Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 11-16-2019, 09:33 PM
LukeHoward LukeHoward is offline
Member
 
Join Date: Mar 2001
Location: Melbourne
Posts: 761
Default Re: MTRX connection issue

Quote:
Originally Posted by BScout View Post
What metering looks like (one of my MTRXs). I've marked the green light that signals an active output (configured) which lights even when there is no signal.
Some nice monitors you've got there :)
Reply With Quote
  #12  
Old 11-17-2019, 12:34 AM
DHS DHS is offline
Member
 
Join Date: May 2002
Posts: 173
Default Re: MTRX connection issue

Thanks for this again. Helping me out a lot here. I'm noticing you don't have a Dante card installed. I'm starting to think all of my issues are related to the Dante card and my lack of understanding of how it clocks. I'm using the internal clock on the MTRX and have my Dante controller set to "sync to external" thinking it would sync to whatever the MTRX is working at. I work at 48K but happened to open an old session tonight that was in 44.1. When I opened the sessions and set the mtrx to 44.1 and it broke all of my dante routing but the DADman GUI started working as expected. Had meters at inputs and control room sources. When I switched back to 48K and the meters stopped but the dante devices came back online. I think I need to set it to "Preferred Master" and check the MTRX as the Master if possible.
Reply With Quote
  #13  
Old 11-17-2019, 02:26 AM
BScout BScout is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 2,105
Default Re: MTRX connection issue

This one doesn't have a Dante module (it is a small standalone setup.)

You should set the Dante module to follow and as preferred master on the Sync tab if the MTRX is to be the master clock (meanwhile the MTRX top area of the sync tab should be set to internal and the "adapt to" to Digilink 1 to follow pro tools)

From the Dante Controller software, it should be set to Preferred Master AND enable sync to external (which means sync to the external host device -- in this case the MTRX.) You should have only one device on the Dante network to be set to both or "sync to externa" (unless the sync to external devices both get their external clock from the same source.) Preferred Master overrides "sync to external" dante devices unless they are one and the same (if not, the external sync device becomes muted since the preferred master clock overrides it)
__________________
Pro Tools Ult 2019.6, HDX 3, MTRX/SPQ, HD OmniMac Pro 5,1 - 3.06 GHz 12 core - macOS 10.13.6RAM 64GB, SSD 4 x 2TB, GPU GTX 980 4GB

Last edited by BScout; 11-17-2019 at 02:46 AM.
Reply With Quote
  #14  
Old 11-18-2019, 02:07 PM
DHS DHS is offline
Member
 
Join Date: May 2002
Posts: 173
Default Re: MTRX connection issue

These settings worked as long as I stay at 48K. If I open a session at 44.1 everything breaks. If I have digilink selected and protools isnt open, (for example Im just using maschine stand alone as a dante source) The SR defaults to 192k and dante wont sync. Seen here I can then change the setting from digilink to internal and get my system audio back online. Not a major issue as I work in 48K mainly. Still would like to understand why this is happening. The only use for Dante is mac system audio, and Im running 1 AM2 as a headphone amplifier on my cue send. Currently everything is connected directly to the trash can.

If the sample rate moves from 48K to other setting, its quite a pain to get the AM2 back online. Dante Controller sync tab

I haven't really battle tested the system at 48k but just hitting record on a mono track and letting it run for about 3 minutes produced an sync error and aborted recording so even with your suggested settings it seemed quite unstable. I saw another user at gearslutz say he had some weird issues that were hard to chase and ended up replacing the dante card which solved them.

In your opinion What is the most stable way to run a MTRX with s6? Is a external clock the best case? I assumed with just one I/O device clocking internally would be fine for stability. Again thanks for your help on this.
Reply With Quote
  #15  
Old 11-18-2019, 02:20 PM
LukeHoward LukeHoward is offline
Member
 
Join Date: Mar 2001
Location: Melbourne
Posts: 761
Default Re: MTRX connection issue

If the MTRX is following the Pro Tools sample rate the simplest thing to do when listening to sources at other rates is to leave Pro Tools open and change the sample rate from it. Of course the other sources need to be correctly locked. I run my MTRX with its internal clock, it’s a Dante master with the Dante module synced to “external” clock as BScout described. If I change sample rates then yes, you also need to change them on other Dante devices, usually from Dante Controller. This is a pain, I wish there was sample rate follow in Dante (IIRC this is possible in a homogeneous RedNet system, no use here though).

Edit: you can change the sample rate from PT without having a session open from the Hardware or Playback Engine dialog boxes.
Reply With Quote
  #16  
Old 11-18-2019, 02:22 PM
ntp-jl's Avatar
ntp-jl ntp-jl is offline
Member
 
Join Date: Aug 2014
Location: Copenhagen
Posts: 23
Default Re: MTRX connection issue

Quote:
Originally Posted by DHS View Post
These settings worked as long as I stay at 48K. If I open a session at 44.1 everything breaks. If I have digilink selected and protools isnt open, (for example Im just using maschine stand alone as a dante source) The SR defaults to 192k and dante wont sync. Seen here I can then change the setting from digilink to internal and get my system audio back online. Not a major issue as I work in 48K mainly. Still would like to understand why this is happening. The only use for Dante is mac system audio, and Im running 1 AM2 as a headphone amplifier on my cue send. Currently everything is connected directly to the trash can.

If the sample rate moves from 48K to other setting, its quite a pain to get the AM2 back online. Dante Controller sync tab

I haven't really battle tested the system at 48k but just hitting record on a mono track and letting it run for about 3 minutes produced an sync error and aborted recording so even with your suggested settings it seemed quite unstable. I saw another user at gearslutz say he had some weird issues that were hard to chase and ended up replacing the dante card which solved them.

In your opinion What is the most stable way to run a MTRX with s6? Is a external clock the best case? I assumed with just one I/O device clocking internally would be fine for stability. Again thanks for your help on this.
You have set the MTRX to follow the sample rate of the HDX card in your MAC. The sample rate of the HDX is set by Pro Tools when you open a session. However, when you close Pro Tools, Coreaudio takes over the control of the HDX card, including setting of the sample rate. So if Coreaudio is set to a sample rate of 192 kHz, the MTRX will follow that and also be set to 192 kHz. In order to prevent that, you must set the Coreaudio sample rate to 48 kHz.
__________________
Jan Lykke
Business Development Manager
DAD - Digital Audio Denmark
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MTRX activation issue DHS Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 5 11-14-2019 09:40 PM
C24 Ethernet connection issue gary_kesling ICON & C|24 4 04-18-2018 07:16 PM
002 connection issue bradfordc4 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 5 05-06-2014 06:09 PM
002 connection issue Keniko 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 01-22-2014 10:45 AM
002 Rack Connection Issue Trifektor 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 08-27-2008 11:20 AM


All times are GMT -7. The time now is 04:03 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com