Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Third Party Interfaces

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-04-2021, 06:31 PM
SERGIO NARANJO SERGIO NARANJO is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 21
Default is it possible to connect a quantum 4848 to Control24?

Hello Folks: i dont´t know if this question is absurd, but is possible to enable Control24 mic preamps going from db25 control 24 outputs to quantum 4848 db25 ins, and be able to work with PT 2020?

Thanks for your comments.
Reply With Quote
  #2  
Old 01-04-2021, 06:52 PM
Top Jimmy's Avatar
Top Jimmy Top Jimmy is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2005
Location: Spokane, WA
Posts: 5,421
Default Re: is it possible to connect a quantum 4848 to Control24?

This shouldn't be a problem at all. A standard analog DB25 snake will go between the two just fine.
__________________
James Cadwallader

Hackintosh - Gigabyte Z77X-UP5TH, Intel Core i7-3770K, 32GB 1600Mhz DDR3, 2x SATA 6Gb/s 240GB SSD, 3x SATA 6Gb/s 1TB HDD, 1x Glyph 2TB USB3 HDD, Mojave 10.14.4.

Pro Tools Ultimate 2020.12, HD Native, Focusrite Red 8Pre (Mac)
Pro Tools 2020.12, Mbox3 (Win)

Presonus Faderport, Pro Tools | Control
Reply With Quote
  #3  
Old 01-05-2021, 09:02 AM
SERGIO NARANJO SERGIO NARANJO is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 21
Default Re: is it possible to connect a quantum 4848 to Control24?

Top Jimmy. I don´t know the limitations of the software DAW you can use. I wonder if I can use Pro Tools 2020 or any other DAW or just the one included from Presonus? Any idea?

Thanks.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-05-2021, 09:13 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 36,295
Default Re: is it possible to connect a quantum 4848 to Control24?

The Quantum should work fine with Pro Tools. Be aware that with any 3rd party interface, you are limited to 32 IO(so the last 16 IO will not appear).

Of course, this assumes you have a compatible computer with a thunderbolt port and a compatible version of Pro Tools(nothing newer than PT10 is going to work with the old Control24, unless you get the Nyrinck software that makes it work as a HUI device).

As said, DB25 cables are all you need to connect the 16 preamps, but you may wish to rethink this a bit as those preamp are not so great. Of course, they're okay for making "okay" recordings, but you would likely make better recordings if you get at least a couple of "great" preamps for important stuff(vocals being top of the list).

As for the output side of things, the monitor section of the Control24 has a worse reputation than the preamps, so you might consider bypassing that and using a monitor/source switcher. The Audient NERO is a great option
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, Presonus Studio 1810C
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


I started in this business with nothing..........and I have most of it left

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #5  
Old 01-06-2021, 08:12 AM
SERGIO NARANJO SERGIO NARANJO is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 21
Default Re: is it possible to connect a quantum 4848 to Control24?

Thanks Dave for your detailed and valuable information.

I understand what you say about the Mic preamps of the Control 24, but Im trying to rescue some of my current equipment PT HD10 and 192 i/o, due to the hard situation we are living. I´m forced do an upgrade of my computer because the current one is and old one and is failing.

My idea is to install a MacMini with Thunderbolt ports, using PT 2020 and Control 24 with Nyrinck software using Quantum 4848. That being the case, could I expect Control 24 to work the same way as it does with my current equipment?

Or do you think it would be a better idea to get rid of the Control 24 and install a Quantum 2632 plus a Quantum DigiMax DP88, for 16 analog inputs in total? I think this because the cost of the Q4848 is equivalent to the cost of these last 2 interfaces.

Thank you very much for your help.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-06-2021, 08:23 AM
crizdee's Avatar
crizdee crizdee is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2004
Location: Brighton, UK
Posts: 10,655
Default Re: is it possible to connect a quantum 4848 to Control24?

Quote:
Originally Posted by SERGIO NARANJO View Post
Thanks Dave for your detailed and valuable information.

I understand what you say about the Mic preamps of the Control 24, but Im trying to rescue some of my current equipment PT HD10 and 192 i/o, due to the hard situation we are living. I´m forced do an upgrade of my computer because the current one is and old one and is failing.

My idea is to install a MacMini with Thunderbolt ports, using PT 2020 and Control 24 with Nyrinck software using Quantum 4848. That being the case, could I expect Control 24 to work the same way as it does with my current equipment?

Or do you think it would be a better idea to get rid of the Control 24 and install a Quantum 2632 plus a Quantum DigiMax DP88, for 16 analog inputs in total? I think this because the cost of the Q4848 is equivalent to the cost of these last 2 interfaces.

Thank you very much for your help.

Hi,


Have you got the Nyrinck app? if not you can demo it. it does most of what the direct control does but there are a few differences.




Chris
__________________
PT MAC Troubleshooting... http://duc.avid.com/showthread.php?t=54888

Producer, Engineer,
UKmastering Mixing & Mastering
Blinders_Columbia top 40 UK album charts
Slow Readers Club Joy Of The Return #9 UK album charts

www.ukmastering.com


PT10.3.10 Mountain Lion HD6 accel Magma PE6R4 D Command 32 MacPro 12 Core 3.46ghz UAD-2 Octo x2. Manley Vari-Mu, Manley Massive Passive, SSL VHD, ADL600, Grove Tubes ViPre, Tube-Tech CL-1B. Hafler TRM active monitoring.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-08-2021, 01:13 PM
SERGIO NARANJO SERGIO NARANJO is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 21
Default Re: is it possible to connect a quantum 4848 to Control24?

Thank you Chris. I´ll give Nyrinck app a try.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mixing down in the box with Quantum 4848 tdawgg Third Party Interfaces 2 11-10-2020 12:03 PM
Any way to connect Quantum 4848 to Accel rig? esppse Pro Tools TDM Systems (Mac) 4 01-27-2020 06:08 AM
Thumbs up to the Presonus Quantum 4848 justinhill Third Party Interfaces 2 04-02-2019 09:25 AM
Anyone try the Presonus Quantum yet!? digiot Third Party Interfaces 7 03-18-2018 05:51 PM
Quantum Ultra 160 mhenein General Discussion 0 12-12-1999 01:28 AM


All times are GMT -7. The time now is 10:08 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com