Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Licensing & Accounts

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-08-2016, 06:12 AM
johnbonesdoe johnbonesdoe is offline
Member
 
Join Date: Jun 2015
Location: Parkersburg
Posts: 12
Default iLok says "Software component unavailable"

Ilok says Software component unavailable. I can't use anything on my Ilok including PT12 because of this. Frustrated.
Reply With Quote
  #2  
Old 04-08-2016, 01:45 PM
JakeF JakeF is offline
Member
 
Join Date: Feb 2016
Location: Massachusetts
Posts: 5
Default Re: iLok says "Software component unavailable"

I've gotten this before when I have something else open (YouTube, Media Player, etc.) that has control of my sound card and is preventing ProTools from taking it over. Close any programs that may be holding your sound card hostage and try again.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-08-2016, 04:15 PM
amagras amagras is offline
Member
 
Join Date: Mar 2015
Location: Ottawa, ON
Posts: 3,261
Default Re: iLok says "Software component unavailable"

Are you on Windows? Try this:

To check for this problem*go to Administrative Tools/Services/ and see if "Pace License Services"*status is *"running".
If not running then that is the problem.
The quick fix is to double click or right click and select Properties then change "Startup Type" from "Automatic" to "Automatic (Delayed Startup)". This causes the Pace service to wait a while before running.

Taken from the cakewalk forums
http://forum.cakewalk.com/m/tm.aspx?m=3280463&p=1
__________________
Dell XPS 8700. Intel Core i7-4770 CPU @ 3.40GHz. RAM: 16GB. Windows 10 Home x64. NVIDIA GeForce GTX 645. NI Komplete Audio 6. Pro Tools Software 2019
amagrasmusic.com
Reply With Quote
  #4  
Old 05-21-2016, 04:29 PM
Filmusic Filmusic is offline
Member
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 516
Default Re: iLok says "Software component unavailable"

Hi - I'm having the same problem - tried it changing to to delay - still zero luck - very odd
Reply With Quote
  #5  
Old 05-21-2016, 04:38 PM
amagras amagras is offline
Member
 
Join Date: Mar 2015
Location: Ottawa, ON
Posts: 3,261
Default Re: iLok says "Software component unavailable"

Did you try just starting it? I think there's an option for that in the same menu.
__________________
Dell XPS 8700. Intel Core i7-4770 CPU @ 3.40GHz. RAM: 16GB. Windows 10 Home x64. NVIDIA GeForce GTX 645. NI Komplete Audio 6. Pro Tools Software 2019
amagrasmusic.com
Reply With Quote
  #6  
Old 05-21-2016, 05:12 PM
Top Jimmy's Avatar
Top Jimmy Top Jimmy is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2005
Location: Spokane, WA
Posts: 5,033
Default Re: iLok says "Software component unavailable"

Or how about just rebooting the PC? This happens on my PC after it's been left on for a few days.
__________________
James Cadwallader

Hackintosh - Gigabyte Z77X-UP5TH, Intel Core i7-3770K, 32GB 1600Mhz DDR3, 2x SATA 6Gb/s 240GB SSD, 3x SATA 6Gb/s 1TB HDD, 1x Glyph 2TB USB3 HDD, Sierra 10.12.6.

Pro Tools HD 2018.12, Focusrite Red 8Pre, Mbox 3 (Mac)
Pro Tools 11.3.2, Mbox2 (Win 7)

Presonus Faderport, Pro Tools | Control
Reply With Quote
  #7  
Old 05-21-2016, 06:57 PM
amagras amagras is offline
Member
 
Join Date: Mar 2015
Location: Ottawa, ON
Posts: 3,261
Default Re: iLok says "Software component unavailable"

Yes, the PC still needs to be rebooted for that to work, although in my personal case what works is to change it to delayed, reboot, then changing it back to regular start and reboot again. Once I ended up creating a direct access in my desktop.
__________________
Dell XPS 8700. Intel Core i7-4770 CPU @ 3.40GHz. RAM: 16GB. Windows 10 Home x64. NVIDIA GeForce GTX 645. NI Komplete Audio 6. Pro Tools Software 2019
amagrasmusic.com
Reply With Quote
  #8  
Old 05-22-2016, 01:52 PM
Filmusic Filmusic is offline
Member
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 516
Default Re: iLok says "Software component unavailable"

Hi - I spoke too soon - your suggestion has me up-and-running!!
thanks!!
Cheers
S
Reply With Quote
  #9  
Old 05-22-2016, 03:17 PM
sw rec sw rec is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Colo Spgs Colo
Posts: 5,601
Default Re: iLok says "Software component unavailable"

Now, go into device manager and disable USB power management.
Reply With Quote
  #10  
Old 05-23-2016, 10:20 AM
Filmusic Filmusic is offline
Member
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 516
Default Re: iLok says "Software component unavailable"

Thanks - will do!
Cheers
S
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
"Required Software Extensions are Missing" error after getting New iLok jschmidtiii macOS 0 03-28-2016 08:08 PM
"Factory Promo UB" - "Eventide" - iLok license - What plug-in is this? Intini Pro Tools TDM Systems (Mac) 7 08-31-2012 08:27 PM
After installing Pro Tools 10.2, some "LE" plug-ins are unavailable theaudioeditor Windows 23 06-04-2012 04:25 PM
Pro Tools 10.0.1 on OS X Lion, "unrecognized component" initialization failure mscr macOS 1 03-02-2012 02:22 PM
Eleven Rack ERXP-"Unavailable" moog4all General Discussion 1 03-23-2011 07:48 PM


All times are GMT -7. The time now is 07:10 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com