Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-20-2007, 05:02 PM
Sunzate Sunzate is offline
Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 345
Default Ear Piercing distortion at random times

Ok so this is the most dangerous problem I've had with protools so far:

Recently, since updating to 7.3, there have been moments during recording when a short burst of EXTREMELY LOUD white noise has blast through the speakers and scared the [bleep] out of everybody in the room. It's dangerous, digital and unexplained. I have seen no errors or redlines to indicate that anything has gone wrong.
I need to know if this is an isolated incident, and that my computer is to blame, not protools. I will be pretty upset if this is a protools error. What the heck is going on?

Thanks
Adam
__________________
Adam White, composer.producer.engineer
www.studiocat.ca
Reply With Quote
  #2  
Old 01-20-2007, 05:08 PM
wolfskin wolfskin is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Chicago, IL, USA
Posts: 447
Default Re: Ear Piercing distortion at random times

Sun, I have this problem every once in a while as well (very rarely)... My guess is that when you 'beat up' the computer with lots of plugs or lengthy sessions, it sometimes can't keep up. This is when I notice this occuring. Fortunately, my experience has shown that it is not the audio files, just a matter of the playback engine working hard...

If it happens more frequently as time goes by, I'd try shutting down PT and restarting the computer... Also, keep your hard drives de-fragmented, and try not to exceed 75% of the available space...

I'm sure others can post their experiences / suggestions which might be more useful, but her's a start...
__________________
Windows XP Pro SP3 & Vista Ultimate SP1 / 002R v8.0 w/ MPT2
AMD X2 4800+ Dual Core / 1000 FSB / 4 GB RAM
www.wolfskinrecords.com
www.voodoopilot.com
Reply With Quote
  #3  
Old 01-20-2007, 06:57 PM
JMS40 JMS40 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2000
Location: Gnashville
Posts: 6,347
Default Re: Ear Piercing distortion at random times

The "loud screech of death" rears it's ugly head from time to time. It's almost always plug-in related. For what it's worth, it happens on other platforms as well.
Do you have any 3rd party plugs installed?
The bundled TRacks was a recurring problem a few versions ago.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-20-2007, 08:06 PM
Sunzate Sunzate is offline
Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 345
Default Re: Ear Piercing distortion at random times

Quote:
The "loud screech of death" rears it's ugly head from time to time. It's almost always plug-in related. For what it's worth, it happens on other platforms as well.
Do you have any 3rd party plugs installed?
The bundled TRacks was a recurring problem a few versions ago.
OH T-RACKS!
I have that. I haven't updated it lately either.

Digi - any advice beyond that? What's your official statement?
__________________
Adam White, composer.producer.engineer
www.studiocat.ca
Reply With Quote
  #5  
Old 01-20-2007, 08:14 PM
JMS40 JMS40 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2000
Location: Gnashville
Posts: 6,347
Default Re: Ear Piercing distortion at random times

How old is your version? I would check the IK site for the latest update you are entitled to.

Search the DUC for "loud screech of death" going back at least 3 years. You should find multiple threads including, as I recall, statements from Jason at IK Multimedia.
Reply With Quote
  #6  
Old 05-11-2007, 01:43 PM
Ke productions Ke productions is offline
Member
 
Join Date: Feb 2001
Location: Chicago, Illinois, United States
Posts: 365
Default Re: Ear Piercing distortion at random times

I'm having the exact same problem as well. After about two or three hours, PT goes crazy with this LOUD SPEAKER DESTROYING WHITE NOISE DURING PLAYBACK. It happens on different tracks even when theres no plugin installed. Anybody else have a non plugin related solution???
__________________
Macbook Pro (Late 2016)
Processor: 2 GHz Intel Core i7
Memory: 16 GB 1333 MHz DDR3
Graphics: Radeon Pro 460 4096 MB
Running: PT HD 12.7.0
Interface: Apollo Quad 8P
Reply With Quote
  #7  
Old 05-15-2007, 01:50 AM
easyb easyb is offline
Member
 
Join Date: Aug 2004
Location: Barcelona
Posts: 85
Default Re: Ear Piercing distortion at random times

It's a very old but still alive issue. Check out for instance this thread :


Re: Blasts of white noise in LE systems. Forever?

http://duc.digidesign.com/showflat.p...o=&fpart=&vc=1


EasyB
__________________
Please excuse my language, but not what I say!
Reply With Quote
  #8  
Old 05-15-2007, 06:51 AM
JMS40 JMS40 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2000
Location: Gnashville
Posts: 6,347
Default Re: Ear Piercing distortion at random times

As I mentioned above, this issue is not isolated to Pro Tools and Digi hardware. There was a discussion on the Cubase forum about this back in December. And as EasyB points out in the other thread, it can be mind numbingly random and very hard to isolate.

My only first hand experience was definitely plugin related but I realize that is not the complete answer. Sync issues are also often cited as suspects.

All I can say for sure is that I'm very grateful my issue is years in the past now. Once you've experienced it, you avoid it like a root canal. If it had been an unsolvable problem with DAW use, I'd have gone back to tape a long time ago.

Good luck. I hope you find an answer.
Reply With Quote
  #9  
Old 05-15-2007, 08:21 AM
DigiTechSupt's Avatar
DigiTechSupt DigiTechSupt is offline
Avid
 
Join Date: Jan 2000
Location: Worldwide
Posts: 33,457
Default Re: Ear Piercing distortion at random times

If this is an original Mbox, then make sure you've installed the v22 firmware for it, as there was a problem with white noise bursts with previous firmware versions.

Other than that, it's like the rest of the thread said - it's very likely plug-in related, or can be caused by other software conflicts.
__________________
Avid Audio Tech Support
Help us help you - read this before posting
Support FAQ
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
midi notes are being truncated/muted at at random times kemosabi73 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 10-29-2010 11:29 AM
For anyone who is having the random white noise burst / random distortion problem Philly 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 01-23-2010 04:56 AM
Sessions Shutting Down and Closing Pro tools at Random Times As Is 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 5 03-22-2008 09:51 PM
weird error that pops up at random times JAEPILLA 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 05-27-2006 07:55 AM
My screen freezes at random times, HELP! jrpieslak 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 11 07-22-2004 06:07 AM


All times are GMT -7. The time now is 06:38 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com