Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > macOS

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 02-17-2015, 11:11 AM
Pyxis360 Pyxis360 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2014
Location: UK
Posts: 26
Default Re: major PT11 delay compensation weirdness.

Pt 11.1.2
Reply With Quote
  #12  
Old 02-17-2015, 11:49 AM
Pyxis360 Pyxis360 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2014
Location: UK
Posts: 26
Default Re: major PT11 delay compensation weirdness.

So I exported my I/O settings and imported them into the new session.

Even though it's the exact same routing it's still out of time on the drum buss
Reply With Quote
  #13  
Old 02-17-2015, 12:04 PM
Stig Eliassen's Avatar
Stig Eliassen Stig Eliassen is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2005
Location: Norway @ Studio Varmt & Trangt
Posts: 7,455
Default Re: major PT11 delay compensation weirdness.

I can't think of a scenario where I'd not want dynamic outboard as inserts, but that's just my preference.

I would start by deleting the tracks where the distressors are coming back into PT, and create them again. If that didn't work, I'd quit PT, delete PT preferences, reboot the CPU, and try again.

Weird that identical routings give you different results.
__________________
Studio rig - Pro Tools|HDX 2018.7 | Logic Pro X.4.2 | Avid HD I/O (8x8x8) | 6-core 3.33 Westmere w/24GB RAM | OS 10.12.3 | D-Command ES | Eleven Rack | Vienna Ensemble Pro 5
Mobile rig - Macbook Pro i7 w/16GB RAM | UA Apollo 8p | Pro Tools|HD 2018.3 | Logic Pro X.4.2 | OS 10.12.6
Reply With Quote
  #14  
Old 02-17-2015, 12:15 PM
Pyxis360 Pyxis360 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2014
Location: UK
Posts: 26
Default Re: major PT11 delay compensation weirdness.

Okay thank you, I'll give that a go.

So you would use a pair of stereo distressors as inserts on a bus?

I'm creating a bus, selecting the I/O to match the distressors then on each drum track selecting the aux with the distressors on them. is this wrong?
Reply With Quote
  #15  
Old 02-17-2015, 12:26 PM
Stig Eliassen's Avatar
Stig Eliassen Stig Eliassen is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2005
Location: Norway @ Studio Varmt & Trangt
Posts: 7,455
Default Re: major PT11 delay compensation weirdness.

I would create a stereo (or 2 mono) aux, insert the distressors there, and send audio to that aux.
__________________
Studio rig - Pro Tools|HDX 2018.7 | Logic Pro X.4.2 | Avid HD I/O (8x8x8) | 6-core 3.33 Westmere w/24GB RAM | OS 10.12.3 | D-Command ES | Eleven Rack | Vienna Ensemble Pro 5
Mobile rig - Macbook Pro i7 w/16GB RAM | UA Apollo 8p | Pro Tools|HD 2018.3 | Logic Pro X.4.2 | OS 10.12.6
Reply With Quote
  #16  
Old 02-17-2015, 12:32 PM
Pyxis360 Pyxis360 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2014
Location: UK
Posts: 26
Default Re: major PT11 delay compensation weirdness.

thanks I do that for reverbs, so I can have wet/dry control

but if I want all the drums to entirely go through a bus, wouldn't the way I'm describing be logical as well?

thanks again, very much appreciated
Reply With Quote
  #17  
Old 02-17-2015, 01:39 PM
Stig Eliassen's Avatar
Stig Eliassen Stig Eliassen is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2005
Location: Norway @ Studio Varmt & Trangt
Posts: 7,455
Default Re: major PT11 delay compensation weirdness.

I would always set outboard up as inserts, as inserts are compensated for. It's a good habit.

Try this:

1 - create a mono aux with the signal generator inserted (I prefer a sine wave), and route it to your main outs

2 - create a send on the same aux, routed to a free bus ("Q")

3 - create another mono aux with one bypassed distressor inserted, and set the input to "Q", and the outputs to your main outs

4 - start moving the send on the first aux you created, and the sine wave should just become louder and louder, and in phase

__________________________________________________ _____________

Now, do the same test with the send routed to a physical output with a bypassed distressor, and have the output from the distressor come in on a separate aux. You should get a different result, with a lower volume, and that's because PT doesn't know it should compensate this scenario, as it is not set up as an insert.

I hope you understand what I mean.
__________________
Studio rig - Pro Tools|HDX 2018.7 | Logic Pro X.4.2 | Avid HD I/O (8x8x8) | 6-core 3.33 Westmere w/24GB RAM | OS 10.12.3 | D-Command ES | Eleven Rack | Vienna Ensemble Pro 5
Mobile rig - Macbook Pro i7 w/16GB RAM | UA Apollo 8p | Pro Tools|HD 2018.3 | Logic Pro X.4.2 | OS 10.12.6
Reply With Quote
  #18  
Old 02-17-2015, 03:32 PM
Pyxis360 Pyxis360 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2014
Location: UK
Posts: 26
Default Re: major PT11 delay compensation weirdness.

That's brilliant thanks, I'll give that a go.

It makes more curious as to why my other session was fine though. I'm following this tutorial:

https://www.youtube.com/watch?v=557aAvY3R84

Was the Aux in PT ever delay compensated for?
Reply With Quote
  #19  
Old 02-18-2015, 06:38 AM
Stig Eliassen's Avatar
Stig Eliassen Stig Eliassen is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2005
Location: Norway @ Studio Varmt & Trangt
Posts: 7,455
Default Re: major PT11 delay compensation weirdness.

I made a video for you.

Routing and ADC
__________________
Studio rig - Pro Tools|HDX 2018.7 | Logic Pro X.4.2 | Avid HD I/O (8x8x8) | 6-core 3.33 Westmere w/24GB RAM | OS 10.12.3 | D-Command ES | Eleven Rack | Vienna Ensemble Pro 5
Mobile rig - Macbook Pro i7 w/16GB RAM | UA Apollo 8p | Pro Tools|HD 2018.3 | Logic Pro X.4.2 | OS 10.12.6
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Delay Compensation Weirdness edit machine Pro Tools TDM Systems (Mac) 2 11-12-2010 06:41 AM
MAJOR delay compensation problem! Very strange! storm-01 Pro Tools TDM Systems (Mac) 42 05-20-2010 01:26 PM
Delay Compensation Weirdness Borg Pro Tools TDM Systems (Mac) 6 02-03-2006 09:49 AM
Audio import - major weirdness - plz help imi 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 09-04-2003 10:28 AM


All times are GMT -7. The time now is 10:40 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com