Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-30-2020, 01:06 PM
Mattafact Mattafact is offline
Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: SoCal
Posts: 106
Default Dual Boot Cheesegrader Mac Pro with PT 10 HD and Ultimate

I just bought PT 10 and plan to use it on Snow Leopard or Mountain Lion. My license also comes with Ultimate 2020.



For Ultimate I was planning on running High Sierra or Mohave. In that instance, can I use the optical port on my mac pro to feed something like an Apogee Rosetta 200 or 800? They're cheaper than buying an HD Native card and I wouldn't have to ditch my HD cards for tracking.
__________________
Breakthru Recording
www.myspace.com/breakthrurecording
Reply With Quote
  #2  
Old 04-30-2020, 02:22 PM
s.d. finley s.d. finley is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Houston, TX. USA
Posts: 1,495
Default Re: Dual Boot Cheesegrader Mac Pro with PT 10 HD and Ultimate

Quote:
Originally Posted by Mattafact View Post
I just bought PT 10 and plan to use it on Snow Leopard or Mountain Lion. My license also comes with Ultimate 2020.



For Ultimate I was planning on running High Sierra or Mohave. In that instance, can I use the optical port on my mac pro to feed something like an Apogee Rosetta 200 or 800? They're cheaper than buying an HD Native card and I wouldn't have to ditch my HD cards for tracking.
I would go with Mountain Lion as it can access more RAM. Which Mac Pro version do you have? This all should work too BTW. I have a MP 3.1 with mountain lion and El crap on it separate HDs. Works great!!
__________________
sdf

www.sugarhillstudios713.com
Reply With Quote
  #3  
Old 04-30-2020, 07:02 PM
Mattafact Mattafact is offline
Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: SoCal
Posts: 106
Default Re: Dual Boot Cheesegrader Mac Pro with PT 10 HD and Ultimate

Quote:
Originally Posted by s.d. finley View Post
I would go with Mountain Lion as it can access more RAM. Which Mac Pro version do you have? This all should work too BTW. I have a MP 3.1 with mountain lion and El crap on it separate HDs. Works great!!
That's good to know about the ram. Thanks for the info. I have a 12 core 5,1.
__________________
Breakthru Recording
www.myspace.com/breakthrurecording
Reply With Quote
  #4  
Old 04-30-2020, 09:27 PM
Ben Jenssen's Avatar
Ben Jenssen Ben Jenssen is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Oslo
Posts: 3,533
Default Re: Dual Boot Cheesegrader Mac Pro with PT 10 HD and Ultimate

Quote:
Originally Posted by s.d. finley View Post
I would go with Mountain Lion as it can access more RAM. Which Mac Pro version do you have? This all should work too BTW. I have a MP 3.1 with mountain lion and El crap on it separate HDs. Works great!!
Not correct. ML can access lots of RAM, problem is PT10 can't access more than 4gb, being a 32bit app.


Edit: I meant even earlier versions than ML can access more ram.
Reply With Quote
  #5  
Old 05-01-2020, 07:58 AM
Mattafact Mattafact is offline
Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: SoCal
Posts: 106
Default Re: Dual Boot Cheesegrader Mac Pro with PT 10 HD and Ultimate

Can I use Ultimate with the optical out into a Rosetta's adat input for mixing?
__________________
Breakthru Recording
www.myspace.com/breakthrurecording
Reply With Quote
  #6  
Old 05-01-2020, 11:31 AM
s.d. finley s.d. finley is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Houston, TX. USA
Posts: 1,495
Default Re: Dual Boot Cheesegrader Mac Pro with PT 10 HD and Ultimate

Quote:
Originally Posted by Ben Jenssen View Post
Not correct. ML can access lots of RAM, problem is PT10 can't access more than 4gb, being a 32bit app.


Edit: I meant even earlier versions than ML can access more ram.
https://lowendmac.com/2018/mac-pro-21-64gb-of-ram/

this also works with Mac Pro 3.1 for the OP with a 5.1 this won't make a difference as his MP shipped with a higher OS than ML . Earlier versions of Mac OS cannot access more RAM as the older OS was not 64 bit.
__________________
sdf

www.sugarhillstudios713.com
Reply With Quote
  #7  
Old 05-01-2020, 02:22 PM
originalscottyg originalscottyg is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Detroit
Posts: 788
Default Re: Dual Boot Cheesegrader Mac Pro with PT 10 HD and Ultimate

Quote:
Originally Posted by Mattafact View Post
Can I use Ultimate with the optical out into a Rosetta's adat input for mixing?
The Mac optical out is not ADAT format, it is optical SPDIF/TosLink. I'm not that familiar with the Rosetta, but unless the Optical port on the Rosetta can do stereo SPDIF/TosLink, then probably not.
__________________
Scott Gatteño
Reply With Quote
  #8  
Old 05-05-2020, 05:36 AM
notable's Avatar
notable notable is offline
Member
 
Join Date: Nov 1999
Location: Watertown, MA, USA
Posts: 147
Default Re: Dual Boot Cheesegrader Mac Pro with PT 10 HD and Ultimate

I use the optical port on my cheese grater with the apogee mini-dac to go to a pair of powered monitors (and headphones) and it sounds great. A great sounding core audio out option.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Notable.com
AfricanUnderground.com
DemocracyinDakar.com
NomadicWax.com
Reply With Quote
  #9  
Old 05-05-2020, 07:04 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 20,739
Default Re: Dual Boot Cheesegrader Mac Pro with PT 10 HD and Ultimate

Quote:
Originally Posted by Mattafact View Post
Can I use Ultimate with the optical out into a Rosetta's adat input for mixing?
As already mentioned, Mac optical output is SPDIF. Rosetta 200 (stereo box) can do SPDIF optical but Rosetta 800 (8-channel box) can only do ADAT/SMUX
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #10  
Old 05-06-2020, 11:50 AM
Mattafact Mattafact is offline
Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: SoCal
Posts: 106
Default Re: Dual Boot Cheesegrader Mac Pro with PT 10 HD and Ultimate

Quote:
Originally Posted by JFreak View Post
As already mentioned, Mac optical output is SPDIF. Rosetta 200 (stereo box) can do SPDIF optical but Rosetta 800 (8-channel box) can only do ADAT/SMUX

Good to know. Thanks!
__________________
Breakthru Recording
www.myspace.com/breakthrurecording
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
OT: PT-Win 7 / XP Dual-Boot; Question re: Win 7 Install, Boot Manager Files taylor4814 Windows 1 02-16-2012 06:54 PM
Boot Camp - Dual Boot, Dual Versions of PT LE? bilco 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 6 03-17-2009 05:15 AM
Help with Dual Boot on Dual 1 ghz QuickSilver new engineer 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 5 01-13-2005 07:12 AM
New G4's are all Dual Boot BeachDog 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 06-23-2003 03:00 PM
Configure Dual Boot on New dual 1.25?? cliepe12 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 05-10-2003 05:45 AM


All times are GMT -7. The time now is 11:00 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com