Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Mixing > ICON & C|24

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 08-12-2007, 01:22 PM
98wildcat 98wildcat is offline
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Phoenix, AZ
Posts: 47
Default Xmon Outputs

Hello All,
New user here and having some growing pains, I appreciate your help!
So, I was looking in the book and it says to me that the XMON Main Outs are set up so that channel 1 becomes your left and Channel 5 becomes your right. This makes sense if you are doing surround, however, I am not.
When I plugged everything in, channel 5 was not working as it turns out channel 2 was my right speaker.

So the question is, are outputs 3-8 now open for me to do what I please with them or are they locked up for future surround sound use. (in other words, can I use outs 3-8 for other speakers or outboard inserts etc.)

Thanks
Scott
www.southwestsoundworks.com
www.scottleader.com
Reply With Quote
  #2  
Old 08-13-2007, 05:30 AM
Drew Mazurek's Avatar
Drew Mazurek Drew Mazurek is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2000
Location: Maryland, USA
Posts: 11,446
Default Re: Xmon Outputs

You can do whatever you want with the outputs. I think the only issue will be the control surface will always thing output 5 is right, so if you try to mute/solo that speaker it won't work.
__________________
www.drewmazurek.com

Mixing and Mastering click here to get started.
Reply With Quote
  #3  
Old 08-13-2007, 11:39 AM
98wildcat 98wildcat is offline
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Phoenix, AZ
Posts: 47
Default Re: Xmon Outputs

right but output 5 is not right, #2 is? This is what is confusing me...
But I can use those other outputs for outboard gear inserts?
Reply With Quote
  #4  
Old 08-14-2007, 04:38 AM
Drew Mazurek's Avatar
Drew Mazurek Drew Mazurek is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2000
Location: Maryland, USA
Posts: 11,446
Default Re: Xmon Outputs

yes.
__________________
www.drewmazurek.com

Mixing and Mastering click here to get started.
Reply With Quote
  #5  
Old 08-18-2007, 08:15 PM
Top Jimmy's Avatar
Top Jimmy Top Jimmy is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2005
Location: Spokane, WA
Posts: 4,814
Default Re: Xmon Outputs

Any way you cut it, if you want to be able to use the other 6 outputs, you need to get DB-25 to XLR breakouts to go between the 192 and the main ins on the X-Mon. Since you have to do that anyway, patch 192 outs 1 and 2 to X-Mon ins 1 and 5. Of course, X-Mon out 1 and 5 will feed your amp or powered speakers. The benefit of this will show up when you want to use the stereo ins on the X-Mon. The stereo ins are wired to come out 1 and 5 from the X-Mon and cannot be changed.
__________________
James Cadwallader

Hackintosh - Gigabyte Z77X-UP5TH, Intel Core i7-3770K, 32GB 1600Mhz DDR3, 2x SATA 6Gb/s 240GB SSD, 3x SATA 6Gb/s 1TB HDD, 1x Glyph 2TB USB3 HDD, Sierra 10.12.6.

Pro Tools HD 2018.7, Focusrite Red 8Pre, Mbox 3 (Mac)
Pro Tools 11.3.2, Mbox2 (Win 7)

Presonus Faderport, Pro Tools | Control
[/I]
Reply With Quote
  #6  
Old 08-18-2007, 10:08 PM
98wildcat 98wildcat is offline
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Phoenix, AZ
Posts: 47
Default Re: Xmon Outputs

gotcha, and I have the Db-25 to xlr, its just that its 1 and 2 not 1 and 5...thats what I cant understand...
The book says 1 and 5 and everyone on here does too, perhaps mine was setup incorrectly?
Pretty weird.
Reply With Quote
  #7  
Old 08-18-2007, 11:01 PM
Top Jimmy's Avatar
Top Jimmy Top Jimmy is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2005
Location: Spokane, WA
Posts: 4,814
Default Re: Xmon Outputs

I think I understand your confusion. Which output Left and Right actually comes out is determined in the I/O setup in Pro Tools. When using the X-Mon 1-5 routing, mixing in stereo, and you only have a DB-25 to DB-25 cable attaching the 192 analog outs directly to the X-Mon, you have to move the right side of your main monitoring bus to come out channel 5. So, output pair A1-2 would be be routed to 1-5 of the 192. If you mix in 7.1, then by default, the right would be at 5 since the channel layout is L,LC,C,RC,R,LS,RS,S.

If all you're ever going to do is stereo, and you don't want to deal with the hassle of fooling with the I/O setup whenever projects come and go, then just use outs 1-2 from the 192 for your main monitoring, and patch them into ins 1-5 of the X-Mon via XLR breakouts. This way, you'll have full use of the X-Mon stereo ins, mini-monitor outs, and muting/solo on the control surface.
__________________
James Cadwallader

Hackintosh - Gigabyte Z77X-UP5TH, Intel Core i7-3770K, 32GB 1600Mhz DDR3, 2x SATA 6Gb/s 240GB SSD, 3x SATA 6Gb/s 1TB HDD, 1x Glyph 2TB USB3 HDD, Sierra 10.12.6.

Pro Tools HD 2018.7, Focusrite Red 8Pre, Mbox 3 (Mac)
Pro Tools 11.3.2, Mbox2 (Win 7)

Presonus Faderport, Pro Tools | Control
[/I]
Reply With Quote
  #8  
Old 08-19-2007, 10:59 AM
98wildcat 98wildcat is offline
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Phoenix, AZ
Posts: 47
Default Re: Xmon Outputs

Ahhh..ok.
So basically, loose the Db25-Db25 and go for a DB 25 to XLR out of 192 and DB 25 XLR IN from the XMON... ok cool.
I have no problem messing with the IO settings, infact I have completely customized it for our gear, but it never occured to me to loose the DB-25 and it with the snake...
Excellent, thanks alot.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No sound from XMON cue outputs Calvinc3 Pro Tools 9 7 02-26-2018 09:48 AM
Amp outputs same level as Main outputs? DonaldR Eleven Rack 0 02-07-2013 01:50 PM
Apogee Duet outputs better sounding than Digi002R outputs? Pasz 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 11-08-2010 02:19 AM
Xmon Stereo outputs bearease ICON & C|24 2 02-24-2010 06:15 PM
Hum at XMON´s mini speakers outputs i.celma ICON & C|24 3 12-01-2006 03:27 PM


All times are GMT -7. The time now is 10:42 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com