Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-04-2005, 09:16 AM
028 028 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 46
Default Play and hear instruments in record enable

Hey Guys,

I'm not that proficient in Pro-Tools (LE 6.9 BTW), so I would appreciate your assistance with a lil' something I'm sure is quite simple:

I want to be able to play along previously recorded tracks without necessarily recording. Right now if I hit play while some tracks are record enabled, the previously recorded tracks (not enabled) play, but no sound comes out of the enabled ones. Basically this would be for rehearsing purposes.

THX

028
Reply With Quote
  #2  
Old 10-04-2005, 09:26 AM
spkguitar's Avatar
spkguitar spkguitar is offline
Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: Pittsburgh
Posts: 18,160
Default Re: Play and hear instruments in record enable

Check/change your record monitoring mode. (alt+k)

From Chapter 11 of the reference guide:
Quote:
Auto Input Monitoring
In Auto Input mode, when session playback is
stopped, Pro Tools monitors audio input. When
playback is started for a punch-in, Pro Tools
monitors existing track material up until the
punch point. While punched in, the input signal
is monitored. On punch-out, monitoring
switches back to the existing track material. This
is similar to the auto-switching logic found on
digital and analog multitrack tape machines.
Pro Tools TDM systems include TrackInput
controls for setting the monitoring mode of
individual tracks. See “Selecting Record
Monitor Modes with TrackInput” on
page 149.
When using Auto Input, the switch back to
monitoring track material on punch-out is
not instantaneous.

Input Only Monitoring
In Input Only mode, when a track is record enabled,
Pro Tools monitors audio input only, regardless
of any punch-in/out selection.
When Input Only monitoring is enabled, the
Green LED next to the Transport window appear
green.

To select a record monitoring mode in Pro Tools
LE, do one of the following:
  • To use Auto Input monitoring, select Operations-> Auto Input Monitor.
– or –
  • To use Input Only monitoring, select Operations-> Input Only Monitor.
To toggle between Auto Input and Input
Only monitoring, press Alt+K (Windows)
or Option+K (Macintosh).


__________________
My Website: Pro Tools "Newbie" Help

Studio rig: Gigabyte GA-EX58-UD3R, Intel i7 920, 6GB Patriot DDR3, NVidia 8600GS, LG GGW-H20L BD-RE, Sony CRX195E1 CD-RW, 2x WD Caviar black 640GB (os swap), 1x WD caviar 320GB (sessions), 1x Maxtor 120GB (sessions), 1x Seagate 1TB (samples/loops), Profire2626, Command8, PT12 on OSX

Mobile Rig: 2015 MacBook Pro Retina, Apollo Twin, PT12
Reply With Quote
  #3  
Old 10-04-2005, 09:28 AM
yavuzj yavuzj is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: New York
Posts: 2,039
Default Re: Play and hear instruments in record enable

OK. I may be mistaken since I have not tested this.

Try adding an Aux Track.
Choose the input as the physical input of the instrument that you want to hear.
Send the out put to a bus. then create an audio track and choose the input of the same bus.
Then you should be able to hear w/o record enabling.

If this gives you problems,
then you can create an aux track and choose the input as the input of your instrument.
THen create and audio track and choose the same instrument input.
Play along thru the Aux track and
when you want to reacord, record enabl the audio track but remember to mute the aux track.

I hope this was not so confusing.
__________________
Yavuz AKYAZICI
Guitar Player, Composer
http://cdbaby.com/cd/volcano
http://volcanojazz.com
http://myspace.com/volcanojazz
Reply With Quote
  #4  
Old 10-04-2005, 09:35 AM
028 028 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 46
Default Re: Play and hear instruments in record enable

Wow, that was fast.

Thanks a bunch guys. SPKGuitar you shure know your manual dude! Honestly I didn't even checked the manual as I didn't know what to look for.

Again thanks a lot,

028
Reply With Quote
  #5  
Old 03-16-2018, 11:17 AM
Bedrocks Bedrocks is offline
Member
 
Join Date: May 2013
Location: Texas
Posts: 7
Default Re: Play and hear instruments in record enable

I'm trying to record a drum track using Boom insert - Pro Tools 12.8.3. When I record enable the track, I can't hear it. If I go to the track to switch to Input-only monitoring, that option is grayed out!
__________________
Mac Pro HD with a 2.8 GHz Quad-Core Intel Xeon processor, OS X version 10.10.5, ProTools 12 version 12.8.3
Reply With Quote
  #6  
Old 03-16-2018, 11:25 AM
Bedrocks Bedrocks is offline
Member
 
Join Date: May 2013
Location: Texas
Posts: 7
Default Re: Play and hear instruments in record enable

Quote:
Originally Posted by spkguitar View Post
Check/change your record monitoring mode. (alt+k)

From Chapter 11 of the reference guide:
PS, I already turned off low-latency monitoring
__________________
Mac Pro HD with a 2.8 GHz Quad-Core Intel Xeon processor, OS X version 10.10.5, ProTools 12 version 12.8.3
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
When I enable a track to record and then hit 'play' the track will remain silent Rainerbird Pro Tools M-Powered (Win) 2 08-07-2009 09:41 PM
Why can I only record enable/play one midi track at a time? Martin Dubka 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 07-11-2008 01:24 PM
PT 7.3 Can't hear signal after record enable Celestial 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 09-05-2007 02:25 AM
PT 7.3 Can't hear signal after record enable Celestial 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 09-05-2007 12:51 AM
Let me hear your digi 001,Post your music that you record hear optymusblu 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 05-05-2003 12:52 AM


All times are GMT -7. The time now is 11:46 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com