Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2020

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-01-2020, 08:19 PM
audioluche audioluche is offline
Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: St-Jean-sur-Richelieu, QC, Canada
Posts: 733
Default 2020.3 on Mac Pro 5.1, High Sierra?

Hi,

Right now i am on 2019.5 with Sierra with my 5.1 Mac Pro.
I tried to do a clean install of High Sierra on another drive to install 2020.3.
I was prompt with a message telling me that i have to update the Mac Pro firmware in order to install High Sierra. I followed the instructions but the firmware did not seem to be upgraded. After trying to update it two times, i gave up and installed Sierra in order to play with Folder tracks.🙂

Now, before installing gazzilions of plugins, anyone have a clue on how can i upgrade the firmware to install High Sierra?

Or should i just go with Sierra and install everything.

I am on HDX, video card is ATI 5770 ( i read somewhere that you need this card to update firmware on the Mac Pro)

Thanks!
Reply With Quote
  #2  
Old 04-01-2020, 10:20 PM
Tweakhead Tweakhead is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Posts: 1,550
Default Re: 2020.3 on Mac Pro 5.1, High Sierra?

try reading this:
http://dosdude1.com/highsierra/

it allows you to download a full High Sierra installer directly from Apple and build a bootable USB installer which can be used to install on machines that even Apple do not support directly.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-02-2020, 12:24 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 19,454
Default Re: 2020.3 on Mac Pro 5.1, High Sierra?

High Sierra firmware update is about NVMe support and what I hear (no first hand experience as my MP is a trashcan) support for NVMe is much better in Mojave. If you have Metal compatible GPU I would try Mojave instead, and if you don't I would upgrade it anyway
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #4  
Old 04-02-2020, 01:19 AM
bartosz idzi bartosz idzi is offline
Member
 
Join Date: Dec 2017
Location: Poland
Posts: 89
Default Re: 2020.3 on Mac Pro 5.1, High Sierra?

read this:

https://forums.macrumors.com/threads...hread.2142418/
__________________
Mac Pro 2 x X5690 3.46Ghz - 64 Gb RAM - SSD 256 Gb - SSD 1TB - OS 10.14.6 - Metric Halo 2882 - Pro Tools Ultimate 2020.5
Reply With Quote
  #5  
Old 04-02-2020, 01:46 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 19,454
Default Re: 2020.3 on Mac Pro 5.1, High Sierra?

Lots of great info, thanks
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #6  
Old 04-02-2020, 06:38 AM
audioluche audioluche is offline
Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: St-Jean-sur-Richelieu, QC, Canada
Posts: 733
Default Re: 2020.3 on Mac Pro 5.1, High Sierra?

Wow, thanks guys, lots of info, that was a good read.

So for now, in these times of coronavirus when everything is closed, I bet the safe path for me is to try 2020.3 with Sierra. And if it's buggy, then I can use my 2019.5 drive.

I'll wait a bit before upgrading my GPU, just in case that something would go wrong. I would be stuck!

Thanks to all for the replies.

Luc
Reply With Quote
  #7  
Old 04-02-2020, 06:42 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 19,454
Default Re: 2020.3 on Mac Pro 5.1, High Sierra?

How would GPU upgrade be a problem? If it doesn't work you can always switch the old GPU back...
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #8  
Old 04-02-2020, 07:28 AM
audioluche audioluche is offline
Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: St-Jean-sur-Richelieu, QC, Canada
Posts: 733
Default Re: 2020.3 on Mac Pro 5.1, High Sierra?

Quote:
Originally Posted by JFreak View Post
How would GPU upgrade be a problem? If it doesn't work you can always switch the old GPU back...
Yes.
It's the firmware upgrade thing.
I tried two times yesterday without luck.
Dont want to break anything right now.
Reply With Quote
  #9  
Old 04-02-2020, 07:29 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 19,454
Default Re: 2020.3 on Mac Pro 5.1, High Sierra?

Sure, but firmware update is not necessary for GPU upgrade so you can just as well prepare your cheesegrater for later. Or just stay put, nothing wrong in that
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #10  
Old 04-02-2020, 07:35 AM
audioluche audioluche is offline
Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: St-Jean-sur-Richelieu, QC, Canada
Posts: 733
Default Re: 2020.3 on Mac Pro 5.1, High Sierra?

Quote:
Originally Posted by JFreak View Post
Sure, but firmware update is not necessary for GPU upgrade so you can just as well prepare your cheesegrater for later. Or just stay put, nothing wrong in that
It's just that when I try to install High Sierra on my 5.1 Mac Pro, with the current 5770 card, High Sierra ask me to upgrade the firmware and it's not working.

Are you saying that with a new GPU card, High Sierra would not ask that?

Thanks
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PT 2020 to require Mojave and drop High Sierra support? XJENSEN Pro Tools 2019 10 03-28-2020 11:54 AM
Question: Sierra or High Sierra for PTHD 2018.3? johnnyv Pro Tools 2018 25 03-18-2018 08:30 PM
PT-First with high Sierra? LarsT Pro Tools | First Discussion 1 12-30-2017 12:08 PM
High Sierra jeffpardo Pro Tools 12 28 12-20-2017 09:39 AM
High Sierra yet? mlavin00 Pro Tools 12 18 11-13-2017 10:09 AM


All times are GMT -7. The time now is 10:20 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com