Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2019

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #401  
Old 03-04-2019, 10:44 AM
studio 1311 studio 1311 is offline
Member
 
Join Date: Jun 2013
Location: Philadelphia
Posts: 21
Default Re: Pro tools 2019 !

Quote:
Originally Posted by JCBigler View Post
I've done a ton of live recording straight in to Protools. Check out the recording tab on my website linked in my signature below. Everyone of those recordings was done live to Protools. In the last 6 years that I have been doing live performance recording, I have not have Protools stop recording during the performance. And I've done a few recordings with HDX with 64 channels.

There have been a couple of shows, mostly musical theatre and a couple of orchestra pops shows where I had to use Nuendo Live because I had more than 32 tracks of inputs, usually 40-45, before I had access to HD Native or HDX hardware.

Years ago, though, before Protools 11 (PT 6-8), Protools would puke all over itself when trying to record 1 or 2 tracks even, just randomly. So the trust factor with Protools is certainly thin.
I used to schlep around a PT 7.4.2 HD3 rig with OSX 10.4.11.
Absolutely rock solid.

I might revisit PT as an option.
__________________
Greg
www.studiothirteeneleven.com
Reply With Quote
  #402  
Old 03-04-2019, 11:04 AM
JCBigler's Avatar
JCBigler JCBigler is offline
Member
 
Join Date: Feb 2004
Location: Tulsa, OK
Posts: 2,711
Default Re: Pro tools 2019 !

Quote:
Originally Posted by abc1mce2 View Post
Just curious what sample rate, bit depth and samples (64, 128, 256, 512 etc) are you using while doing a live recording with HDX? Also what's the longest live gig you've recorded and how were your drives connected ( usb, thunderbolt etc)?
Most of my recordings until this past year have been at 24/48k. The longest I have done with HDX was 64 channels at 24/48k for about 2 1/2 hours, straight through including intermission. Recorded a live symphony orchestra playing the score to a movie sound track. They did 4 performances and I recorded the first 3 all on the same timeline on a Mac Pro with the HDX rig. Recording to SSDs on a Sonnet X Mac Pro Thunderbolt expansion chasis.

This past year I have been recording with my personal HD Native system in my signature, at 24/96k anywhere from 12 to 18 tracks for live symphony. Just did a chamber music concert on Saturday with only 7 channels, 90 minutes straight through. Recording to the secondary internal m.2 2280 SSD on my Lenovo laptop. With a live back up to a secondary Protools laptop.
__________________
Justice C. Bigler
www.justicebigler.com
Head Audio/A1 Blue Man Group: Speechless tour

Home/mobile: Lenovo P50: quad-core i7-6820hq, 64GB, 2TB SSD, Win 10 Pro / Focusrite Red 8Pre / Protools HD Native 2018.10 Ultimate
Reply With Quote
  #403  
Old 03-04-2019, 11:05 AM
JCBigler's Avatar
JCBigler JCBigler is offline
Member
 
Join Date: Feb 2004
Location: Tulsa, OK
Posts: 2,711
Default Re: Pro tools 2019 !

Quote:
Originally Posted by studio 1311 View Post
I used to schlep around a PT 7.4.2 HD3 rig with OSX 10.4.11.
Absolutely rock solid.

I might revisit PT as an option.
I'm schleping around two Protools rigs now.

This was last Saturday for my chamber recording.

When I was in school I used to haul around an alto, tenor, and baritone saxophone and sometimes a flute. Now I'm hauling multiple recording rigs.
Attached Images
File Type: jpg IMG_20190302_091246654-2.jpg (62.4 KB, 0 views)
File Type: jpg IMG_20190302_003555632-2.jpg (52.9 KB, 0 views)
__________________
Justice C. Bigler
www.justicebigler.com
Head Audio/A1 Blue Man Group: Speechless tour

Home/mobile: Lenovo P50: quad-core i7-6820hq, 64GB, 2TB SSD, Win 10 Pro / Focusrite Red 8Pre / Protools HD Native 2018.10 Ultimate
Reply With Quote
  #404  
Old 03-04-2019, 12:47 PM
LDS LDS is offline
Member
 
Join Date: Jul 2014
Location: Sydney, Australia
Posts: 638
Default Re: Pro tools 2019 !

Quote:
Originally Posted by studio 1311 View Post
With regards to using PT for live capture, I can't think of the last time I've not used REAPER for that task. Like you say, bring a laptop and a cable and off you go. I'm setting up 24 trks and all are recording whether I need them all or not for every set. Patching inputs on the fly. Import into PT for mixdown.

In my experience, PT is just not trustworthy for that critical of a job such as a live event, I'm afraid.

I dunno if there is a whole lot of difference between Reaper and Pro Tools in terms of tracking and stability. The main reason I use Reaper in venues is to avoid the need for iLok and license junk. I still religiously use a backup recorder with Reaper, and it saved my bacon for the first time in almost a year just last week! Any critical job really should have a backup recorder.
__________________
littledevilstudios.com.au

Pro Tools Ultimate 2019.6. OSX 10.14.6. HDX. Avid Omni. MacBook Pro 2018. 6 Core i7. 32Gb. 4x mSata SSD Drives + 4x HDD. Blackmagic Intensity PCIe. ATI RX580. Sync HD

Free Lexicon 224XL Impulse Responses
Free Sony DPS-V77 Impulse Responses
Reply With Quote
  #405  
Old 03-04-2019, 01:22 PM
jchan jchan is offline
Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: Stockholm, Sweden
Posts: 258
Default Re: Pro tools 2019 !

Quote:
Originally Posted by JCBigler View Post
Most of my recordings until this past year have been at 24/48k. The longest I have done with HDX was 64 channels at 24/48k for about 2 1/2 hours, straight through including intermission. Recorded a live symphony orchestra playing the score to a movie sound track. They did 4 performances and I recorded the first 3 all on the same timeline on a Mac Pro with the HDX rig. Recording to SSDs on a Sonnet X Mac Pro Thunderbolt expansion chasis.

This past year I have been recording with my personal HD Native system in my signature, at 24/96k anywhere from 12 to 18 tracks for live symphony. Just did a chamber music concert on Saturday with only 7 channels, 90 minutes straight through. Recording to the secondary internal m.2 2280 SSD on my Lenovo laptop. With a live back up to a secondary Protools laptop.
Just curious, how do you make the live backup into pro tools?
Reply With Quote
  #406  
Old 03-04-2019, 01:34 PM
dankin dankin is offline
Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: Nashvillle
Posts: 468
Default Re: Pro tools 2019 !

Quote:
Originally Posted by studio 1311 View Post
Dankin, have you always found PT to have zero issues for live tracking?

Sent from my SM-N950U using Tapatalk
The one time I had a major issue, was on a HDX rig running PT12. The whole system locked up on the last song. I think the input range was near 100 tracks if I remember, it's been a few years back. The back up rig was an older rig running PT 10, and it was solid...thankfully!

I also tracked a project on a HD Native rig connected to a Venue console. That system was flaky, it didn't crash in the performance thankfully, but I was nervous the whole time. I've never had any issues with smaller projects (under 32inputs) that I've tracked directly to my MBP via Dante. In fact on my current MBP with SSD, I average about 1% cpu use with 32 tracks recording at 512 buffer. Everything I do is 24/48.
__________________
2018.3 HD, MacPro 5.1 12core 3.46, 24gig ram, OS 10.12.6, 2014 MPB 2.8, OS 10.12.6
Reply With Quote
  #407  
Old 03-04-2019, 02:11 PM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,666
Default Re: Pro tools 2019 !

Quote:
Originally Posted by etl17 View Post
Couldn't agree more that it's time for some Ultimate perks to start showing up!


They have it’s called $399 a year.

$399 perks
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.
Reply With Quote
  #408  
Old 03-04-2019, 02:18 PM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,666
Default Re: Pro tools 2019 !

Quote:
Originally Posted by JCBigler View Post

And then there’s the fact that Protools just isn’t as reliable enough in most people’s eyes to do live recording. Avid needs a Protools Live that is super stable and will serve as just a bit bucket for live recording for up to 64 (or unlimited) channels to compete with Nuendo Live, Waves Tracks Live, or Reaper.
Best idea I have seen on the DUC in awhile,,, listen to this avid.

Charge $99 bucks for it too. Even better give it free to HD users and charge $99 to everyone else

I don’t use PT for live work either...for this same reason.


Quote:
Originally Posted by JCBigler View Post
..... because you can carry a laptop and an ethernet cable or USB cable and record 64 channels (or more) to any other piece of software, which you can’t do with Protools without whole racks of other gear which costs nearly $5,000.
Yep
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.
Reply With Quote
  #409  
Old 03-04-2019, 02:50 PM
JCBigler's Avatar
JCBigler JCBigler is offline
Member
 
Join Date: Feb 2004
Location: Tulsa, OK
Posts: 2,711
Default Re: Pro tools 2019 !

Quote:
Originally Posted by jchan View Post
Just curious, how do you make the live backup into pro tools?
I have two Protools licenses, one for Ultimate and one for vanilla. I use DVS into the secondary laptop or the line level outputs from the Red 8Pre into the Clarett 4Pre that you see in that picture.

Normally I like to use DVS, but this laptop is getting old and is being flaky with DVS or my Red 8Pre needs a firmware update, so it wasn't playing nice.

Of course, this only works for 32 tracks or less. Above 32, and then I have to use another piece of software, or a hard disk recorder like a JoeCo or Tascam DA6400. (Of course, DVS only does 32 channels at 96k also, so if I'm recording more than 32 channels at 96k then I need a different solution also.)
__________________
Justice C. Bigler
www.justicebigler.com
Head Audio/A1 Blue Man Group: Speechless tour

Home/mobile: Lenovo P50: quad-core i7-6820hq, 64GB, 2TB SSD, Win 10 Pro / Focusrite Red 8Pre / Protools HD Native 2018.10 Ultimate
Reply With Quote
  #410  
Old 03-04-2019, 03:02 PM
JCBigler's Avatar
JCBigler JCBigler is offline
Member
 
Join Date: Feb 2004
Location: Tulsa, OK
Posts: 2,711
Default Re: Pro tools 2019 !

Quote:
Originally Posted by YYR123 View Post
Charge $99 bucks for it too. Even better give it free to HD users and charge $99 to everyone else
I could get on board with this. I would happily pay $99 in addition getting a license free with my HD/Ultimate plan.

AS LONG AS IT IS SUPER STABLE!!!!

A live version wouldn't need all the extra editing, compositing, video, surround and composing tools that the full fledged Protools has. Just the ability to record, make some edit points, put in markers and notes, do playback and bounce to disk. And then be able to open the whole thing natively in either Protools vanilla or Protools Ultimate without having to go through a laborious import process.
__________________
Justice C. Bigler
www.justicebigler.com
Head Audio/A1 Blue Man Group: Speechless tour

Home/mobile: Lenovo P50: quad-core i7-6820hq, 64GB, 2TB SSD, Win 10 Pro / Focusrite Red 8Pre / Protools HD Native 2018.10 Ultimate
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2019 features for pro tools vanilla ? cmbourget Pro Tools 2018 29 03-04-2019 03:00 PM
Namm 2019 jeffro General Discussion 2 01-26-2019 10:22 AM
Looks like at least 2019 before new Mac Pro K Roche Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 3 04-19-2018 06:44 AM


All times are GMT -7. The time now is 09:50 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com