Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 12

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 11-10-2016, 05:59 AM
mixboy bob mixboy bob is offline
Member
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 526
Default Re: non-instantaneous playback (when using video engine)

Quote:
Originally Posted by Trent W. View Post
Low bandwidth DNxHR codec will solve you problem.

Also try use an SSD for your video if possible.

*DNxHD and DNxHR are the only two supported video filetypes in Pro Tools.
What encoder settings have you found work best, if you don't mind? My clients usually send H264 and I transcode to DNxHD, but still have this issue from time to time.

Thanks!

Rob Burrell
aka mixboy
__________________
http://www.robburrell.com
PTHD2018.12/Mac Pro Trashcan 6-core, 3.5ghz, 1TB SSD/32GB RAM/OSX10.13.6/Aja T-Tap/HD Native/Apogee Symphony/UAD-2 Octo PCIe/40 channel Blue D-Command
Reply With Quote
  #12  
Old 11-10-2016, 12:03 PM
TrentWilliams TrentWilliams is online now
Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: Wellington, New Zealand
Posts: 789
Default Re: non-instantaneous playback (when using video engine)

I used to use DNxHD, but since support for HR i've moved to that.

DNxHR - Low Bandwidth
__________________
Pro Tools 2019.6|Ultimate, UAD Apollo 8, UAD Octo+Quad Satellite, UAD Apollo Twin Quad Core, Focusrite 8PreXiMac 27" Late 2013 - 3.5GHz i7 - macOS 10.14.4 • RAM 32GB DDR3, GPU NVidia GTX 780M 4GB
Reply With Quote
  #13  
Old 11-10-2016, 12:17 PM
mixboy bob mixboy bob is offline
Member
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 526
Default Re: non-instantaneous playback (when using video engine)

Thanks... so you haven't found a diff between the 4:4:, 10 bit, 8 bit, etc options? They all seem ok?

I'm going to try some options tonight and see if tomorrow goes more smoothly.

Thanks again!

Rob B
__________________
http://www.robburrell.com
PTHD2018.12/Mac Pro Trashcan 6-core, 3.5ghz, 1TB SSD/32GB RAM/OSX10.13.6/Aja T-Tap/HD Native/Apogee Symphony/UAD-2 Octo PCIe/40 channel Blue D-Command
Reply With Quote
  #14  
Old 11-10-2016, 01:18 PM
TrentWilliams TrentWilliams is online now
Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: Wellington, New Zealand
Posts: 789
Default Re: non-instantaneous playback (when using video engine)

Quote:
Originally Posted by mixboy bob View Post
Thanks... so you haven't found a diff between the 4:4:, 10 bit, 8 bit, etc options? They all seem ok?

I'm going to try some options tonight and see if tomorrow goes more smoothly.

Thanks again!

Rob B
The other options just change quality, and therefore size. Since I don't need a perfect HD copy to run in protools, I use the codec that makes the smallest file.
__________________
Pro Tools 2019.6|Ultimate, UAD Apollo 8, UAD Octo+Quad Satellite, UAD Apollo Twin Quad Core, Focusrite 8PreXiMac 27" Late 2013 - 3.5GHz i7 - macOS 10.14.4 • RAM 32GB DDR3, GPU NVidia GTX 780M 4GB
Reply With Quote
  #15  
Old 11-11-2016, 02:56 AM
groundcontrol's Avatar
groundcontrol groundcontrol is offline
Member
 
Join Date: Aug 2001
Location: Montreal, Canada
Posts: 961
Default Re: non-instantaneous playback (when using video engine)

I use 36Mbit / 8-bit.
__________________
Can you please send yourself over fiber to go spam some other forum?

Darryl Ramm
Reply With Quote
  #16  
Old 11-20-2016, 01:45 AM
chrisatkinsonline chrisatkinsonline is offline
Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: dubai
Posts: 16
Default Re: non-instantaneous playback (when using video engine)

Thanks everyone! the avid DNxHR helps a lot, a big noticeable difference, still a little bit of a delay - definitely not as quick as it is without having a video in the session,

im using pt 12.6, latest sierra, latest BM thunderbolt and desktop video software...

hoping this improves in the next update!

cheers!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Playback Engine Issue (Won’t load session with chosen playback engine) MattyJones Pro Tools 11 0 11-02-2015 11:52 AM
Video Engine could not start playback error Intransit Pro Tools 11 1 04-21-2014 12:51 PM
The video engine could not start the playback because the clock isn't locked? def3mno62 Pro Tools 11 2 04-04-2014 12:43 PM
AVID video engine playback issue Audio_Vision Pro Tools TDM Systems (Win) 4 04-08-2011 01:09 PM
What do you set you playback engine to on a video satellite LE system? kd_special Post - Surround - Video 3 03-09-2011 07:04 AM


All times are GMT -7. The time now is 06:43 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com