Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2019

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-18-2020, 04:02 PM
GOOOTOOO GOOOTOOO is offline
Member
 
Join Date: Apr 2019
Location: LA
Posts: 27
Default Good Sampler for PT? (Not Structure Free)

I'm looking for a good sampler for pro tools that has more functionality than structure free. Most importantly I'm looking for something where you drag clips directly from tracks into the plugin, instead of having to go through a file explorer like in structure free. Thanks!
Reply With Quote
  #2  
Old 03-18-2020, 11:37 PM
peterle peterle is offline
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Berlin , Germany
Posts: 469
Default Re: Good Sampler for PT? (Not Structure Free)

"Most importantly I'm looking for something where you drag clips directly from tracks into the plugin"


so far i know , since PT10 is that not possible anymore due the new AAX
architecture , in PT10 it was , at least with structure,possible to drag
from timeline , now you can only drag from desktop or other folders,not
from within PT which means you have to export first from timeline.



good sampler?
NI Kontakt is more or less a standard , competitions like falcon
or others may have here or there more or less features...
big plus for kontakt is the huge avaiable library , also from third parties.


there are demo versions avaiable , best is to try them first to see which fits your needs.
__________________
foley artist , soundeditor
Reply With Quote
  #3  
Old 03-19-2020, 01:36 AM
chrisdee's Avatar
chrisdee chrisdee is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2007
Location: Trondheim, Norway
Posts: 3,050
Default Re: Good Sampler for PT? (Not Structure Free)

I use and I'm happy with tx16w :
https://www.tx16wx.com/

Don't think you can drag samples directly from within PT.
__________________
Christian D Hagen | I7 Builds | PT/OS Compability Chart
Reply With Quote
  #4  
Old 03-19-2020, 02:46 AM
TOM@METRO's Avatar
TOM@METRO TOM@METRO is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2006
Location: Los Angeles
Posts: 17,140
Default Re: Good Sampler for PT? (Not Structure Free)

Kontakt gets a lot of use here.
__________________
~ tom thomas

Formerly hobotom

Pro Tools Ultimate 2020.5 HDX
HD Omni and 192 I/Os
Windows 10
Intel Hexcore i7
All Samsung Pro SSDs
Ampex MM1200 2" 24 trk tape
Outboard: UREI, Eventide, Lexicon, Yamaha, TC Electronics, Orban, ART, EchoAudio, Dolby, Hughes, API, Neve, Audio Arts, BBE, Aphex, Berringer, MOTU, dbx, Allison, etc.
Plug-ins: Too many to talk about.

www.metrostudios.com
Reply With Quote
  #5  
Old 03-19-2020, 08:47 AM
Kris75's Avatar
Kris75 Kris75 is offline
Space Cabin Audio
 
Join Date: Aug 2002
Location: Virginia
Posts: 1,555
Default Re: Good Sampler for PT? (Not Structure Free)

If you are on a current subscription plan you already have access to Falcon, which is an amazing sample player.
__________________
Sign up for all things....AWESOME!




Kris
May the music move you
Reply With Quote
  #6  
Old 03-19-2020, 10:34 AM
midnightrambler midnightrambler is online now
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: London, UK
Posts: 2,380
Default Re: Good Sampler for PT? (Not Structure Free)

My default’s always been Battery, just because I find the interface so much easier to navigate than Kontakt (which is just horrible for instrument creation - tiny and fiddly - though the libraries are fantastic of course). Battery is supposed to be for “one-shots” but it doesn’t take much to get it working as an “instrument” instead. (I always default to 12 columns across, i.e. one for each key).

I should check out Falcon really but I’m just too damn lazy.
Reply With Quote
  #7  
Old 03-19-2020, 11:03 AM
lesbrunn's Avatar
lesbrunn lesbrunn is offline
Member
 
Join Date: Feb 2002
Location: Accra, Ghana
Posts: 721
Default Re: Good Sampler for PT? (Not Structure Free)

Quote:
Originally Posted by GOOOTOOO View Post
I'm looking for a good sampler for pro tools that has more functionality than structure free. Most importantly I'm looking for something where you drag clips directly from tracks into the plugin, instead of having to go through a file explorer like in structure free. Thanks!

Kontakt and Falcon, as said. Reason is also very cool.
__________________
X99 | i7 5960x @4.6GHz | 64GB GSkill DDR4 | Nvidia GTX 950 | Samsung 950 Pro NVMe 256GB | Samsung SM961 NVMe 1TB | Samsung 850 EVO 1TB | Samsung MZ7PD256 SSD 256GB | Kingston 120GB SSD | WD Black 1TB x2 | G-Drive 4TB x2 | WD Elements 4TB | Audient ID14 | PT2020.5 | Windows 10 Pro
Reply With Quote
  #8  
Old 03-19-2020, 11:17 PM
smurfyou smurfyou is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: Charlotte, NC
Posts: 500
Default Re: Good Sampler for PT? (Not Structure Free)

I've always had issues with Kontakt in Pro Tools, both v5 & v6. On multiple machines, going back to PT11. Anybody else? I've been recommended to run VEP for better performance.

So besides Kontakt, TX16wx reminds me of classic samplers so I find it easier to program.

Falcon can be very interesting and is included with some plans.

As mentioned above you can't drag and drop anymore. Since they introduced AAX. It was intentionally removed.
__________________
~Will
Reply With Quote
  #9  
Old 03-20-2020, 06:04 AM
lesbrunn's Avatar
lesbrunn lesbrunn is offline
Member
 
Join Date: Feb 2002
Location: Accra, Ghana
Posts: 721
Default Re: Good Sampler for PT? (Not Structure Free)

Quote:
Originally Posted by smurfyou View Post
I've always had issues with Kontakt in Pro Tools, both v5 & v6. On multiple machines, going back to PT11. Anybody else? I've been recommended to run VEP for better performance.

So besides Kontakt, TX16wx reminds me of classic samplers so I find it easier to program.

Falcon can be very interesting and is included with some plans.

As mentioned above you can't drag and drop anymore. Since they introduced AAX. It was intentionally removed.

I can't say I've had this problem but to be fair, I only use Kontakt for one or two instruments at most per session. The others come from various other VI's. VEP (even on the same machine) certainly helps to reduce the load on PT.
__________________
X99 | i7 5960x @4.6GHz | 64GB GSkill DDR4 | Nvidia GTX 950 | Samsung 950 Pro NVMe 256GB | Samsung SM961 NVMe 1TB | Samsung 850 EVO 1TB | Samsung MZ7PD256 SSD 256GB | Kingston 120GB SSD | WD Black 1TB x2 | G-Drive 4TB x2 | WD Elements 4TB | Audient ID14 | PT2020.5 | Windows 10 Pro
Reply With Quote
  #10  
Old 03-20-2020, 07:41 PM
GOOOTOOO GOOOTOOO is offline
Member
 
Join Date: Apr 2019
Location: LA
Posts: 27
Default Re: Good Sampler for PT? (Not Structure Free)

So it's intentionally impossible. Very cool Avid, thank you.

Does anyone know whether Kontak's sampler comes in their free version?
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cant Add wav files as patch into Structure Free Sampler Tube Trackers Pro Tools 12 2 04-25-2016 08:22 AM
FS: Structure Sampler Workstation V1 $40 smokeynyc Buy & Sell 5 04-05-2014 05:16 PM
Structure Sampler AlessandroRatoci Pro Tools 9 2 05-05-2011 03:07 PM
Digi's sampler- Structure Evil Jack Virtual Instruments 16 02-17-2007 07:09 AM
Seems there's an AIR sampler coming! "Structure" quantise Virtual Instruments 0 01-19-2007 09:04 AM


All times are GMT -7. The time now is 05:42 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com