Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Post Production > Post - Surround - Video

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-17-2020, 04:56 PM
jyellen jyellen is offline
Member
 
Join Date: May 2015
Location: Vancouver, BC
Posts: 21
Default Monitoring through input on Print Track vs Master Fader

My mix template is set up so that I monitor both my Surround and folded down Stereo mix via the Print Tracks while in Input mode. I was recently watching one of the Protools Expert videos where they mention this is not ideal and one should rather monitor via a Master Fader. However, there was no reason given in said video as it was off topic. However, this has piqued my interest so I was curious to hear from the experts why this is so. I'm willing to rework my template if it makes sense to do so :)

Here's a sample of my 5.1 signal flow:

dialog track -> 5.1 dialog bus -> 5.1 mix bus -> 5.1 Mix Print (monitored)

from what I understand the recommendation in question would be:

dialog track -> 5.1 dialog bus -> 5.1 mix bus -> 5.1 Master Fader (monitored)...as well as 5.1 mix bus ->5.1 Mix Print (via send)

Thanks in advance.
__________________
System Specs
Protools 12.8.3
MAC OS 10.12.6
Mac 2010 3.46 GHz 6 Core

Thanks,
Jeff Yellen
ridgelinesound.com
Reply With Quote
  #2  
Old 09-17-2020, 06:06 PM
albee1952 albee1952 is online now
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 35,833
Default Re: Monitoring through input on Print Track vs Master Fader

If you have a method that works, don't feel the need to change because a video tells you to Just one opinion
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #3  
Old 09-18-2020, 04:42 AM
paulo m's Avatar
paulo m paulo m is offline
Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: Lisbon, Portugal
Posts: 344
Default Re: Monitoring through input on Print Track vs Master Fader

My templates have both options. A master fader(aux) that handles the volume of all the stems busses and another one that controls the return from the print tracks when recording. This way I can monitor "off-tape" style when recording by using only the fader assigned to the print tracks. You need to have only one fader up at any time of course, if they share the same physical outputs. If you have a monitor controller, you can assign different physical outputs to each master fader (aux), so that you can toggle sources on the controller easily. This allows AB comparisons to check that what you´re recording at the print tracks is the same of what you´re sending from the stems busses. It detects errors very quickly, like mistakes in routing etc.
__________________
Regards,

Paulo M
Reply With Quote
  #4  
Old 09-18-2020, 10:18 AM
jyellen jyellen is offline
Member
 
Join Date: May 2015
Location: Vancouver, BC
Posts: 21
Default Re: Monitoring through input on Print Track vs Master Fader

From what I understand it has something to do with Latency...can anyone speak to this? I understand latency very well but don't understand why uising input monitoring in this way is worse than a master fader. The guys who made the video (Mike Aiton and Mike Thornton) are well respected professionals and I value their opinion.
__________________
System Specs
Protools 12.8.3
MAC OS 10.12.6
Mac 2010 3.46 GHz 6 Core

Thanks,
Jeff Yellen
ridgelinesound.com
Reply With Quote
  #5  
Old 09-18-2020, 11:01 AM
TVPostSound's Avatar
TVPostSound TVPostSound is offline
Member
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 3,273
Default Re: Monitoring through input on Print Track vs Master Fader

Quote:
Originally Posted by jyellen View Post
From what I understand it has something to do with Latency...can anyone speak to this? I understand latency very well but don't understand why uising input monitoring in this way is worse than a master fader. The guys who made the video (Mike Aiton and Mike Thornton) are well respected professionals and I value their opinion.
Hi
Please point me to the video you're referring, so I can give an informed response.
__________________
IMDB
Reply With Quote
  #6  
Old 09-18-2020, 11:53 AM
jyellen jyellen is offline
Member
 
Join Date: May 2015
Location: Vancouver, BC
Posts: 21
Default Re: Monitoring through input on Print Track vs Master Fader

I heard it in this video but it's a very long video and I can't seem to find it again short of listening back through the whole video

https://www.youtube.com/watch?v=uMwfAmoPFaA
__________________
System Specs
Protools 12.8.3
MAC OS 10.12.6
Mac 2010 3.46 GHz 6 Core

Thanks,
Jeff Yellen
ridgelinesound.com
Reply With Quote
  #7  
Old 09-18-2020, 02:27 PM
bewk's Avatar
bewk bewk is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: HTX
Posts: 90
Default Re: Monitoring through input on Print Track vs Master Fader

I think there's a bit of the "why" in this video. It may have more to do with delay compensation on HDX for re-recording; which I think Thornton and Aiton both have. Also, this is based on PT 11 code. Not sure if it still behaves this way with current versions.

Here's where M.A. discusses the routing for stems and printmasters in his template. Some great advice in there for people trying wrap their head around prepping stems for localization.

-Chris
__________________

• PT HD|Native 2020.9 on 10.13.6 (Angelbird SSD) // MacPro (4,1 to 5,1) 12 Core 3.46 GHz // 24GB // AJA Kona LHi // OWC FW800, USB 3.0, eSATA // MTRX Studio
• PT HD 11.3.2 on 10.13.6 // MacBook Pro 17" 2.66 GHz i7 8GB RAM
• Avid Dock,
Artist Series Mix & iPad 7th gen & Eucon 20.5
• DADman/Eucon monitoring
• BSS (DAN + 100), QSC DCA 1644, JBL 7 Series

www.quesound.com
Reply With Quote
  #8  
Old 09-19-2020, 01:51 AM
Sonopolis Sonopolis is offline
Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: Berlin
Posts: 251
Default Re: Monitoring through input on Print Track vs Master Fader

Well in older versions of PT there was the problem that you could not scrub through inputs, but I guess that is not what they are referring to.
Reply With Quote
  #9  
Old 09-19-2020, 04:59 AM
Cheesehead Cheesehead is offline
Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: London
Posts: 704
Default Re: Monitoring through input on Print Track vs Master Fader

I have my template set up the same way as yours.
It works great and has done for years.
I don't experience any great latency.

As my Father in law used to say "If it isn't broke, don't fix it"
__________________
Mac Pro 6,1 12 core, OSX 10.14.6, HD-Native TB, Trinnov MC, MTRX Studio, 2xRME ADA-4, Sync HD, AJA IO XT, PT Dock, PT Control, PT 2020.5
Reply With Quote
  #10  
Old 09-22-2020, 02:49 PM
jyellen jyellen is offline
Member
 
Join Date: May 2015
Location: Vancouver, BC
Posts: 21
Default Re: Monitoring through input on Print Track vs Master Fader

Thanks all for your "input" (yuk yuk...sorry, that was bad).

I ended up redoing my template for other reasons and implemented the MASTER FADERS this time. We'll see how it goes.
__________________
System Specs
Protools 12.8.3
MAC OS 10.12.6
Mac 2010 3.46 GHz 6 Core

Thanks,
Jeff Yellen
ridgelinesound.com
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Bug report: Print track NOT in input will play input pqlior@mac.com Pro Tools 2018 2 12-07-2018 02:22 PM
CPU spike when 'print track' put into input pqlior@mac.com Pro Tools 12 15 11-05-2017 02:09 AM
PT 9 No Input to my Master Fader I/O settings? mij sang macOS 0 03-22-2011 03:46 PM
Input monitoring and pre fader metering PROCHIC 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 11 03-27-2010 04:52 PM
Aux input vs Master fader taylor4814 Pro Tools TDM Systems (Mac) 2 08-28-2003 11:40 AM


All times are GMT -7. The time now is 05:22 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com