Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Licensing & Accounts

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 06-09-2016, 05:55 PM
benjamin.gibson benjamin.gibson is offline
Member
 
Join Date: Jun 2016
Location: Oatlands
Posts: 2
Default Software Component Unavailable

Hey yall,

Iv been using pro tools for a number of months, and just recently I decided to find some new plugins. I installed some of them, and then I trued to open pro tools to see how they worked. That's when I received a message saying (and I quote) "Software Component Unavailable".

I also installed Dante Virtual Soundcard

Having followed all the avid prompts, downloaded every piece of diagnostic software and older drivers, and every thing else that The ilok page suggested, I now in desperation turn to you.

Just to specify, I CANNOT OPEN PROTOOLS, AT all !!!!

CAN YOU HELP ME???????

Last edited by benjamin.gibson; 06-09-2016 at 06:06 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 06-09-2016, 11:30 PM
studio 1311 studio 1311 is offline
Member
 
Join Date: Jun 2013
Location: Philadelphia
Posts: 21
Default Re: Software Component Unavailable

I see you're on Windows 10. See if this helps-

"Out of nowhere, some users report, when launching PLAY and other iLok-based software, they get this message:

”Software Component Unavailable
A background component required for iLok License Manager seems to be unavailable. If rebooting does not fix this issue, please visit iLok.com and download and run the latest License Support installer."

Solution:

To check for this problem go to Administrative Tools/Services/ and see if "Pace License Services" status is "running" and, if not, start it up. That's it."
__________________
Greg
www.studiothirteeneleven.com
Reply With Quote
  #3  
Old 06-14-2016, 04:40 PM
benjamin.gibson benjamin.gibson is offline
Member
 
Join Date: Jun 2016
Location: Oatlands
Posts: 2
Default Re: Software Component Unavailable

Thanks a million

Yeah it worked a treat, Hope others can learn from my mistake. Cheers - Ben
Reply With Quote
  #4  
Old 12-29-2016, 02:21 PM
Gangester Gangester is offline
Member
 
Join Date: Dec 2016
Location: Macedonia
Posts: 1
Default Re: Software Component Unavailable

Here is the solution that worked for me.
Apparently for some reason Pace is using Bonjour for License Manager.
So first in the Services Panel start Bonjour Service (if it's disabled) then PACE License Services and should work fine.
If you don't have Bonjour, instal the latest iTunes version
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
iLok says "Software component unavailable" johnbonesdoe Licensing & Accounts 9 05-23-2016 10:20 AM
I/O paths unavailable lachlan Pro Tools 11 4 07-03-2015 05:25 PM
"DSP Unavailable" (oh but it is....) Hive Guy Pro Tools TDM Systems (Mac) 6 09-08-2005 08:42 AM


All times are GMT -7. The time now is 01:00 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com