Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2019

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-29-2019, 08:29 AM
DJ Hellfire DJ Hellfire is offline
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: New Jersey
Posts: 2,035
Default Why doesn't the session always back up at the specified intervals?

I have my backup settings set to backup every 1 minute. Pro Tools almost never honors this setting and when I have a crash, 50% of the time I lose several minutes worth of changes. I understand the software choosing to not create a backup file if no changes are made but if I am actively making adjustments for several consecutive minutes, the software should be backing up every single minute and it is not! Why is that?
__________________
www.HellfireBeats.com

Akai MPC 2000XL, Akai MPC X, Mackie 1202VLZ Pro, Akai Advance 61, Focal Alpha 80, UAD 2 Apollo Quad, UAD 2 Satellite Quad, UAD 2 Octo PCIe, Neve R6 "Lunch Box", Neve Portico 511, Neve Portico 551, Neumann TLM49

Pro Tools 2018.10

Mac Pro 4,1 (5,1 upgrade), Early-2009, 3.46GHz Nehalem 12-Core, 32GB RAM - OS 10.12.6

13" MacBook Pro, Late-2011, 2.4GHz Dual Core i5, 16GB RAM - OS 10.12.6

27" iMac, Late-2012, 3.4GHz i7, 24GB RAM - OS 10.12.6
Reply With Quote
  #2  
Old 12-29-2019, 10:23 AM
cwsand's Avatar
cwsand cwsand is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2006
Location: Atlanta, Georgia
Posts: 3,374
Default Re: Why doesn't the session always back up at the specified intervals?

I don't know but the same thing happens to me. I have it set to 1 minute as well and at most it's every 2 minutes.
__________________
Help Us Help You

Chris
__________________________________________________
Focusrite Liquid Saffire 56
TCE Studio Konnekt 48
PreSonus Digimax LT
Gigabyte GA-Z170-HD3P / i7 6700K 4.1 GHz / 32GB Crucial DDR4
macOS High Sierra Version 10.13.6
Pro Tools HD 2020.5
Reply With Quote
  #3  
Old 12-29-2019, 11:12 AM
midnightrambler midnightrambler is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: London, UK
Posts: 2,379
Default Re: Why doesn't the session always back up at the specified intervals?

I don’t think a backup is made any time the transport is in playback.
Reply With Quote
  #4  
Old 12-29-2019, 11:25 AM
amagras amagras is offline
Member
 
Join Date: Mar 2015
Location: Ottawa, ON
Posts: 3,397
Default Re: Why doesn't the session always back up at the specified intervals?

I am not sure that time runs the same way when we are in Pro Tools
__________________
Dell XPS 8700. Intel Core i7-4770 CPU @ 3.40GHz. RAM: 16GB. Windows 10 Home x64. NVIDIA GeForce GTX 645. NI Komplete Audio 6. Pro Tools Software 2019
amagrasmusic.com
Reply With Quote
  #5  
Old 12-29-2019, 01:29 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 35,534
Default Re: Why doesn't the session always back up at the specified intervals?

FWIW, I just looked at the last batch on a song I was just working on and they are all 2 minutes apart(which is my setting).
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #6  
Old 12-29-2019, 04:42 PM
cwsand's Avatar
cwsand cwsand is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2006
Location: Atlanta, Georgia
Posts: 3,374
Default Re: Why doesn't the session always back up at the specified intervals?

Quote:
Originally Posted by midnightrambler View Post
I don’t think a backup is made any time the transport is in playback.
I wondered about that - plus it probably doesn't backup when processing audio with AudioSuite, consolidating clips, commit/freeze, etc. I don't know if it waits until the process is done, or until the next increment to backup comes. With it backing up for me every 2-3 minutes I don't usually lose too much. Plus I tend to hit Command+S a lot while I'm working and of course, I have the session backed up on a separate drive.
__________________
Help Us Help You

Chris
__________________________________________________
Focusrite Liquid Saffire 56
TCE Studio Konnekt 48
PreSonus Digimax LT
Gigabyte GA-Z170-HD3P / i7 6700K 4.1 GHz / 32GB Crucial DDR4
macOS High Sierra Version 10.13.6
Pro Tools HD 2020.5
Reply With Quote
  #7  
Old 12-29-2019, 08:10 PM
WKG WKG is offline
Member
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 1,199
Default Re: Why doesn't the session always back up at the specified intervals?

I've had more crashes than I can remember after working for several hours where pro tools didn't save anything. I keep autosave set for every 5 minutes.

I have learned to do a manual save often, pro tools can't be trusted IMO.
__________________
I7-4930K, X79-Deluxe, 2133 32 GB,
GT640, 512GB 860 Pro, 1TB Evo, WDB 2TB X2,
Win 10 Pro, PT Ultimate 2019.6 REAPER 6.02
RME, Daking, Heritage, ISA, Sytek

ASUS N71Jq i7 940xm 8GB DDR3
PTHD 12.1 REAPER - Win 10 HP
Reply With Quote
  #8  
Old 12-30-2019, 01:10 AM
WorldStudios WorldStudios is offline
Member
 
Join Date: Nov 2003
Location: Sweden
Posts: 833
Default Re: Why doesn't the session always back up at the specified intervals?

My take on this is that I think that Auto Save is to blame for some of the crashes I get. Therefore I have it set to 5 minutes and I try to do manual saves before performing dangerous tasks that have crashed Pro Tools before. To be honest, there are fewer crashes now than say half a year ago - but still too many. Probably related to some of my 1.000.000 plugins...
__________________
Johan Bejerholm
World Studios
Sweden

Phone +46707773443
Reply With Quote
  #9  
Old 12-30-2019, 05:51 AM
midnightrambler midnightrambler is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: London, UK
Posts: 2,379
Default Re: Why doesn't the session always back up at the specified intervals?

Quote:
Originally Posted by WorldStudios View Post
My take on this is that I think that Auto Save is to blame for some of the crashes I get
I’ve definitely had this in the past, but I’ve not noticed it of late.
Reply With Quote
  #10  
Old 12-30-2019, 07:52 AM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,737
Default Why doesn't the session always back up at the specified intervals?

Quote:
Originally Posted by amagras View Post
I am not sure that time runs the same way when we are in Pro Tools



Over the years and different variations of PT yes I’ve noticed the same thing - it’s usually very random intervals


I also believe Auto Save to be somewhat of a bugger in the machine also, that and Undo levels
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Midi level drops out at intervals? GOOOTOOO Pro Tools 2018 2 04-29-2019 11:29 AM
White noise burst at constant intervals PunkSkunk Windows 2 12-07-2017 12:44 AM
Distribute clips on the timeline at regular intervals? iain_m Pro Tools 10 8 09-22-2013 07:27 PM
Imported session data doesn't match renumbered session bashville Post - Surround - Video 1 03-29-2011 07:24 PM
How to paste something at intervals? DrChumley Pro Tools M-Powered (Win) 4 12-18-2006 07:27 PM


All times are GMT -7. The time now is 06:18 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com