Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools M-Powered (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 06-13-2010, 04:57 PM
lkingston lkingston is offline
Member
 
Join Date: May 2010
Location: Clermont
Posts: 80
Default USB audio interface works better when plugged in directly rather than through a hub.

I am running M-Powered Pro Tools 8 with Windows 7 64 bit and an M-Audio Fast Track Ultra audio interface. Every so often it would just crash and lock up my computer. I had the Fast Track plugged into a USB hub and I thought I would try not using the hub and going directly into one of the computer USB ports. That was a couple of days ago and it has been rock solid ever since. No more crashes. I thought I would pass this along in case this might help someone else.
__________________
laurencekingston.bandcamp.com
Reply With Quote
  #2  
Old 06-13-2010, 06:57 PM
lkingston lkingston is offline
Member
 
Join Date: May 2010
Location: Clermont
Posts: 80
Default Re: USB audio interface works better when plugged in directly rather than through a h

OK I spoke too soon. It's still crashing. The crashing is occurring when I use the Alicia's Keys piano in Kontakt. I'm trying a different piano to see if Native Instruments is the culprit. M-Audio interface is plugged back in the hub.
__________________
laurencekingston.bandcamp.com
Reply With Quote
  #3  
Old 06-14-2010, 06:28 AM
Dism Dism is offline
Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,154
Default Re: USB audio interface works better when plugged in directly rather than through a h

Quote:
Originally Posted by lkingston View Post
OK I spoke too soon. It's still crashing. The crashing is occurring when I use the Alicia's Keys piano in Kontakt. I'm trying a different piano to see if Native Instruments is the culprit. M-Audio interface is plugged back in the hub.
The hub is still a bad idea...

It is highly NOT recommended to use ANY audio interface through a USB hub. It's still likely that some of your crashes were related to that.

NI also tends to be a problem child with Pro Tools.
__________________

D
a n t h e I n c r e d i b l e S o u n d M a n

"Svetlana" v1 - 4.2GHz i7, 16GB RAM, OSX 10.7.4
Liquid Saffire 56 - PT10.2 - BFD2, VCC, Duende Native, Play 3.0

_C U R R E N T-D V E R B-S C O R E:515
Reply With Quote
  #4  
Old 06-14-2010, 07:42 AM
scenicrecords scenicrecords is offline
Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: New Jersey
Posts: 177
Default Re: USB audio interface works better when plugged in directly rather than through a h

I had issues just having a hub plugged into the computer for iLok and keyboard. The hub is a bad idea.
__________________
Dell Studio 1555 Laptop, Intel Core Duo T6600 2.2GHz, 4GB RAM
Windows 7 64-bit
Pro Tools M-Powered 8.0.4cs2
M-Audio Firewire 410 via Digi-Qualified SIIG FireWire 2-Port ExpressCard {NN-EC2012-S1}
Glyph 050Q 500GB via eSATA
Reply With Quote
  #5  
Old 06-14-2010, 09:05 AM
lkingston lkingston is offline
Member
 
Join Date: May 2010
Location: Clermont
Posts: 80
Default Re: USB audio interface works better when plugged in directly rather than through a h

I was playing with the Alicia's Keys piano and Kontakt every time I got the crashes. When it crashed it would loop a small section of the audio and nothing else would work. No keyboard or mouse response. No nothing. I've been working without Kontakt loaded and the audio interface plugged into the hub. I'm hearing a little occasional crackling in the M-Audio interface that I believe might be related to going through the hub, but no crashing.

Has anyone got experience using VST versions of NI software through the fXpansion wrapper instead of the RTAS versions? If so, is it less crash prone that way?
__________________
laurencekingston.bandcamp.com
Reply With Quote
  #6  
Old 06-14-2010, 10:21 AM
Dism Dism is offline
Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,154
Default Re: USB audio interface works better when plugged in directly rather than through a h

Quote:
Originally Posted by lkingston View Post
I was playing with the Alicia's Keys piano and Kontakt every time I got the crashes. When it crashed it would loop a small section of the audio and nothing else would work. No keyboard or mouse response. No nothing. I've been working without Kontakt loaded and the audio interface plugged into the hub. I'm hearing a little occasional crackling in the M-Audio interface that I believe might be related to going through the hub, but no crashing.

Has anyone got experience using VST versions of NI software through the fXpansion wrapper instead of the RTAS versions? If so, is it less crash prone that way?
From what I hear, wrapping the VST versions is a bit more stable.

I still would NOT recommend using your interface through a HUB though... it's specified in your user manuals, in the troubleshooting section, etc, etc...
__________________

D
a n t h e I n c r e d i b l e S o u n d M a n

"Svetlana" v1 - 4.2GHz i7, 16GB RAM, OSX 10.7.4
Liquid Saffire 56 - PT10.2 - BFD2, VCC, Duende Native, Play 3.0

_C U R R E N T-D V E R B-S C O R E:515
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PT 10 - Can't open PT without my interface plugged in Druvin Base Windows 3 10-04-2013 04:00 PM
Yamaha MIDI plugged in DIRECTLY to the computer tower - possible? thrice506 macOS 2 10-07-2012 07:52 AM
Can I use HD9 with any interface directly? dstar917 macOS 17 11-15-2011 09:33 PM
Can't record guitar directly plugged to 003 Factory Ombor10 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 08-28-2010 05:19 AM
Pro Tools 7.4 works directly with embeded OMF file?! mgoorevich Post - Surround - Video 1 04-11-2008 07:10 PM


All times are GMT -7. The time now is 12:06 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com