Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2019

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 08-15-2019, 02:16 PM
larsongs larsongs is offline
Member
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 364
Default Issues connecting PreSonus 16.4.2 to new IMac

I got my new 27' IMac.

Processor - 3.6 GHZ 8-Core Intel Core I9
Memory - 80 GB RAM
Storage - 2 TB SSD
Graphics - Radeon Pro 580X w/ 8 GB GDDR5
Mouse & Trackpad - Magic Trackpad 2
Pro Apps
Logic Pro X

Pro Tools 2019

Interface - Pre Sonus 16.4.2

I've got the ProTools 2019 installed.

I'm having difficulty with the PreSonus 16.4.2 being recognized by Pro Tools 2019.

I've done the updates per PreSonus. But ProTools 2019 isn't recognizing the PreSonus..

I already bought the Fire Wire to Thunder Bolt Adapter & a Tunder Bolt 3 (USB-C) to Thunder Bolt 2 Adapter as I was told I needed to do... (As there is no Fire Wire to Thunder Bolt 3 (USB-C) Adapter..)

All is connected as prescribed. Still Pro Tools doesn't recognize the PreSonus Interface..

Now I'm being told I need a Thunder Bolt 2 to Fire Wire 800 Adapter..

Any constructive advice as to how I can resolve the Issue at this point is appreciated..

Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 08-15-2019, 10:01 PM
larsongs larsongs is offline
Member
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 364
Default Re: Issues connecting PreSonus 16.4.2 to new IMac

From the Presonus 16.4.2 interface.. I'm using the same FireWire Cable that I've been using with my MBP for the past few years with PT10. It works perfect.

My new Imac requires Thunderbolt3 (USB-C). In addition to the FireWire Cable coming out the PreSonus 16.4.2 Interface, to make that connection, I need 2 Adapters. Thunderbolt to FireWire & Thunderbolt 2 to Thunderbolt 3 (USB-C). I purchased both from my local Apple Store..

After connecting Interface, Cable & Adapters to new IMac Protools isn't recognizing the Interface..

I've double checked with PreSonus, Apple, Pro Tools & Sweetwater.. None of them have been able to resolve the Issue.

Can I use that many Adapters & Firewire Cable & be able to make the Connection from Interface to IMac without issues?

Any ideas?

Thanks
Reply With Quote
  #3  
Old 08-16-2019, 04:47 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 16,398
Default Re: Issues connecting PreSonus 16.4.2 to new IMac

You don't say what OSX is on the new machine but it's a safe bet it's some form of Mojave. You do know about the security issues that have changed with Mojave right? See this page as it may help you: https://support.apple.com/en-us/HT209175
What specific PT 2019 revision do you have installed? Right now PT 2019.6 isn't supported on the latest version of Mojave.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #4  
Old 08-17-2019, 12:03 AM
mix109 mix109 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Athens/Greece
Posts: 616
Default Re: Issues connecting PreSonus 16.4.2 to new IMac

Assuming that the cables &adapters work , is the PreSonus device 'visible' and recognized on the Thunderbolt bus, and further on on the AMS setup as well ?
Reply With Quote
  #5  
Old 08-19-2019, 11:22 PM
larsongs larsongs is offline
Member
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 364
Default Re: Issues connecting PreSonus 16.4.2 to new IMac

Been having issues & dealing with Tech Support. Apple thinks there may have been damage in Shipping.. They are sending me a replacement...

To be cont'd.........
Reply With Quote
  #6  
Old 08-20-2019, 09:37 AM
larsongs larsongs is offline
Member
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 364
Default Re: Issues connecting PreSonus 16.4.2 to new IMac

Quote:
Originally Posted by mix109 View Post
Assuming that the cables &adapters work , is the PreSonus device 'visible' and recognized on the Thunderbolt bus, and further on on the AMS setup as well ?
Yes.
Reply With Quote
  #7  
Old 08-20-2019, 10:13 AM
Greg M Greg M is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: Alpena, MI
Posts: 1,244
Default Re: Issues connecting PreSonus 16.4.2 to new IMac

Might be worth installing Studio One Artist and see if that DAW sees your 16.4.2.

Greg
__________________
Intel i7 3930K, Gigabyte GA-X79-UP4 (rev 1.0), 32 GB Corsair Vengeance 1600 ram, EVGA Nvidea GT 720 TI video card, a Samsung 850 Pro (256 GB) OS drive, 2 Samsung 850 Pro's (512 GB) in externally mounted drive bays for session and sample storage, Win 10 Pro, PT Ultimate (Native)2019.6, HD Omni, HD I/O 16x16 .
Reply With Quote
  #8  
Old 08-20-2019, 11:13 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 16,398
Default Re: Issues connecting PreSonus 16.4.2 to new IMac

Quote:
Originally Posted by Greg M View Post
Might be worth installing Studio One Artist and see if that DAW sees your 16.4.2.

Greg
Here's an even simpler way: does AMS see the interface?
And specifically to Lars:
Did you go to the link I gave above about Mojave?
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #9  
Old 08-20-2019, 02:19 PM
xrekcor's Avatar
xrekcor xrekcor is offline
Member
 
Join Date: Jun 2018
Location: Australia
Posts: 718
Default Re: Issues connecting PreSonus 16.4.2 to new IMac

When I was looking at desks for my studio I was looking at the 32 channel version and back then presonus wasn’t or couldn’t confirm connectivity with the latest Mac’s so I went with a Yamaha TF5. That was nearly 2 years ago..... seems not much has changed.... have they fixed the issues of DAW control for Studio One yet? They couldn’t even get that going and at that time people who brought in were still waiting many months after the release....
__________________
Rob
———————————————————————————
MBP 15” 2018 macOS Mojave 10.14.6 Touch Bar and ID
2.2GHz 6 core 8 gen Intel Core i7 processor (TB’s to 4.1GHz)
32 Gb of 2400MHz DDR4, 1T SSD, Magic Mouse and Keyboard
Pro Tools 2019.6-23.#, Cubase 9.5, Yamaha TF5, UR44, BEHA4700
........and a bowl of M&M's
———————————————————————————
Reply With Quote
  #10  
Old 08-21-2019, 11:37 AM
larsongs larsongs is offline
Member
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 364
Default Re: Issues connecting PreSonus 16.4.2 to new IMac

Quote:
Originally Posted by musicman691 View Post
Here's an even simpler way: does AMS see the interface?
And specifically to Lars:
Did you go to the link I gave above about Mojave?
According to Pro Tools Tech Support PT 2019.6 works with Mojave 10.14.6 the most recent versions..
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PreSonus Firebox issues with Pro Tools 10 cb_hale Third Party Interfaces 14 11-16-2013 03:12 AM
Connecting 003 Rack to Presonus Digimax LT via Pro Tools LE 8.0.5. Help DiscoBilly 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 11-09-2011 08:59 PM
Jitter connecting a Presonus Firestudio to a 410 thru s/pdif rrubbenn Pro Tools M-Powered (Mac) 0 05-16-2010 07:37 PM
when connecting the new iMac quad to the 003 rack? beauhero 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 01-07-2010 04:03 PM
connecting presonus firestation to digi 002 sjefkevandriel 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 7 07-02-2008 12:54 PM


All times are GMT -7. The time now is 02:22 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com