver install bricked my MBP

Quote:
Originally Posted by Southsidemusic View Post
I think so. I would not have been able to record and play back using my Aphex interface if I had not, correct? I’m not positive, as the machine won’t boot, so I cannot check.
__________________
MacPro Early 2009 - 2.66 GHz Quad Xeon, 20GB 1066 MHz DDR3, AMD Radeon R9 280X 3072 MB, OSX 10.8.5
PT 10.3.8.378, HD Native PCIe, HD I/O 16A, HD I/O 8x8x8, OMNI
MacBook Pro 2019 16" - 2.4 GHz 8-Core i9, 64 GB 2667 MHz DDR4, AMD Radeon Pro 5500M 8 GB, macOS 10.15.2
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HD Native Core Audio Driver 2019.12 Justin1524 Pro Tools 2019 6 01-29-2020 09:29 PM
Install pro tools 2019.10 over 2019.6? Clarkston Guy Pro Tools 2019 6 11-01-2019 08:12 AM
Avid 2019.6 HD Driver & OSX 10.15 LDS Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 1 10-17-2019 07:34 PM
HD Driver 2019.5 issues with third party interfaces PT user Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 0 06-04-2019 11:56 PM
PT 2019 Core Audio Driver? gearhead2010 Pro Tools 2019 0 05-09-2019 12:44 PM


All times are GMT -7. The time now is 06:33 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com