Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-11-2019, 02:17 AM
PaulJD PaulJD is offline
Member
 
Join Date: Feb 2019
Location: Oatley Australia
Posts: 2
Default New build. Stuttering video and error (AAE-9093)

Hi there,

I am a PC tech who was approached by a PT user (sound engineer/producer in the advertising/documentary field) to build a replacement for his working HP Z400 which was lagging during his bigger jobs.

After research, I built a PC which specifications are in my signature.

I applied the recommended optimisations here (I removed the http://avid. so it doesn't appear as a link):
force.com/pkb/articles/troubleshooting/Windows-10-Guide

When we load a small project with video (with the DNxHD codec) we get the following error after a few seconds:

Audio processing could not complete due to conflicts with other CPU tasks or a potential clocking issue.
Verify your sync cables or try changing the HW Buffer Size
(AAE-9093)

We went through every troubleshooting guide related to this error. They were mainly for Macs.

We removed the optimisations, one by one, and came across this thread:
(http://community).avid.com/forums/p/109264/633420.aspx

When we try the same project after removing the PT card, using the ASIO driver we get no error.

When we try the same project with the card in but video disabled we get no error.

We've tried all possible slot configurations and also swapped the new Graphics card with the old one from the Z400.

Alongside this error, my client uses mostly the H.264 codec and regardless of all and any of the above configurations the video is stuttery and unusable.
The old set up has no problem whatsoever with this codec.

I would really appreciate any suggestions because we're at a dead end and the next step is selling the PC or parts to cut our losses.

Thanks very much.

Paul
__________________
CPU Intel Xeon Silver 4114
Mobo Supermicro X11SPi-TF
RAM 3 x CorsairVengeanceLPX16GB(2x8GB)DDR4 2400
PSU Corsair TX550M 550W 80 Plus Gold
Case CoolerMaster MasterCase MC500M E-ATX Case
M.2 Samsung 970 Pro 512GB
SSD 2 x Samsung 860 Evo 1TB
Cooler Noctua NH-U12S DX-3647
Video MSI GeForce GTX 1050 Aero ITX 2G
OS Win 10 Pro
Sound Creative Sound Blaster Audigy FX 5.1 PCIe
PT Pro Tools HD Native (Purchased March 2017)
I/O HD I/O 8X8X8 JPN
Monitor Blackmagic - DeckLink Mini Monitor 4K
Reply With Quote
  #2  
Old 02-11-2019, 08:30 AM
ulisauer ulisauer is offline
Member
 
Join Date: Oct 2004
Location: Munich, Germany
Posts: 27
Default Re: New build. Stuttering video and error (AAE-9093)

.. you might find some information by using LatencyMon (resplendence.com).
There might be a driver conflict.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-12-2019, 05:50 AM
PaulJD PaulJD is offline
Member
 
Join Date: Feb 2019
Location: Oatley Australia
Posts: 2
Default Re: New build. Stuttering video and error (AAE-9093)

Thanks ulisauer,

I tried it and it looks like excellent software - we're making a last ditch effort on Thursday. I don't have access to the PC till then.
Hopefully it will highlight any conflicts and/or unsuitabilities.

If anyone has any other things to try I would love to go armed with a list.

Cheers,

Paul
__________________
CPU Intel Xeon Silver 4114
Mobo Supermicro X11SPi-TF
RAM 3 x CorsairVengeanceLPX16GB(2x8GB)DDR4 2400
PSU Corsair TX550M 550W 80 Plus Gold
Case CoolerMaster MasterCase MC500M E-ATX Case
M.2 Samsung 970 Pro 512GB
SSD 2 x Samsung 860 Evo 1TB
Cooler Noctua NH-U12S DX-3647
Video MSI GeForce GTX 1050 Aero ITX 2G
OS Win 10 Pro
Sound Creative Sound Blaster Audigy FX 5.1 PCIe
PT Pro Tools HD Native (Purchased March 2017)
I/O HD I/O 8X8X8 JPN
Monitor Blackmagic - DeckLink Mini Monitor 4K
Reply With Quote
  #4  
Old 02-12-2019, 10:11 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,915
Default Re: New build. Stuttering video and error (AAE-9093)

CPU Intel Xeon Silver 4114
Mobo Supermicro X11SPi-TF
RAM 3 x CorsairVengeanceLPX16GB(2x8GB)DDR4 2400
PSU Corsair TX550M 550W 80 Plus Gold
Case CoolerMaster MasterCase MC500M E-ATX Case
M.2 Samsung 970 Pro 512GB
SSD 2 x Samsung 860 Evo 1TB
Cooler Noctua NH-U12S DX-3647
Video MSI GeForce GTX 1050 Aero ITX 2G
OS Win 10 Pro
Sound Creative Sound Blaster Audigy FX 5.1 PCIe
PT Pro Tools HD Native (Purchased March 2017)
I/O HD I/O 8X8X8 JPN
Monitor Blackmagic - DeckLink Mini Monitor 4K

Are these the specs of the build? How were the parts chosen? What is the Sound Blaster doing(does the motherboard have no audio)? Have you set Windows( Sound Properties) to use the Sound Blaster as its "default playback device"? Have you updated graphics driver from the nVidia site(not the MSI site)? And removed all the excess crap that nVidia wants to install? Maybe pull the HDN card and see if it looks better(and if it does, then move the HDN car down to another slot). Be aware that the HDN card, though having a short slot connector, it will work in a full-length slot as well

If your friend had not already spent the money, I would have recommended an off-lease HP Z820

BTW, I just re-read and my personal feeling is the 550 watt PSU is maybe too small. I don't recommend anything below 750 watts, these days
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Video playback issues (stuttering) FJ92 Post - Surround - Video 0 07-20-2016 02:49 PM
Video stuttering/flashing... sparky3000 Post - Surround - Video 4 01-01-2014 05:49 AM
Quicktime Video Playback stuttering bug Mr.Ed Windows 9 08-30-2012 06:16 AM
PT 9.05 and Video>stuttering Video in Preroll peterle macOS 0 10-09-2011 04:04 AM
Dual 2.7 - stuttering video - ideas? gomi Pro Tools TDM Systems (Mac) 8 09-27-2005 11:30 AM


All times are GMT -7. The time now is 03:42 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com