Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 10

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-25-2015, 07:10 AM
critza critza is offline
Member
 
Join Date: Aug 2008
Location: Stockholm/Sweden
Posts: 348
Default Elastic Audio Freezes/Hangs Pro Tools

Hello, i have been experiencing this issue with both my computers and now i am working on a song, and in 15 minutes Pro Tools has crashed/hanged twice.
I activate Elastic Audio on a track , set it to ticks and start putting out warp markers after it has analyzed the audio, and suddenly i get the beachball and pro tools stops responding. I have left it on for minutes and then i have to force quit pro tools and restart it.

I am now on a

Mac Pro 2013
12 Core 2.7GHz
16GB Ram

HD Native (in a Sonnet Echo Express SE II Thunderbolt 2) + Omni

Recording drive
OWC Thunderbay 4 with 2 Samsung EVO 256GB in RAID 1

Pro Tools 10.3.9
OSX 10.9.3

I have Pro tools set to Autosave 3 minute intervals. Havent tested if this could be causing the problem, actually i dont really feel like spending time on doing this, id rather make music.

I have another computer at home and i have encountered this error on this machine as well.

Anyone have similar problems?

/Christer
__________________
PC 7980XE @ 4.2
PT 12.7 Ableton 10.0.1
Great River ME-1NV, Ehrlund EHR-M, Axiom Pro 49, Brauner Valvet, Oktavamod MXL-910, RODE NT5 with Oktavamod MJE-384K, Crane Song Trakker, SSL 611EQ, SSL X-Desk, Sennheiser HD600/650
IS Pro Double 6" Speakers, www.intelligentsound.se/
Reply With Quote
  #2  
Old 05-25-2015, 09:11 AM
suicune suicune is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Wolverhampton, UK
Posts: 896
Default

Yes I've had it - quite a lot actually. To cut a very long story short it seems to only happen with monophonic mode so use polyphonic instead. Samples/ticks doesn't make any difference.
__________________
M2 Studios
Wolverhampton, UK
http://www.madhat.co.uk
Reply With Quote
  #3  
Old 05-27-2015, 03:27 PM
critza critza is offline
Member
 
Join Date: Aug 2008
Location: Stockholm/Sweden
Posts: 348
Default

Quote:
Originally Posted by suicune View Post
Yes I've had it - quite a lot actually. To cut a very long story short it seems to only happen with monophonic mode so use polyphonic instead. Samples/ticks doesn't make any difference.
Thanks for your reply, havent tried to use only polyphonic, but ill try to stick with it, seems to be a bug though, if more ppl experience it.
__________________
PC 7980XE @ 4.2
PT 12.7 Ableton 10.0.1
Great River ME-1NV, Ehrlund EHR-M, Axiom Pro 49, Brauner Valvet, Oktavamod MXL-910, RODE NT5 with Oktavamod MJE-384K, Crane Song Trakker, SSL 611EQ, SSL X-Desk, Sennheiser HD600/650
IS Pro Double 6" Speakers, www.intelligentsound.se/
Reply With Quote
  #4  
Old 05-27-2015, 04:54 PM
amagras amagras is online now
Member
 
Join Date: Mar 2015
Location: Ottawa, ON
Posts: 2,425
Default

As suicune, it happens in monophonic mode to me too, not that often, tho
__________________
Dell XPS 8700. Intel Core i7-4770 CPU @ 3.40GHz. RAM: 16GB. Windows 10 Home x64. NVIDIA GeForce GTX 645. NI Komplete Audio 6. Pro Tools 2018
amagrasmusic.com
Reply With Quote
  #5  
Old 05-28-2015, 04:39 AM
suicune suicune is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Wolverhampton, UK
Posts: 896
Default

Yes the other part to the story is that it only happens when the audio was analysed since opening the session - that is if you save the session, close it and reopen it you won't get a hang. Which is why it seems so intermittent - but if you put a monophonic plugin on new, or record new audio on an existing track with it on, then move a warp marker and start playback I found I was getting a hang a good 50% of the time in my experiments.
__________________
M2 Studios
Wolverhampton, UK
http://www.madhat.co.uk
Reply With Quote
  #6  
Old 06-02-2015, 08:21 AM
critza critza is offline
Member
 
Join Date: Aug 2008
Location: Stockholm/Sweden
Posts: 348
Default

Quote:
Originally Posted by suicune View Post
Yes the other part to the story is that it only happens when the audio was analysed since opening the session - that is if you save the session, close it and reopen it you won't get a hang. Which is why it seems so intermittent - but if you put a monophonic plugin on new, or record new audio on an existing track with it on, then move a warp marker and start playback I found I was getting a hang a good 50% of the time in my experiments.
Sounds about right for me too, got the same project hanging twice from doing something similar.
__________________
PC 7980XE @ 4.2
PT 12.7 Ableton 10.0.1
Great River ME-1NV, Ehrlund EHR-M, Axiom Pro 49, Brauner Valvet, Oktavamod MXL-910, RODE NT5 with Oktavamod MJE-384K, Crane Song Trakker, SSL 611EQ, SSL X-Desk, Sennheiser HD600/650
IS Pro Double 6" Speakers, www.intelligentsound.se/
Reply With Quote
  #7  
Old 07-20-2017, 03:36 PM
Dizzi45Z Dizzi45Z is offline
Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: UT, United States
Posts: 1,692
Default Re: Elastic Audio Freezes/Hangs Pro Tools

I am so tired of this bug. 12.7.1. I've tried this on several computers. The same thing happens on big sessions with me with Elastic Audio and XForm. It will render the first chunk of files and then freeze. It is almost like it fills up the RAM and then crashes. PLEASE FIX THIS AVID.
__________________
recording.guru : FREE Pro Tools Tips and 19 Video Basic Training Course
Pro Tools 12.8.3 HDX Mac OS 10.12.6
Mac Pro Quad 3.2 Nehalem with 32 GB RAM
Noisebox Studios -Utah Recording Studio
Reply With Quote
  #8  
Old 11-19-2017, 12:15 AM
maltastudio's Avatar
maltastudio maltastudio is offline
Member
 
Join Date: Mar 2015
Location: malta
Posts: 93
Default Re: Elastic Audio Freezes/Hangs Pro Tools

Yes Please fix this Avid the Industrial Standard bug 2017

Peace
__________________
www.maltastudio.com

https://soundcloud.com/charlesmuscat

MacBook Pro Late 2016
Intel I7 Quod Core 2.8 GHZ
16 GB Ram . 256 GB SSD
High Sierra

Acer Nitro
Intel I7-6700-HQ
8 GB Ram 256 GB SSD x 2
Win 10 Home 64 bit
Motu 624 AVB , Yamaha 01V96i
Pro tools 12..Latest , Sonar Platinum Lifetime
Reply With Quote
  #9  
Old 11-19-2017, 12:58 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,027
Default Re: Elastic Audio Freezes/Hangs Pro Tools

This may be only on the Mac side as it doesn't happen on any of my Windows rigs. Random thoughts:
1-Don't bother with Ticks mode unless you are trying to alter the session tempo.
2-Separate the area you want to edit and try X-Form. Its takes longer as it renders each and every move(which is why I suggest cutting and working on sections that fit across your EDIT window).
3-if you see the audio snap back after moving a WARP marker, just click on that same WARP marker once more and the waveform SHOULD snap to the marker(this is a known bug). I have had this happen on both Windows and Mac systems
__________________
HP z820 12 core, 64GB RAM, HD/Native, HD IOx2, PT11HD, UAD Quad, preamps from Vintech, Five Fish Audio, Miktek, Focusrite, Chameleon Labs, Warm Audio and Midas..............................
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Elastic Audio hangs PT10 suicune Pro Tools Software (Mac) 21 06-03-2014 12:10 PM
Protools 8.0.1 intermittant freezes and hangs Phill Barrett Post - Surround - Video 18 10-30-2009 09:04 AM
Recording Midi freezes hangs Pro Tools jallen 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 09-26-2007 06:17 AM
Opening Session Hangs/Freezes System ptal 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 6 03-29-2006 01:34 PM
protools freezes/hangs/crashes/etc after about 20-60mins cazfair 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 7 03-18-2001 05:57 AM


All times are GMT -7. The time now is 09:14 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com