Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools TDM Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-11-2008, 12:58 PM
mboxpro mboxpro is offline
Member
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 129
Default What are the differences between a process card and an accel card?

Hi I want to know what are the differences between both cards and why the process card is out of business today.
Reply With Quote
  #2  
Old 10-11-2008, 05:26 PM
crizdee's Avatar
crizdee crizdee is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2004
Location: Brighton, UK
Posts: 10,561
Default Re: What are the differences between a process card and an accel card?

Quote:
Originally Posted by mboxpro View Post
Hi I want to know what are the differences between both cards and why the process card is out of business today.

The quick answer...

Accel has some more powerful chips and enables more plugins! almost 2x as many plugs as the process card. depends somewhat on which plugs, most have been maxxed for accel. also some plugins will only run on accel cards.
__________________
PT MAC Troubleshooting... http://duc.avid.com/showthread.php?t=54888

Producer, Engineer,
UKmastering Mixing & Mastering
Blinders_Columbia top 40 UK album charts
Slow Readers Club Joy Of The Return #9 UK album charts

www.ukmastering.com


PT10.3.10 Mountain Lion HD6 accel Magma PE6R4 D Command 32 MacPro 12 Core 3.46ghz UAD-2 Octo x2. Manley Vari-Mu, Manley Massive Passive, SSL VHD, ADL600, Grove Tubes ViPre, Tube-Tech CL-1B. Hafler TRM active monitoring.
Reply With Quote
  #3  
Old 10-11-2008, 09:46 PM
Bobby Peru Bobby Peru is offline
Member
 
Join Date: Sep 2001
Location: Milwaukee
Posts: 145
Default Re: What are the differences between a process card and an accel card?

I heard swapping an Accel card for a regular Process card in an HD3 system gives only about a 15% increase in total system processing power. I have a Core, 1 Accel and 1 Process card. I thought about swapping out my 2nd process card but never had, because the benefit to the system doesn't seem worth it.

Bobby Peru
Milwaukee, WI
Reply With Quote
  #4  
Old 10-12-2008, 01:53 AM
mboxpro mboxpro is offline
Member
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 129
Default Re: What are the differences between a process card and an accel card?

So why digidesign manufactured the process card instead of the accel card since the begining of the hd, the protools 6.1 runs with process cards and the 6.4 with accels cards, there is not so much time from 6.1 to 6.4 so why not manufactured the accel cards at the begining????
Reply With Quote
  #5  
Old 10-12-2008, 04:36 AM
derF derF is offline
Member
 
Join Date: Oct 2001
Location: London, UK
Posts: 309
Default Re: What are the differences between a process card and an accel card?

Availability of the more powerful chip (and the cheaper cost). That and the fact that HD has been around since OS9 and PT5.3.1.

As to the original question, I don't think it's worth the money. I did the same upgrade for a client to 2xAccel cards and he couldn't tell the difference. Unless you have money to burn stick with 1 of each. I have a non-Accel HD3 system and am very happy with it.

Reply With Quote
  #6  
Old 10-12-2008, 04:52 AM
Andre Knecht Andre Knecht is offline
Member
 
Join Date: Dec 2001
Location: Pasadena, CA
Posts: 2,191
Default Re: What are the differences between a process card and an accel card?

Quote:
Originally Posted by derF View Post
[…] I don't think it's worth the money. I did the same upgrade for a client to 2xAccel cards and he couldn't tell the difference.
It depends on the nature of your work. If you track large sessions at high sampling rates, or if mixing is your bread and butter, then Accel cards are a must — and more than just a pair, I might add. I constantly ran out of DSP with an HD4 system (3+1). Adding a fourth Accel card made a big difference. And no, I don’t have money to burn — I leave that to investment bankers.

IHTH.

__________________
Andre Knecht

We’ll fix it in the shrink-wrap. (Frank Zappa)

.
Reply With Quote
  #7  
Old 10-12-2008, 02:38 PM
BaileyBass BaileyBass is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 1,095
Default Re: What are the differences between a process card and an accel card?

Quote:
Originally Posted by Andre Knecht View Post
And no, I don’t have money to burn — I leave that to investment bankers.

IHTH.
But... the investment bankers will soon be burning our (tax) money too

Adding an Accel card to my HD2 made a world of difference. SB
Reply With Quote
  #8  
Old 10-15-2008, 05:44 AM
Delta Music Belgium's Avatar
Delta Music Belgium Delta Music Belgium is offline
Member
 
Join Date: Oct 1999
Location: Sint-Truiden, Belgium, Europe
Posts: 576
Default Re: What are the differences between a process card and an accel card?

I have an HD 7 Accel PCI (1 HD Core + 6 HD Accel) in a 64 bit 7 slot PCI expansion chassis, from time to time it gets maxed out (96 audio tracks, 44,1 kHz, 3 to 4 TDM plug-in's on each track)
__________________
Marc Schellekens
Delta Music Belgium - Pro Tools | HDX Studio
http://www.deltamusic.be

Pro Tools | HDX system:
Mac Pro (Mid 2012) 3.33 GHz 6-core - 32 GB RAM - OS X 10.14.6 - Magma EB7 - PT HDX3 - PT Ultimate - HD I/O 16x16 - HD I/O 16x16 Digital - 192 I/O - 192D I/O (x3) - SYNC HD I/O - Apogee Big Ben - Rosetta 200 - Avid S3 + Slate RAVEN MTi2 (x2) in a RAVEN CORE Station + 2 RAVEN CORE Station Sidecars - Almost all available AAX-DSP plug-ins
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Process Card Question... Accel vs non Accel gsilbers Pro Tools TDM Systems (Mac) 13 05-22-2013 01:51 PM
Difference between accel card and process card? MX582 Pro Tools TDM Systems (Mac) 10 08-11-2010 08:29 AM
TDM Process and Accel Card Differences Keith Moore Pro Tools TDM Systems (Mac) 1 04-23-2007 06:35 PM
HD Process card vs. Accel card Eric Seaberg Pro Tools TDM Systems (Mac) 1 09-10-2004 01:29 PM
Accel card with HD Process card Jazzbass56 Pro Tools TDM Systems (Mac) 7 07-22-2004 11:54 PM


All times are GMT -7. The time now is 05:59 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com