Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Other Products > MIDI

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-12-2007, 09:44 AM
freezegelman freezegelman is offline
Member
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 30
Default issues with playback/recording with midi controller

Hey everyone,
So I was watching those awesome videos on remixing and recording MIDI and such, that it motivated me to go out and buy a MIDI controller this weekend. I bought this thing (http://www.guitarcenter.com/M-Audio-...64-i1154547.gc)
the M - Audio Keystation 88 key USB thingy. I'm running Windows XP, Protools 7.3.c5 (haven't updated to 7.4 yet) and have an M Box 2. The M- Audio MIDI keyboard plugs directly into a free USB port and it works fine. I can play things fine, but when I hit record the latency is terrible and the recording and playback clutters. Like insanely. I tried messing around with the play back sample levels... and it really didn't help. Or maybe I just don't know if I should increase them or decrease them...

Also.... I know there is a way to get some type of midi controller and have it run through the MBOX 2. Is this a more precise and accurate way to record MIDI? And if so, how do I go about that process? Any help would be appreciated...

I guess any help on configuring my computer to get accurate play back and recording with MIDI using this controller. Almost Thanksgiving! yay!

Wondering why I just dropped 200 dollars on something that may not work ,
Parker
Reply With Quote
  #2  
Old 11-12-2007, 10:56 PM
spkguitar's Avatar
spkguitar spkguitar is offline
Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: Pittsburgh
Posts: 18,161
Default Re: issues with playback/recording with midi controller

There may be a few different reasons why you are having issues.

While tracking, your HW Buffer should be set to he lowest setting you can set it to.

You didn't mention much else about your system. If you are using a multi-core processor (Core 2 Duo, AMD x2, etc), and you haven't applied the Microsoft multi-core hotfix, it can cause MIDI clock problems.
__________________
My Website: Pro Tools "Newbie" Help

Studio rig: Gigabyte GA-EX58-UD3R, Intel i7 920, 6GB Patriot DDR3, NVidia 8600GS, LG GGW-H20L BD-RE, Sony CRX195E1 CD-RW, 2x WD Caviar black 640GB (os swap), 1x WD caviar 320GB (sessions), 1x Maxtor 120GB (sessions), 1x Seagate 1TB (samples/loops), Profire2626, Command8, PT12 on OSX

Mobile Rig: 2015 MacBook Pro Retina, Apollo Twin, PT12
Reply With Quote
  #3  
Old 11-13-2007, 02:38 PM
freezegelman freezegelman is offline
Member
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 30
Default Re: issues with playback/recording with midi controller


Thanks for the response

My processor is an Intel Core Duo Inside...
And what is hotfix? What does it do? I've seen it on posts around here... but I'm afraid to install things that I have no idea about.
Reply With Quote
  #4  
Old 11-13-2007, 08:04 PM
spkguitar's Avatar
spkguitar spkguitar is offline
Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: Pittsburgh
Posts: 18,161
Default Re: issues with playback/recording with midi controller

The hotfix is an operating system upgrade that is necessary to solve problems with the MIDI clock that comes from Microsoft not writing XP to take advantage of multiple processors correctly.

Microsoft Hotfix

If you are uncomfortable upgrading your computer yourself, take it to a computer professional.

This update is necessary for using MIDI in Pro Tools (including the click track) with multi-core processors.
__________________
My Website: Pro Tools "Newbie" Help

Studio rig: Gigabyte GA-EX58-UD3R, Intel i7 920, 6GB Patriot DDR3, NVidia 8600GS, LG GGW-H20L BD-RE, Sony CRX195E1 CD-RW, 2x WD Caviar black 640GB (os swap), 1x WD caviar 320GB (sessions), 1x Maxtor 120GB (sessions), 1x Seagate 1TB (samples/loops), Profire2626, Command8, PT12 on OSX

Mobile Rig: 2015 MacBook Pro Retina, Apollo Twin, PT12
Reply With Quote
  #5  
Old 11-15-2007, 10:44 AM
freezegelman freezegelman is offline
Member
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 30
Default Re: issues with playback/recording with midi controller

awesome!
i can't thank you enough.
that was the exact solution
thanks again!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Playback/Recording Issues with PT 9 (HD) Remuhnes Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 1 09-18-2012 09:44 PM
m-audio 02 usb/midi controller issues HELP! intolerance 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 03-25-2008 10:26 AM
MIDI controller issues disaster MIDI 2 09-15-2006 10:58 AM
MIDI Controller / MotorMix Issues - Help jg573 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 10 04-28-2005 09:36 AM
Help! - Having issues with a USB midi controller Thundernut 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 06-22-2003 08:52 PM


All times are GMT -7. The time now is 10:55 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com