Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Mixing > Artist Series

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-23-2013, 11:55 PM
djmichaelwenz djmichaelwenz is offline
Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: New Berlin
Posts: 271
Question What is the control room knob used for?

So I am on a split windows 7/ Hackintosh Mountain Lion system and a Macbook pro.

I was super psyched for moving my mixing desk off my desk and using the control room knob on my mc control as a master volume control for every 10-20 mins I need the volume up or down. On Eucon 2.6 it didnt seem to work right with Windows at all. At least I have my Mac partition to use with studio monitor express right! Nope. Read that Mountain Lion does not use Studio Monitor Express and 2.7 on windows does not work as promised. So I am guessing that most people in pro audio are on mac. So tell me what is the control room knob on the MC control used for? Nothing??? Really....
__________________
System: GIGABYTE GA-X58A-UD3R LGA 1366 FF
CPU: Intel Core i7-950 Bloomfield 3.06GHz LGA 1366 130W Quad-Core Processor BX80601950. Dual Boot SSD Win7 and Yosemite.

Located suburbs Milwaukee, WI USA

Need Analog Mastering? I have 15 years experience. www.WenzMastering.com
Reply With Quote
  #2  
Old 03-24-2013, 11:00 AM
Xill Xill is offline
Member
 
Join Date: May 2011
Location: Planet Earth, Milky Way Galaxy, Observable Universe
Posts: 296
Default Re: What is the control room knob used for?

They haven't fixed SME on Mountain Lion?!
Reply With Quote
  #3  
Old 03-24-2013, 12:57 PM
djmichaelwenz djmichaelwenz is offline
Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: New Berlin
Posts: 271
Default Re: What is the control room knob used for?

http://avid.force.com/pkb/articles/e...press-Software

Version 2.6.2 (compatible with EUCON 2.7)
*IMPORTANT NOTE - SME 2.6.2 IS NOT COMPATIBLE WITH OS X 10.8 (MOUNTAIN LION)*
__________________
System: GIGABYTE GA-X58A-UD3R LGA 1366 FF
CPU: Intel Core i7-950 Bloomfield 3.06GHz LGA 1366 130W Quad-Core Processor BX80601950. Dual Boot SSD Win7 and Yosemite.

Located suburbs Milwaukee, WI USA

Need Analog Mastering? I have 15 years experience. www.WenzMastering.com
Reply With Quote
  #4  
Old 03-27-2013, 01:10 PM
Xill Xill is offline
Member
 
Join Date: May 2011
Location: Planet Earth, Milky Way Galaxy, Observable Universe
Posts: 296
Default Re: What is the control room knob used for?

Quote:
Originally Posted by djmichaelwenz View Post
http://avid.force.com/pkb/articles/e...press-Software

Version 2.6.2 (compatible with EUCON 2.7)
*IMPORTANT NOTE - SME 2.6.2 IS NOT COMPATIBLE WITH OS X 10.8 (MOUNTAIN LION)*
Seriously, when you buy a new mac you are required to use the latest operating system ... What are you supposed to do?
Reply With Quote
  #5  
Old 04-24-2013, 04:55 PM
djmichaelwenz djmichaelwenz is offline
Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: New Berlin
Posts: 271
Default Re: What is the control room knob used for?

So trying to give studio monitor express a go again and played with it for like a half hour never could get any sound to come out at all. I am on a studiolive 16.4.2 using channels 17 and 18 for the monitor out into my main channel of my studiolive... Seriously nothing... Can I write tech support? I am on a windows machine not mac....
__________________
System: GIGABYTE GA-X58A-UD3R LGA 1366 FF
CPU: Intel Core i7-950 Bloomfield 3.06GHz LGA 1366 130W Quad-Core Processor BX80601950. Dual Boot SSD Win7 and Yosemite.

Located suburbs Milwaukee, WI USA

Need Analog Mastering? I have 15 years experience. www.WenzMastering.com
Reply With Quote
  #6  
Old 04-25-2013, 08:29 AM
eesn eesn is offline
Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: london
Posts: 157
Default Re: What is the control room knob used for?

really, Avid, can we not just map that knob to the master fader or something, when no SME present? also I consider SME unnecessary and don't want to install it at all?
Reply With Quote
  #7  
Old 04-25-2013, 02:42 PM
DanielEUCON's Avatar
DanielEUCON DanielEUCON is offline
Avid
 
Join Date: Apr 2010
Location: Mountain View, CA
Posts: 125
Default What is the control room knob used for?

Using the master fader for monitor level is typically a bad idea. CR level needs to come after the master bus.

There where some very significant changes in OS 10.8 that affected the SME drivers. It requires a significant amount of rework to make it work again.
Reply With Quote
  #8  
Old 08-26-2013, 12:08 AM
77James 77James is offline
Member
 
Join Date: Jun 2011
Location: St Thomas, VI
Posts: 13
Default Re: What is the control room knob used for?

I'm grateful for 3.0 and most things work most of the time but is there a time frame for the Studio Monitor Express fix or another solution so I can use the control room knob to control my monitor volume like I used to. I'm on a Mac running Mountain Lion and Logic Pro X
Thanks
77
Reply With Quote
  #9  
Old 08-26-2013, 09:26 AM
GuyPicks GuyPicks is offline
Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: Ohio
Posts: 335
Default Re: What is the control room knob used for?

It's always one thing or tuther.
It would be nice to have it all work like it's pose to.
I guess we have just enough to get by and Avid thinks that's all we need for now.
sorry for venting.
I know the forum is where you hear all the problems and people trying to get help and it's wonderful thing to have that but...
I better keep my mouth shut.

I think Avid (the new CEO) is trying to figure out how to make money and forgetting about helping their user base. The moderators are stuck in the middle trying their best to buffer the gap and help people.
Hats off to the Mods.

I just couldn't help myself.
__________________
System 1---------------------System 2
MacPro 5,1---------------------------Windows 10
2-CPUs-------------------------------i7-CPU
OS X 10.14--------------------------Pro Tools HD2020.5
PreSonus 1824c --------------------HDX / 192 Analog
Fader Port 16------------------------2-24" monitors
NI S61mkII--------------------------32GB Ram
64GB Ram---------------------------4 internal Drives
5-Glyph Rack Drives----------------Presonus 192 Mobile
2-24" Monitors----------------------Nektar Impact LX88+
Glyph Raid 4------------------------Fader Port 2018
Pro Tools HD2020.5----------------PreSonus ATOM
Studio One 5 Pro--------------------Studio One 5 Pro
Reply With Quote
  #10  
Old 09-22-2013, 11:53 PM
djmichaelwenz djmichaelwenz is offline
Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: New Berlin
Posts: 271
Default Re: What is the control room knob used for?

Im still wondering what this knob is used for, I have a crappy keyboard that can make my volume up or down. Cant Avid make the knob do the same via keystroke emulation or something.


I am beginning to think Avid is a failure and failing horribly on there super expensive highly advertised surfaces. Have they given up?
__________________
System: GIGABYTE GA-X58A-UD3R LGA 1366 FF
CPU: Intel Core i7-950 Bloomfield 3.06GHz LGA 1366 130W Quad-Core Processor BX80601950. Dual Boot SSD Win7 and Yosemite.

Located suburbs Milwaukee, WI USA

Need Analog Mastering? I have 15 years experience. www.WenzMastering.com
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Faderport & Pro Tools Question, can't control right pan knob... DrFord Pro Tools TDM Systems (Mac) 5 09-16-2017 08:14 AM
Turn feature off on Artist Control knob. VSOP Studios Artist Series 17 04-11-2013 06:49 PM
Euphonix MC Control V2 - Control room knob PT9HD-HELP hugoleitao Artist Series 3 06-09-2012 07:03 PM
Scroll Wheel Plug-In Knob Control pgripp 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 09-11-2010 12:27 PM
Axiom 25 transport/knob control Ebizseller@hotmail.com MIDI 2 06-03-2009 01:23 PM


All times are GMT -7. The time now is 06:49 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com