Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Click for info about Avid @ NAB 2017

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 11 Discussion

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #41  
Old 03-31-2017, 12:37 PM
adamspade's Avatar
adamspade adamspade is offline
Member
 
Join Date: Jan 2009
Location: Indiana
Posts: 1
Default Re: Pro Tools 11 and AMD Ryzen CPU's

Hi Guys,

Thought I would mention that I am successfully running Pro Tools on a Ryzen 1800x system and just ordered the parts to build a 2nd one.

Only had 3 real issues.
1. Getting a compatible CPU cooling fan. The first word was that the past AM3 fans would not be compatible. That's not true. The standard Coolers like the wraith that come with AM3 chips will work. They will clip on just the same. That part hasn't changed. The mounting pattern on the board has changed though, so the aftermarket stuff with specific mounting systems don't work. This processor is worth the extra dough to keep it cool and lasting long though, so I bought a coolermaster with a AM4 "bracket" but it didn't work right. It was a hack job to jump on the Ryzen train. Radiator covered the RAM. I ended up getting a Noctua specifically designed for AM4. Highly recommend that. $70 but really nice and effective. A more affordable option I might recommend would be a Zalmann CNPS5X. Especially if you plan to run the 65w Ryzen 1700 without overclocking.

2. The mouse wouldn't work (as to install the drivers from the disc) with windows 7 until I installed the chipset drivers. I fixed this by popping the OS drive into a docking station on another pc and I drag / dropped the install files to that desktop folder. Rebooted and keyed my way through the install. Mouse came right on during the process.

3. iLok kept giving me an error during software installation that I needed to update Windows. I was totally up to date. Here's the Microsoft fix for that. Just run it if you get the error.
http://www.catalog.update.microsoft....px?q=kb3125574

So here's the system specs...

RME FireFace 802 connected USB.

Windows 7 64 Pro
AMD Ryzen 1800x
Crucial Ballistix 64gb (16x4)
Gigabyte AB350 Gaming
Gigabyte 1050 TI (loads of HDMI outs )
Crucial SSD
Corsair CX500 500W PSU

I hope that helps!

And just for the sake of conversation, my 2nd system will also run Pro Tools and I will be syncing them via MIDI, using one system for VI's and the other for Audio. (I'm film composing and just terribly sick of toggling the buffer.) I have 2 RME 802's for this. I also will have 2 Vienna Ensemble servers running and each with AMD FX 8350's and 32gb RAM. All value AMD stuff. This may seem odd to most but it is pretty much a dream setup for a film composer.

-Adam
Reply With Quote
  #42  
Old 04-03-2017, 09:12 AM
griff71177 griff71177 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: West Alexander, PA
Posts: 45
Default Re: Pro Tools 11 and AMD Ryzen CPU's

http://www.kvraudio.com/forum/viewto...?f=31&t=480801

https://www.gearslutz.com/board/musi...ormance-5.html

Sorry about putting another forums post on here, but it was just easier. My results are listed as well.
__________________
Nathan
Michael Joly Mod'd Blue Mic Bluebird microphone, SPL Channel One mic pre, Focusrite Saffire Pro 40 interface, Ryzen 1700 Windows 10 Pro 64 Bit computer, Pro Tools 11, Akai MPK 49, Event TR8XL monitors
Reply With Quote
  #43  
Old 04-14-2017, 02:03 PM
gcasper gcasper is offline
Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 18
Default Re: Pro Tools 11 and AMD Ryzen CPU's

So... Any updates on this? Anyone consistently using Pro Tools with a Ryzen processor who can let us know how it's working?
Reply With Quote
  #44  
Old 04-16-2017, 12:54 PM
griff71177 griff71177 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: West Alexander, PA
Posts: 45
Default Re: Pro Tools 11 and AMD Ryzen CPU's

I've been using protools 11 off and on for more than a month now, no issues. I have the Ryzen 1700. I'm liking it a lot.
__________________
Nathan
Michael Joly Mod'd Blue Mic Bluebird microphone, SPL Channel One mic pre, Focusrite Saffire Pro 40 interface, Ryzen 1700 Windows 10 Pro 64 Bit computer, Pro Tools 11, Akai MPK 49, Event TR8XL monitors
Reply With Quote
  #45  
Old 04-17-2017, 09:34 AM
Daniel_Cepeda Daniel_Cepeda is offline
Member
 
Join Date: Apr 2017
Location: Madrid, Spain
Posts: 2
Default Re: Pro Tools 11 and AMD Ryzen CPU's

Hey! Just wanted to tell you all how happy I am with me Ryzen 1700.
I've been reading this forum for years, since I got my first PT system back in 2008 and I've come here for help over and over.

I also had a look here to see if anyone tried PT with Ryzen processors before I bought it. I took a chance and got it without knowing if it'd work and now I can tell you that I couldn't be happier!!! Huge change for me as I was using a very old medium-range i5 2400 processor.

I've done a couple of benchmarks in case someone is interested in seeing how Ryzen performs in PT.

This is a standard DSP stress test compared to my old i5 (in case someone is considering the same upgrade I did)

https://www.youtube.com/watch?v=FQ5DGWXShhI

In the second one, it's a VST test with a session of mine:

https://www.youtube.com/watch?v=bj_ZxOqJ-EI

I hope you're all enjoying your Ryzens in PT as much as I am :)

Cheers
Reply With Quote
  #46  
Old 04-21-2017, 03:59 AM
griff71177 griff71177 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: West Alexander, PA
Posts: 45
Default Re: Pro Tools 11 and AMD Ryzen CPU's

I had the same situation, going from an old computer to a Ryzen 1700. Big difference noticed for sure. Either way I went, Ryzen or Intel, would have been an upgrade, came down to price for me. And the performance is way beyond what I had previously.

Really happy with my Ryzen 1700 computer's performance. 👍👍👍
__________________
Nathan
Michael Joly Mod'd Blue Mic Bluebird microphone, SPL Channel One mic pre, Focusrite Saffire Pro 40 interface, Ryzen 1700 Windows 10 Pro 64 Bit computer, Pro Tools 11, Akai MPK 49, Event TR8XL monitors
Reply With Quote
  #47  
Old 04-21-2017, 08:39 AM
guitardom guitardom is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: New Mexico
Posts: 6,398
Default Re: Pro Tools 11 and AMD Ryzen CPU's

Have you dealt with the low buffer performance problems I keep reading about?
__________________

pro-tools-pc.com


TRASHER Pro Tools Utility

HD Native, Avid 16x16, Eleven Rack, Focusrite Clarett 2pre, UA Twin TB.

Intel I7 6800k
Win 10
Reply With Quote
  #48  
Old 04-21-2017, 01:22 PM
Daniel_Cepeda Daniel_Cepeda is offline
Member
 
Join Date: Apr 2017
Location: Madrid, Spain
Posts: 2
Default Re: Pro Tools 11 and AMD Ryzen CPU's

Quote:
Originally Posted by griff71177 View Post
I had the same situation, going from an old computer to a Ryzen 1700. Big difference noticed for sure. Either way I went, Ryzen or Intel, would have been an upgrade, came down to price for me. And the performance is way beyond what I had previously.

Really happy with my Ryzen 1700 computer's performance. 👍👍👍
Same here man! My processor was really old and the difference in performance is huge as shown in the DSP video that I shared previously.

With the VSTs is such a huge difference as well. Even more to me in this field, as I have a UAD DSP accelerator so I could always do some tricks to same some CPU load but now I don't have to do that :)
Reply With Quote
  #49  
Old 04-22-2017, 02:59 PM
Mattiasnyc Mattiasnyc is offline
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: Nyc
Posts: 154
Default Re: Pro Tools 11 and AMD Ryzen CPU's

Quote:
Originally Posted by guitardom View Post
Have you dealt with the low buffer performance problems I keep reading about?
You keep using these terms without qualifying them though....

As I wrote elsewhere, based on Scan's DAWbench tests:

"First benchmark:

6900k - 336 at 64 buffer
1700X - 300 at 64 buffer
7700k - 186 at 64 buffer.

7700k has 55% of the performance of the 6900k, for 350/1000 = 35% of the price....

1700X has 300/336 = 89% of the performance, for 400/1000 = 40% of the price."

How is it that it's only the Ryzen that has "performance problems"?

In the VI test:

6900K - 980
1700X - 520

520/980=53%.... So 53% of the performance for 40% of the price... Isn't that pretty much dead-on, except for still being a better value?
Reply With Quote
  #50  
Old 04-23-2017, 02:56 PM
griff71177 griff71177 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: West Alexander, PA
Posts: 45
Default Re: Pro Tools 11 and AMD Ryzen CPU's

Quote:
Originally Posted by guitardom View Post
Have you dealt with the low buffer performance problems I keep reading about?
I'm pretty rock solid at 32 and 64 ms buffers. I haven't noticed any issues. I also don't really have high plugin intensive sessions at that low of a buffer. Any mixing I do will be at max buffer settings.
__________________
Nathan
Michael Joly Mod'd Blue Mic Bluebird microphone, SPL Channel One mic pre, Focusrite Saffire Pro 40 interface, Ryzen 1700 Windows 10 Pro 64 Bit computer, Pro Tools 11, Akai MPK 49, Event TR8XL monitors
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 03:55 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com