Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Post Production > Post - Surround - Video

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-26-2020, 10:53 AM
doug kaufman doug kaufman is offline
Member
 
Join Date: Feb 2002
Location: NC
Posts: 86
Default Recent experience with new Mac Pro vs. HP PCs?

I'm due for an update on my primary system, which has been a trash can mac pro tethered to our Nexis system using Interplay Access as the check-in bridge between the Media Composer machines and Pro Tools machines.
I'm debating between purchasing a new Mac Pro or taking the leap to an Avid-qualified HP machine. I've tried to read up what I can, but I know there are always little quirks that I may not have considered yet. I did see that Catalina is not yet qualified with Interplay so that's definitely one factor.
Any experiences anyone has had in a similar environment with either machine would be appreciated!
__________________
dpkaufman.com
Reply With Quote
  #2  
Old 10-26-2020, 11:12 AM
Brandonx1 Brandonx1 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2003
Location: Los Angeles
Posts: 2,925
Default Re: Recent experience with new Mac Pro vs. HP PCs?

If you are used to OSX, windows might be frustrating. I use windows pro tools all day every day and really like it but I'm the odd duck and I have used both OSs extensively. If you are OK with windows, pro tools works great on windows. HP machines rock but are expensive. If you are used to the OSX modifier keys, you can modify windows to work like a mac's key commands.

Good luck
__________________
Brandon Howlett
Vibe Audio Post, Inc.
Re-recording Mixer
Custom Build CPU, HDX 1, Omni, 192 I/O Digital
S6 M10 24 fader
Satellite Mac Pro, HDNative, 192 I/0
Black Magic HD Extreme
Reply With Quote
  #3  
Old 10-26-2020, 11:54 AM
albee1952 albee1952 is online now
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 35,959
Default Re: Recent experience with new Mac Pro vs. HP PCs?

If you run Dolby Atmos, then you will need to stay with Mac
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #4  
Old 10-26-2020, 06:38 PM
BobbyDazzler's Avatar
BobbyDazzler BobbyDazzler is offline
Member
 
Join Date: Apr 2000
Location: Australia
Posts: 1,024
Default Re: Recent experience with new Mac Pro vs. HP PCs?

I've just gone from a MacPro 5.1 to a HP.
The notable stuff for me has been that the PC was unusable before I began optimising. It wouldn't even reliably record 1 track for more than 5 minutes with no plugins.
I got it to 16 tracks each with 5 Reverb One plugs recording for an hour at a 128 buffer (48k). It still has it's weird days, but so did my MacPro.
I remapped my mac keyboard because I didn't feel like learning the PC equivalents.
I lost the use of Source Nexus (Mac Only), and Source Connect is a bit more involved (you need to make sure you have a Source Connect 3.8 license because there is no 3.9 for PC).
There is no ADR software for PC that I've found.
PC ProTools looks ugly.
I have been getting serious graphics glitches, and will submit a bug report when I get some screen shots.
I'll probably go back to Mac once the dust has settled with the migration away from Intel.
__________________
HP Z2 Xeon 6 Core, Blackmagic Decklink HD Extreme 3D Win10, PT 2020.......
Reply With Quote
  #5  
Old 10-27-2020, 07:05 AM
Pete Gates Pete Gates is offline
Member
 
Join Date: Feb 2001
Location: UK
Posts: 1,206
Default Re: Recent experience with new Mac Pro vs. HP PCs?

Without diverting this thread too much, what ADR software is missing for PCs? My software works on PC and so does EdiCue (there may be others too). Or is it streamers you are looking for?

Pete
Reply With Quote
  #6  
Old 10-27-2020, 07:13 AM
paulo m's Avatar
paulo m paulo m is offline
Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: Lisbon, Portugal
Posts: 348
Default Re: Recent experience with new Mac Pro vs. HP PCs?

Quote:
Originally Posted by albee1952 View Post
If you run Dolby Atmos, then you will need to stay with Mac
That´s true if you use the DAPS, which is only available at the moment for MAC.

But if you have an external RMU running the Atmos Mastering suite, on a qualified MAC or PC, that´s not the case. Can use PT on a PC connected via Dante or MADI to the RMU.
__________________
Regards,

Paulo M
Reply With Quote
  #7  
Old 10-27-2020, 07:16 PM
BobbyDazzler's Avatar
BobbyDazzler BobbyDazzler is offline
Member
 
Join Date: Apr 2000
Location: Australia
Posts: 1,024
Default Re: Recent experience with new Mac Pro vs. HP PCs?

Quote:
Originally Posted by Pete Gates View Post
Without diverting this thread too much, what ADR software is missing for PCs? My software works on PC and so does EdiCue (there may be others too). Or is it streamers you are looking for?

Pete
It's more the prompt/streamer side of things I was referring to Pete.
EdiCue shows as Win compatible for sure, but EdiPrompt lacks windows support at the moment.
I'm not a heavy ADR recorder so I was previously getting by with the cheap and simple "streamers" from figure43 (also Mac only).
Currently I'm baking streamers in with Resolve which is less than ideal.
ADR Master from NLA is Mac only.
VoiceQ is also Mac only.
Video Satellite as a workaround to slave a mac for video is unsupported when slaved to a PC....
That's as far I got before I decided to bake in my cues in frustration.
Cheers
Dave
__________________
HP Z2 Xeon 6 Core, Blackmagic Decklink HD Extreme 3D Win10, PT 2020.......
Reply With Quote
  #8  
Old 10-30-2020, 01:42 PM
Brandonx1 Brandonx1 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2003
Location: Los Angeles
Posts: 2,925
Default Re: Recent experience with new Mac Pro vs. HP PCs?

Video Satellite as a workaround to slave a mac for video is unsupported when slaved to a PC....

I have done this for years and years with no issues. try it. It works fine or it used to 3 years ago.
__________________
Brandon Howlett
Vibe Audio Post, Inc.
Re-recording Mixer
Custom Build CPU, HDX 1, Omni, 192 I/O Digital
S6 M10 24 fader
Satellite Mac Pro, HDNative, 192 I/0
Black Magic HD Extreme
Reply With Quote
  #9  
Old 10-31-2020, 12:16 AM
BobbyDazzler's Avatar
BobbyDazzler BobbyDazzler is offline
Member
 
Join Date: Apr 2000
Location: Australia
Posts: 1,024
Default Re: Recent experience with new Mac Pro vs. HP PCs?

Thanks for the heads up Brandon!
__________________
HP Z2 Xeon 6 Core, Blackmagic Decklink HD Extreme 3D Win10, PT 2020.......
Reply With Quote
  #10  
Old 11-02-2020, 09:50 AM
Kuba Pietrzak Kuba Pietrzak is offline
Member
 
Join Date: Jan 2001
Location: Warszawa, Poland
Posts: 401
Default Re: Recent experience with new Mac Pro vs. HP PCs?

And this "ProTools on Mac" vs "ProTools on PC" thing is something, I cannot understand. And this is not only about 3rd party software. It is about ProTools on Windows itself. To me, it looks and works like it was poorly "ported" from MacOS, not written and coded for Windows from the scratch.

For music composition purposes I use Cubase, which works really IDENTICALLY, no matter on which OS it is run on. The only thing to remember is modifier keys, which is obvious. But in terms of stability, functionality and overall user experience, there is absolutely no difference.

As I understood, Nuendo also works the same on both Win and Mac.

My friends report, that besided other problems, the video playback quality is much worse on ProTools/Windows, even if a dedicated video hardware is used.

So - lots of issues to resolve.


best,
Kuba
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
A recent experience involving hard drives... AlexLakis macOS 4 02-20-2015 11:14 AM
6.4.1 Mac and OMF from Recent Avids StefB Post - Surround - Video 4 11-04-2008 06:51 PM
What is the most recent version of Structure? Evil Jack Virtual Instruments 5 02-07-2008 06:28 PM
my most recent problems skwad 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 5 12-06-2006 10:40 AM
Most Recent Version For OS 9? Rich Walsh 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 09-14-2004 12:09 PM


All times are GMT -7. The time now is 11:18 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com