Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2020

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-16-2021, 04:10 PM
Ed Douglas's Avatar
Ed Douglas Ed Douglas is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Toronto Ont, Canada
Posts: 264
Default ProTools 2020 annoying colour picker menu behaviour;

In 2019.6 clicking and creating a selection across multiple tracks in the timeline defaults to ‘clips in tracks’. This behaviour makes sense to me. It seems the only way to get the drop down selection to change to ‘tracks’ is by clicking on a track name label.

Now, in PT 2020.12, after creating a clip group, the colour picker drop down flips from ‘clips in tracks’ to ‘tracks’, and picking a colour now obviously changes the colour of the track - not just the clip group in question. In order to change the colour of the clip group, I now have the added steps of selecting elsewhere on the timeline, then reselecting my clip group in order to get the drop down menu to once again read ‘clips in tracks’.

Was this change in behaviour deliberate? For my workflow it’s become a PITA as I used to create a clip group (single track or across multiple tracks) and then assign it a colour right away via a keystroke macro.

This new behaviour started in some version of PT 2020, but has recently begun to stick in my craw as work has picked up.

Can it be changed back, please?

Anyone else notice this change?
__________________
Neotech Concepts
http://www.imdb.com/name/nm0235036/
! sonic gymnastics for the illusionary arts !

2019 i9 MacBook Pro (15,3), macOSX 10.14.6, PT Ultimate 2020.12, Atmos Production Suite 3.5, MDA Creator1.5, Rx8 Advanced, Ozone 8 Advanced, Kontakt 6, Soundminer v5Pro, Spanner 3.0.5, SoundHack 0.896
EuControl 021.03.0, Avid Control 2021.3.0, Avid S1, iPad Pro 12.9" gen 1, iPad Pro 12.9" gen 3, Apollo 8 Duo tb2, UAD-2 Satellite Quad tb2, Glyph 2TB tb3 NVMe SSD, x2 Glyph 2TB SSDs, x1 Glyph 4TB SSD, OWC tb3 Dock, OWC Thunderbay 8 56TB
Reply With Quote
  #2  
Old 01-16-2021, 06:11 PM
EdgarRothermich's Avatar
EdgarRothermich EdgarRothermich is offline
Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: West Hollywood
Posts: 207
Default Re: ProTools 2020 annoying colour picker menu behaviour;

Quote:
Originally Posted by Ed Douglas View Post
This new behavior started in some version of PT 2020
Yes, the behavior changed in version 2020.9. This is the version where also the About page changed to the new color scheme with the black background. I don't know if it had something to do with it.

I agree, it makes more sense from a workflow point of view that the Color Inspector sticks with "Clips in Tracks" after you create a Clip Group.. So maybe it is a bug worth reporting
__________________
Edgar Rothermich
Author of "Pro Tools 2020 - How it Works"
from the Graphically Enhanced Manuals (GEM) series
http://DingDingMusic.com/
YouTube Channel Music Tech Explained https://YouTube.com/c/MusicTechExplained/
Reply With Quote
  #3  
Old 01-18-2021, 11:27 AM
Ed Douglas's Avatar
Ed Douglas Ed Douglas is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Toronto Ont, Canada
Posts: 264
Default Re: ProTools 2020 annoying colour picker menu behaviour;

Quote:
Originally Posted by EdgarRothermich View Post
Yes, the behavior changed in version 2020.9. This is the version where also the About page changed to the new color scheme with the black background. I don't know if it had something to do with it.

I agree, it makes more sense from a workflow point of view that the Color Inspector sticks with "Clips in Tracks" after you create a Clip Group.. So maybe it is a bug worth reporting
Ah, Thanks for pinpointing when the change took place!

E>
__________________
Neotech Concepts
http://www.imdb.com/name/nm0235036/
! sonic gymnastics for the illusionary arts !

2019 i9 MacBook Pro (15,3), macOSX 10.14.6, PT Ultimate 2020.12, Atmos Production Suite 3.5, MDA Creator1.5, Rx8 Advanced, Ozone 8 Advanced, Kontakt 6, Soundminer v5Pro, Spanner 3.0.5, SoundHack 0.896
EuControl 021.03.0, Avid Control 2021.3.0, Avid S1, iPad Pro 12.9" gen 1, iPad Pro 12.9" gen 3, Apollo 8 Duo tb2, UAD-2 Satellite Quad tb2, Glyph 2TB tb3 NVMe SSD, x2 Glyph 2TB SSDs, x1 Glyph 4TB SSD, OWC tb3 Dock, OWC Thunderbay 8 56TB
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PT 2020.5 PlugIn Window behaviour Franklyn Pro Tools 2020 9 09-03-2020 07:24 AM
PT 2020.5 erratic behaviour martinaston Pro Tools 2020 15 07-26-2020 07:09 PM
Strange and annoying tab key behaviour PT12 Windows zillmer Pro Tools 12 9 02-21-2017 11:18 PM
Annoying playback behaviour m4tune Pro Tools TDM Systems (Mac) 2 06-30-2011 06:29 AM
"save as" and other dialogues - annoying behaviour fm_xtk 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 6 06-23-2010 01:49 PM


All times are GMT -7. The time now is 03:03 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com