Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2019

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #211  
Old 08-13-2019, 09:46 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 16,606
Default Re: NVMe upgrade for Mac Pro 4.1/5.1 Mojave

very nice
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #212  
Old 08-13-2019, 10:41 AM
arche3's Avatar
arche3 arche3 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2001
Location: New York, NY
Posts: 856
Default Re: NVMe upgrade for Mac Pro 4.1/5.1 Mojave

Quote:
Originally Posted by ghostwriter View Post
For me it was a HUGE improvement in speed. But, I was running the stock SATA Mac Bay drives. In Pro Tools, Sytem Usage shows my CPU at 1% sometimes jumping to 2%. Before I was at 65% to 70% on the same session. Everything is faster for me. YMMV.
That is incredible. From 60% to 2 % cpu. I have to try this now.

Sent from my SM-G975U using Tapatalk
Reply With Quote
  #213  
Old 08-13-2019, 01:34 PM
ghostwriter's Avatar
ghostwriter ghostwriter is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: USA
Posts: 746
Default Re: NVMe upgrade for Mac Pro 4.1/5.1 Mojave

Quote:
Originally Posted by JFreak View Post
very nice
Thanks. I bought mine used in mint condition for $1000 about 10 years ago and it is still running strong.
__________________
A few of of my favorite toys: Retro Instruments 176 (pair), BAE 10DC (pair), Distressor (pair), Manley Vari-Mu, Sta-Level, Zener, SSL FX G384, API 2500, LA2A, 1176, Bricasti, Massive Passive, Anamod ATS-1, Eventide H3500, TC 2290, Yamaha D5000, PCM 70, SPX90, Roland SDE 3000...
Reply With Quote
  #214  
Old 08-13-2019, 01:36 PM
ghostwriter's Avatar
ghostwriter ghostwriter is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: USA
Posts: 746
Default Re: NVMe upgrade for Mac Pro 4.1/5.1 Mojave

Quote:
Originally Posted by arche3 View Post
That is incredible. From 60% to 2 % cpu. I have to try this now.
I think you will be very happy.
__________________
A few of of my favorite toys: Retro Instruments 176 (pair), BAE 10DC (pair), Distressor (pair), Manley Vari-Mu, Sta-Level, Zener, SSL FX G384, API 2500, LA2A, 1176, Bricasti, Massive Passive, Anamod ATS-1, Eventide H3500, TC 2290, Yamaha D5000, PCM 70, SPX90, Roland SDE 3000...
Reply With Quote
  #215  
Old 08-18-2019, 11:38 AM
ghostwriter's Avatar
ghostwriter ghostwriter is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: USA
Posts: 746
Default Re: NVMe upgrade for Mac Pro 4.1/5.1 Mojave

So, I’m getting this error message suddenly. Could it be that my HDX card has been moved from slot 2 to slot 3? Since my new Radeon RX560 graphics card doesn’t need 16 lanes, would there be any problem moving the graphics card to slot 3, theCrest to slot 1 and the HDX card back to slot 2?
Attached Images
File Type: jpg 8106C362-55C8-402A-BAD8-AA2BBB322108.jpg (92.2 KB, 0 views)
__________________
A few of of my favorite toys: Retro Instruments 176 (pair), BAE 10DC (pair), Distressor (pair), Manley Vari-Mu, Sta-Level, Zener, SSL FX G384, API 2500, LA2A, 1176, Bricasti, Massive Passive, Anamod ATS-1, Eventide H3500, TC 2290, Yamaha D5000, PCM 70, SPX90, Roland SDE 3000...
Reply With Quote
  #216  
Old 08-18-2019, 06:30 PM
K Roche's Avatar
K Roche K Roche is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wilds of Wyoming
Posts: 991
Default Re: NVMe upgrade for Mac Pro 4.1/5.1 Mojave

Quote:
Originally Posted by ghostwriter View Post
So, I’m getting this error message suddenly. Could it be that my HDX card has been moved from slot 2 to slot 3? Since my new Radeon RX560 graphics card doesn’t need 16 lanes, would there be any problem moving the graphics card to slot 3, theCrest to slot 1 and the HDX card back to slot 2?
I used to get that message (when my sessions were stored on my HDD ) and after a lot of diagnosis I believe it was usually with just 1 or 2 specific sessions, which lead me to believe it something in the session files itself.

But when I asked the same question about the HDN card being moved to slot 3 from slot 2 the answers I got indicated it would not be a problem, AND (crosses fingers) So far I have not gotten that message but I have not really done all that much with my system since upgrading.
__________________
System :
Avid HD Omni I/O Interface ...Mid 2010 Mac Pro/ processor- 3.33 6-core Intel Xeon "Westmere" w/ Memory- 24 GB, Radeon Pulse RX 580 8GB GDDR5 Dual HDMI Graphics Card..... OS- Mojave 10.14.6, and PTHDN 2019.6 on on primary boot drive (SSD PCIe 512 GB Samsung SM951) FCPX files storage on Samsung 970 EVO 1TB and PT sessions storage on 2nd Samsung 970 EVO 1 TB -- both in dual drive Crest I/O PCIE controller adaptor card


"Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding" Albert Einstein

Enjoy the Journey
.... Kev...
Reply With Quote
  #217  
Old 08-18-2019, 11:11 PM
WorldStudios WorldStudios is offline
Member
 
Join Date: Nov 2003
Location: Sweden
Posts: 796
Default Re: NVMe upgrade for Mac Pro 4.1/5.1 Mojave

I get those messages all the time. I have tried everything. I spent days doing a complete clean install and that might have helped but only marginally. PT crashes reliably on quit. It is probably down to some plugins that I use all the time. It is also very much down to graphics for some reason. Opening some plugins like Ozone 8 (with its busy spectrum analyzer) is triggering this as well. I get better performance, less of these errors, if I disable hyper threading on the Mac and uncheck the “use video engine” in ProTools. But just a little less errors. Long buffer settings help as well. I have to run at least 512. This on the mighty 12 core 3.33 processor.
__________________
Johan Bejerholm
World Studios
Sweden

Phone +46707773443
Reply With Quote
  #218  
Old 08-19-2019, 04:04 PM
ghostwriter's Avatar
ghostwriter ghostwriter is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: USA
Posts: 746
Default Re: NVMe upgrade for Mac Pro 4.1/5.1 Mojave

Quote:
Originally Posted by WorldStudios View Post
I get those messages all the time. I have tried everything. I spent days doing a complete clean install and that might have helped but only marginally. PT crashes reliably on quit. It is probably down to some plugins that I use all the time. It is also very much down to graphics for some reason. Opening some plugins like Ozone 8 (with its busy spectrum analyzer) is triggering this as well. I get better performance, less of these errors, if I disable hyper threading on the Mac and uncheck the “use video engine” in ProTools. But just a little less errors. Long buffer settings help as well. I have to run at least 512. This on the mighty 12 core 3.33 processor.
Very interesting, I just instantiated Ozone 8 on the session that this started on. I will try your other suggestions to see if that will help.

Tack så mycket
__________________
A few of of my favorite toys: Retro Instruments 176 (pair), BAE 10DC (pair), Distressor (pair), Manley Vari-Mu, Sta-Level, Zener, SSL FX G384, API 2500, LA2A, 1176, Bricasti, Massive Passive, Anamod ATS-1, Eventide H3500, TC 2290, Yamaha D5000, PCM 70, SPX90, Roland SDE 3000...

Last edited by ghostwriter; 08-19-2019 at 04:17 PM.
Reply With Quote
  #219  
Old 08-21-2019, 01:13 PM
ghostwriter's Avatar
ghostwriter ghostwriter is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: USA
Posts: 746
Default Re: NVMe upgrade for Mac Pro 4.1/5.1 Mojave

I disabled hyperthreading and a new world opened up.
For the first time I was able to bounce to disk in real time without errors.

For fun I loaded up my HDX card with way more plugins than I would ever use. Mixed them in with Native plugins just to try and mess things up. I can't make this machine hiccup.

Thanks to everyone for your input on this journey.
Attached Images
File Type: jpg Screen Shot.jpg (89.7 KB, 0 views)
__________________
A few of of my favorite toys: Retro Instruments 176 (pair), BAE 10DC (pair), Distressor (pair), Manley Vari-Mu, Sta-Level, Zener, SSL FX G384, API 2500, LA2A, 1176, Bricasti, Massive Passive, Anamod ATS-1, Eventide H3500, TC 2290, Yamaha D5000, PCM 70, SPX90, Roland SDE 3000...
Reply With Quote
  #220  
Old 08-21-2019, 06:08 PM
arche3's Avatar
arche3 arche3 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2001
Location: New York, NY
Posts: 856
Default Re: NVMe upgrade for Mac Pro 4.1/5.1 Mojave

Quote:
Originally Posted by ghostwriter View Post
I disabled hyperthreading and a new world opened up.

For the first time I was able to bounce to disk in real time without errors.



For fun I loaded up my HDX card with way more plugins than I would ever use. Mixed them in with Native plugins just to try and mess things up. I can't make this machine hiccup.



Thanks to everyone for your input on this journey.
Mac or pc? If mac how do you disable?

Sent from my SM-G975U using Tapatalk
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mac Pro 2012 -should upgrade to Mojave? Zak7 macOS 5 06-04-2019 07:51 AM
Mojave? hanksinclair Artist Series 3 05-03-2019 03:19 PM
New 8th Gen i7 with NVMe m.2 SSD spock999 Pro Tools 2018 26 02-22-2018 11:47 PM
Bootable Thunderbolt case for NVMe drives (Samsung 950 etc) propower General Discussion 1 10-27-2016 04:11 PM
Intel SSD NVME/PCIe Porn Darryl Ramm General Discussion 0 04-03-2015 02:02 PM


All times are GMT -7. The time now is 02:50 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com