Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2020

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 05-29-2020, 06:56 PM
Sardi Sardi is offline
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: Perth
Posts: 1,927
Default Undesirable space gap in the beginning and end of a track when bouncing or exporting

Quote:
Originally Posted by albee1952 View Post
As an experiment, do the bounce at the same sample rate and bit depth as the session. Then go to the CLIPS bin and use Export Clips as Files, set the output format to MP3 and see if that adds the blank at the front of the clip

It will. It’s not a PT thing.

Years ago Apple added a function in iTunes to overlap lossy files on playback so that albums created without gaps for continuous playback wouldn’t have a slight pause when being played.

Think DJ Mix CDs or atmospheric tails that bled in to the next track.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #12  
Old 05-29-2020, 07:54 PM
igorcomerio igorcomerio is offline
Member
 
Join Date: May 2015
Location: Brasil
Posts: 16
Default Re: Undesirable space gap in the beginning and end of a track when bouncing or export

1 the exported mp3 file adds a noise before the audio starts, no matter if by bounce or export

2 the delay to start the audio is less in 320kbps mp3 compared to a 128 kpbs mp3

3 the total duration of mp3 files in different resolutions are the same



Image 1 - Comparing wave vs mp3 after importing

Image 2 - Comparing channels 2 and 3, the delay difference between mp3
Attached Images
File Type: jpg 1.jpg (49.5 KB, 0 views)
File Type: jpg 2.jpg (31.7 KB, 0 views)
Reply With Quote
  #13  
Old 05-30-2020, 11:22 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 35,525
Default Re: Undesirable space gap in the beginning and end of a track when bouncing or export

Hmmmm, one more reason to hate mp3
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #14  
Old 06-02-2020, 03:34 PM
xndbarcelos xndbarcelos is offline
Member
 
Join Date: May 2020
Location: Brasil
Posts: 1
Default Re: Undesirable space gap in the beginning and end of a track when bouncing or export

Quote:
Originally Posted by Sardi View Post
Oh. You didn’t mention you were converting it to MP3.

My advice - don’t. You’ll ALWAYS have a bit of silence, at least at the start. There’s no way around it. Using a third party won’t fix that.

If you want the files to loop perfectly, keep them in a lossless format like wav.


Sent from my iPhone using Tapatalk

My account was bugged and I was writing in my friends account igorcomerio (thank you brother).

Well, the thing is: the game developer asked me the format they want to work, and the format is mp3 320kbps, 48 sample rate. If I choose lossless format, the game would be incredibly big.
So, my workaround was bouncing em WAV in Pro Tools to ensure the in and out point was precise, and then making the mp3 in a third party. A pain in the ass, but that´s what came to me to solve the problem.

I am sending this topic to the avid software engineers to see what can be made out of this.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Gray Space at Beginning: Before 00:00:00 stuseattle Pro Tools TDM Systems (Mac) 10 11-28-2018 08:35 PM
Dead Space at beginning of bounce ThosSounds Pro Tools 12 5 08-11-2016 09:42 AM
Exporting track stems. Why is HD required for multitrack bouncing? DJ Hellfire Pro Tools 11 7 10-24-2014 12:10 AM
Space bar stops then goes back to beginning TestPilot Getting Started 4 01-07-2014 01:01 PM
dead space at beginning of bounce xl999 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 24 07-08-2010 03:58 AM


All times are GMT -7. The time now is 04:27 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com