Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Windows

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 07-02-2013, 05:03 AM
jimst57 jimst57 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 265
Default Mbox Driver 1.1.8 Freezing System

EDITED:

(I changed the title of this post after discovering that the freezing seems related to the new Mbox 1.1.8 driver)


Since my upgrade to 10.3.6 on Windows 8 I'm getting system lockups at random times. The whole system freezes, and has to be rebooted. 10.3.5 was fine.

This is a tough one to troubleshoot because it freezes compleatly. Also I upgraded to the new Eleven Rack driver, and MBox3 driver at the same time.

So I'm just wondering if anyone else is having this lockup problem?

Thanks.

Last edited by jimst57; 07-07-2013 at 03:24 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 07-02-2013, 07:11 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 35,850
Default Re: 10.3.6 Locking up

Not seeing this here, but I am on Windows 7. If you don't NEED 10.3.6, I would roll back to 10.3.5. My 10.3.6 install is on its own system drive(with PT11) and I swap back to 10.3.5 to get work done.
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #3  
Old 07-02-2013, 08:50 AM
DAWgEAR's Avatar
DAWgEAR DAWgEAR is offline
Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: California, USA
Posts: 338
Default Re: 10.3.6 Locking up

I am using the demo (my upgrade box will arrive later this week) and I have experienced some lockups and instances where error messages appear as soon as soon as I try to open projects with 10.3.6. Killing PT via task manager or even a hard shutdown sometimes is required.

Usually this is preceded by a slower than usual launch and and my system has not loaded the HD Native driver. It also tends to be exacerbated by alternately launching PT 10.3.6 and PT 11.0.

I also had some unable to find iLok, or ilok found but only certain licenses reported as missing, issues which I do not believe were part of the broader iLok episode.

At the moment, rebooting and subsequently relaunching PT whilst holding down N to get to the playback engine dialog and then reselecting my interface seems to fix the situation.

Other things I did: uninstall/reinstall iLok manager and PT 10.3.6 and 11.0 and I transferred all of my ilok assets to another iLok 2 (I suspect my iLok issues were unrelated and due to a bad/failing iLok 2 key). The new iLok is still occasionally not found however. Reinserting it physically seems to fix this.

It should be noted that PT HD 11.0 is not officially supported on Win 8, so I am living on the edge. Vanilla PT 11 is supported.

Maybe none of this helps your particular situation, but I am tossing it out just in case.
__________________
Pro Tools HD Native 2020.5 | HD Omni | iMac Pro: 10-Core 3.0 GHZ - 64 GB - 2 TB - Vega 56 | Sonnet Echo Express SE II for PT HD Native PCIe and UAD 2 Quad PCIe card | Pro Tools Dock
Reply With Quote
  #4  
Old 07-05-2013, 06:35 AM
ron_from_RIFAS ron_from_RIFAS is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 19
Default Re: 10.3.6 Locking up

I've had this issues in the past but it was related to missing an SLI driver that my motherboard needed. I was running Pro Tools 8 then so I doubt your issue is PT related. PT is provably just the catalyst.


Sent from my HTC 8X using Tapatalk
__________________
Dell XPS 630i (ASUS P5K Deluxe Mobo)
3.0ghz Quad Core Q9650
8 Gb RAM (GSkillz)
Windows 8.1 Pro
Pro Tools 10.3.8
Focusrite 18i8, 18i20
Reply With Quote
  #5  
Old 07-06-2013, 07:26 AM
jimst57 jimst57 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 265
Default Re: 10.3.6 Locking up

Well I've discovered that it isn't 10.3.6. It's something to do with the new Mbox driver 1.1.8.

I've tried several combinations of Pro Tools versions, Mbox drivers, Eleven rack drivers and have found that this combination works:

Pro Tools 10.3.6 / Pro Tools 11
Eleven Rack driver 1.1.6
Mbox driver 1.0.22

As soon as I load the box driver 1.1.8, and run Pro Tools, the machine freezes at random times. Doesn't take long, but the entire machine freezes and needs a reboot.

All is fine with both Pro Tools 10.3.6 and Pro Tools 11 with the older driver 1.0.22.
Reply With Quote
  #6  
Old 07-06-2013, 10:10 AM
ron_from_RIFAS ron_from_RIFAS is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 19
Default Re: 10.3.6 Locking up

Not ideal but sounds like a win.


Sent from my HTC 8X using Tapatalk
__________________
Dell XPS 630i (ASUS P5K Deluxe Mobo)
3.0ghz Quad Core Q9650
8 Gb RAM (GSkillz)
Windows 8.1 Pro
Pro Tools 10.3.8
Focusrite 18i8, 18i20
Reply With Quote
  #7  
Old 07-06-2013, 06:12 PM
SlicerSounds SlicerSounds is offline
Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: UK
Posts: 8
Default Re: 10.3.6 Locking up

I just posted on the PT10 forum but I'm also experiencing a complete freeze with 10.3.6. This happens when loading a session as the ""Some paths were made inactive because they could not be assigned to existing path definitions" message appears. I got this message all the time anyway in 10.3.5 (since changing interface from fastrack pro to LS56) but never resulted in complete freeze and need to reboot like now with 10.3.6.

Glad to hear you fixed your glitch jimst57!! if I can't solve then will just go back to 10.3.5 until all my plugs/VIs go AAX 64 bit - hopefully by the end of the summer!! - as I've already upgraded to PT11
Reply With Quote
  #8  
Old 07-07-2013, 05:50 AM
jimst57 jimst57 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 265
Default Re: 10.3.6 Locking up

Quote:
Originally Posted by ron_from_RIFAS View Post
Not ideal but sounds like a win.
Yes but no.

I tried to change the title of the thread but had no luck.

Just to be clear here, the issue is not with Pro Tools 10.3.6 or 11.
Both work fine as long as I use the old Mbox 1.0.22 driver.

When I use the new 1.1.8 driver on Windows 8, Pro Tools runs for a little bit and then locks the whole machine up. It just instantly freezes.

It would be better if the new driver worked, as I understand there are performance improvements in it.

Just guessing, but I don't think it's a machine issue here because things are fine until the new driver is loaded.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Question: Auto-locking and Mute locking Charles Deenen Pro Tools TDM Systems (Mac) 1 09-25-2010 01:07 PM
Locking up via LTC nobby Pro Tools TDM Systems (Mac) 4 11-10-2009 12:00 PM
HD LOCKING UP!!! s0nguy Pro Tools TDM Systems (Win) 5 07-27-2004 07:12 PM
PT LE 501 locking up bvleugels 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 04-03-2002 06:27 PM
HELP ! locking VST >>PT via iac sandman 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 09-05-2000 09:30 AM


All times are GMT -7. The time now is 08:50 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com