Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  ē  Community Terms of Use  ē  Help Us Help You

Knowledge Base Search  ē  Community Search  ē  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > General Discussion & Off Topic > General Discussion

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-05-2018, 10:31 AM
Raoul23 Raoul23 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: UK
Posts: 2,994
Default Help with drum replacement Trigger 2

Hi guys

Iíve been given a track to mix and the drums are not the best. Iíve decided to use trigger 2 which works a treat and they sound kick arse. The problem Iím having is the 2 tom tracks have been poorly recorded and trigger is not triggering on all the hits when the drummer does a drum roll. Even tab to transient isnít seeing all the hits. Iíve messed with the settings in trigger and got very close to it working but not perfect. The drum roll is played very quick and lightly. Anybody here help me with a way of finding where all the transients/hits are.

Thank you in advance


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Raoul Crane
www.blaze-studios.co.uk

PT 10.3.10 HD Accel 6, Mac Pro 3.1 Dual Boot Lion 10.7.5 and Maverick 10.9.5 32GB Ram Magma PE6R4i Chassis
Reply With Quote
  #2  
Old 10-05-2018, 10:45 AM
AlexLakis AlexLakis is offline
Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: Annapolis, MD
Posts: 1,221
Default Re: Help with drum replacement Trigger 2

I deal with this all the time. You just have to get in there and carve the hits out yourself using Separate Region (CTRL-E). Like you said, you can't trust Tab to Transient with this, so just use your eyes and ears. Then use clip gain to make sure the really light hits are showing up in Trigger (get creative with it!) If I know I'm going to be replacing 100%, I really get in there and chop sh*t up so the resulting regions are just slivers of transient material for Trigger to pick up.



You may find better results by making an entirely separate track for just the snare/tom rolls and adjusting the "Detail" and "Sensitivity" dials (and most likely the "Retrigger" threshold as well) in Trigger. This is the better approach if you'll be mixing the original signal in with the sample. If you are adverse to making a separate track with a separate instance of Trigger 2, you can always automate the aforementioned dials.


Let us know how it goes!
Reply With Quote
  #3  
Old 10-05-2018, 10:51 AM
Raoul23 Raoul23 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: UK
Posts: 2,994
Default Re: Help with drum replacement Trigger 2

Thanks Alex :)

Iíve done the chopping up before, wasnít sure if there was a quicker/easier way. The problem with this one Iím dealing with is the wave form is very constant blob and the drum roll is all stick bouncing to get it fast and not done to a click so canít even use the grid to help!!

Aarrrgghhh lol


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Raoul Crane
www.blaze-studios.co.uk

PT 10.3.10 HD Accel 6, Mac Pro 3.1 Dual Boot Lion 10.7.5 and Maverick 10.9.5 32GB Ram Magma PE6R4i Chassis
Reply With Quote
  #4  
Old 10-05-2018, 11:03 AM
crizdee's Avatar
crizdee crizdee is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2004
Location: Brighton, UK
Posts: 10,469
Default Re: Help with drum replacement Trigger 2

Hi,


I find i have to automate the detail control to match the level of each hit.




Chris
__________________
PT MAC Troubleshooting... http://duc.avid.com/showthread.php?t=54888

Producer, Engineer,
UKmastering Mixing & Mastering
Blinders_Columbia top 40 UK album charts
Slow Readers Club_Build A Tower top 20 UK album charts

www.ukmastering.com


PT10.3.10 Mountain Lion HD6 accel Magma PE6R4 Control 24 MacPro 12 Core 3.46ghz UAD-2 Octo x2. Manley Vari-Mu, Manley Massive Passive, SSL VHD, ADL600, Grove Tubes ViPre, Tube-Tech CL-1B. Hafler TRM active monitoring.
Reply With Quote
  #5  
Old 10-05-2018, 11:06 AM
Raoul23 Raoul23 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: UK
Posts: 2,994
Default Re: Help with drum replacement Trigger 2

Thanks Chris

Thatís the thing, itís not even picking up each hit weather the detail is low or high. Messing with the sensitivity and retrigger wonít detect every hit


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Raoul Crane
www.blaze-studios.co.uk

PT 10.3.10 HD Accel 6, Mac Pro 3.1 Dual Boot Lion 10.7.5 and Maverick 10.9.5 32GB Ram Magma PE6R4i Chassis
Reply With Quote
  #6  
Old 10-05-2018, 11:14 AM
crizdee's Avatar
crizdee crizdee is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2004
Location: Brighton, UK
Posts: 10,469
Default Re: Help with drum replacement Trigger 2

Quote:
Originally Posted by Raoul23 View Post
Thanks Chris

Thatís the thing, itís not even picking up each hit weather the detail is low or high. Messing with the sensitivity and retrigger wonít detect every hit


Sent from my iPhone using Tapatalk



Hi,


Yeah it needs something to anchor to. might need to manually place something to act as a trigger. i bit of a pain but doable with some work.




Chris
__________________
PT MAC Troubleshooting... http://duc.avid.com/showthread.php?t=54888

Producer, Engineer,
UKmastering Mixing & Mastering
Blinders_Columbia top 40 UK album charts
Slow Readers Club_Build A Tower top 20 UK album charts

www.ukmastering.com


PT10.3.10 Mountain Lion HD6 accel Magma PE6R4 Control 24 MacPro 12 Core 3.46ghz UAD-2 Octo x2. Manley Vari-Mu, Manley Massive Passive, SSL VHD, ADL600, Grove Tubes ViPre, Tube-Tech CL-1B. Hafler TRM active monitoring.
Reply With Quote
  #7  
Old 10-05-2018, 12:38 PM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 16,092
Default Re: Help with drum replacement Trigger 2

just take a copy of a kick sample and copy it wherever you need that tom... the replacer plugin does the magic
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #8  
Old 10-05-2018, 05:43 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,590
Default Re: Help with drum replacement Trigger 2

Other options
1-check overhead tracks to see if they show clearer transients
2-manually paste
3-Clip Gain the track louder and then try to strip out in between the hits
4-see if there's a demo for Toontrack Superior Drummer 3(it might do a better job of analysis and replacement).
5-got Melodyne? Create a midi track, clear out the false notes and trigger a drum VI plugin
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #9  
Old 10-05-2018, 05:47 PM
Raoul23 Raoul23 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: UK
Posts: 2,994
Default Re: Help with drum replacement Trigger 2

Thank you so much for all of your suggestions guys. The melodyne one sounds like it could work. Iím going to give that a go in the morning


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Raoul Crane
www.blaze-studios.co.uk

PT 10.3.10 HD Accel 6, Mac Pro 3.1 Dual Boot Lion 10.7.5 and Maverick 10.9.5 32GB Ram Magma PE6R4i Chassis
Reply With Quote
  #10  
Old 10-08-2018, 02:24 AM
Raoul23 Raoul23 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: UK
Posts: 2,994
Default Re: Help with drum replacement Trigger 2

Damn that didnít work!!!!!

Iím pulling my hair out with this, aarrgghhh


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Raoul Crane
www.blaze-studios.co.uk

PT 10.3.10 HD Accel 6, Mac Pro 3.1 Dual Boot Lion 10.7.5 and Maverick 10.9.5 32GB Ram Magma PE6R4i Chassis
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Drum replacement/trigger and samples markkittus Pro Tools 11 3 03-25-2014 02:45 PM
Drum machine won't trigger bilug MIDI 7 04-08-2012 06:22 PM
Using Drum Machine To Trigger BFD Rambo66 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 01-31-2006 11:56 PM
Drum Trigger thegoodone Pro Tools M-Powered (Win) 1 12-14-2005 07:35 AM
spd 20 drum trigger ethical MIDI 0 11-05-2001 07:30 PM


All times are GMT -7. The time now is 08:42 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com