Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-12-2018, 09:03 AM
primomusic primomusic is offline
Member
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 168
Default Do studio snakes degrade quality?

Hey guys wanted to purchase maybe a 8 channel snake for my studio and cue mix instead of just taking the cables straight out to the booth. Will getting this degrade my audio quality. I see snakes being used in studios but dont know if they are specific ones. I’m using a modded BLA 002 with aUA 2192 A/D and a great river mp2. Also just purchased a b2 bomber and a Pacifica to add 2 more channels.
Reply With Quote
  #2  
Old 04-12-2018, 09:45 AM
EGS's Avatar
EGS EGS is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 2,557
Default Re: Do studio snakes degrade quality?

Just avoid the cheap ones, and you'll be fine.
__________________
Desktop: Win 7 / GIGABYTE GA-X58A-UD3R / i7-980X hex @ 3.9GHz / 32GB / PT 9 / Focusrite LS56
Laptop: Win 7 / HP ProBook 4730s / i7-2630 / 8GB / PT 9 / U-PHORIA UMC1820
Info/Services link
Reply With Quote
  #3  
Old 04-12-2018, 12:27 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,044
Default Re: Do studio snakes degrade quality?

Quote:
Originally Posted by EGS View Post
Just avoid the cheap ones, and you'll be fine.
I agree but wanted to offer more info(just for education purposes). Using snakes is unavoidable in anything beyond a simple 1-room setup. Using the best you can afford is always a good idea and remember that each step(connection) in the audio path is a potential spot for failure. Those steps could include any/all of the following:
Microphone
cable from mic to wall plate(or snake box)
input to patch bay
patchbay cable(or normalled connection)
cable from patchbay to preamp input
preamp output connection
converter input

Every single connection is important and a possible failure point, so the more steps in YOUR chain of connection, the more important "quality" becomes. With that in mind, avoid cheap "house brand", Mono-Price and the like. Buying a used snake from a craigslist ad from someone's old "bar band" PA system is also not a great idea. There are lots of Chinese-made cables that APPEAR to have Neutrik connectors, but they are often fake and really poor quality(and it really stinks to have a good performance ruined by something crapping out in the middle of a great take

BTW, the length of cables is much less of an issue when the cables are high-quality
__________________
HP z820 12 core, 64GB RAM, HD/Native, HD IOx2, PT11HD, UAD Quad, preamps from Vintech, Five Fish Audio, Miktek, Focusrite, Chameleon Labs, Warm Audio and Midas..............................
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #4  
Old 04-13-2018, 04:44 AM
Marcel Risberg's Avatar
Marcel Risberg Marcel Risberg is offline
Member
 
Join Date: Apr 2007
Location: Stockholm, Sweden
Posts: 390
Default Re: Do studio snakes degrade quality?

I use snakes only to save time or when it’s the only option. The audio / signal degradation of snakes may be negligible to most but not to all. You’ll have to listen and compare for yourself to know about your specific situation.
__________________

Marcel Risberg
Production sound and audio post - ljuddesign.se
Enthusiastically sharing knowledge and experience at Stockholm Film School.

🛠 Pro Tools Ultimate 2018.4 · HD Native · HD Omni
🎚 EuControl 18.3.0 · Artist Control · Mix · Control App
🦑 MacPro5,1 · 8C16T @2.4GHz · 16GB · SSDs · macOS 10.13.3 #17D102 (High Sierra)
📺 Separate video playback machine
🥇 Covered by ZDT/TLC · Keeping DAW OS clutter free
Reply With Quote
  #5  
Old 04-14-2018, 10:57 AM
Bob Olhsson Bob Olhsson is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Songwriter Gulch, Nashville, TN
Posts: 3,251
Default Re: Do studio snakes degrade quality?

I was shocked by the degradation from even "high-end" snakes and patch bays. Preamps and even digital conversion located right by the mikes sounds best.
__________________
Bob's room 615 562-4346
Georgetown Masters 615 254-3233
Interview
Artists are the gatekeepers of truth! - Paul Robeson
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Studio Quality Vocals gnicks18 Pro Tools SE and Essential (Win) 5 11-25-2011 06:49 AM
studio quality DTR1LL Tips & Tricks 9 12-07-2010 01:59 AM
Studio Wiring and Snakes spicyitaliano General Discussion 2 12-02-2003 07:41 PM
High quality studio reverb ? jackruston Tips & Tricks 10 06-26-2002 11:34 PM
Quality Snakes? Horizon, RAPCO ? east3rdst 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 12 01-26-2002 12:26 AM


All times are GMT -7. The time now is 01:32 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com