Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > RTAS & TDM Plug-ins

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-02-2015, 05:41 AM
Terry Wetzel Terry Wetzel is offline
Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Douglasville, Georgia
Posts: 1,408
Default easy drummer,easy short cut!

Hi. After much trial and error dealing with ezdrummer2, I've found a method that suits my needs perfectly. I'm old school rock and roll so for right now I'm not interested in all the stuff that drummers probably would consider essential such as fills, intros etc. You know, simple and commercial. I open ezd, and select the tap tempo screen for kick, snare & hi hat individually, then, tap in the timing for each. I drag one measure of each to the song creator at the song start measure and then to my protools timeline for each track. Then I can copy and paste each to the full length of the song. Each drum part is quantized perfectly. I know this is super simplistic but it works for me. Now I need to find a way to add rolls, fills, etc. where needed. possibly additional tracks. It just occurred to me that I've probably posted this in the wrong category so mister moderators please feel free to move it to it's appropriate section. A simple solution for a simple mind!
Reply With Quote
  #2  
Old 04-02-2015, 08:52 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,738
Default Re: easy drummer,easy short cut!

What I used to do(been working with mostly real drums lately) was to find fills in the EZdrummer library and drag/drop several onto the timeline, but well past the end of the song. I would then pick and choose which fills(and often just small pieces of them) and copy/paste into the song where needed.

In case this sounds a bit cryptic, some of the fills from the library are a full measure and 2 measures, but I may only need a half measure fill
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #3  
Old 04-02-2015, 09:06 AM
GregJ GregJ is offline
Member
 
Join Date: Aug 2003
Location: CA
Posts: 254
Default Re: easy drummer,easy short cut!

I do something similar to Albee's technique, except I will add a midi track directly above my EZDrummer track. It's to this midi track that I drag my potential fills from EZ Midi. I drag them above the part of the EZDrummer track that they may be placed.

EZHorses for EZCourses!

Thanks,
Reply With Quote
  #4  
Old 04-02-2015, 11:23 AM
SpinningDisk's Avatar
SpinningDisk SpinningDisk is offline
Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: USA
Posts: 1,474
Default Re: easy drummer,easy short cut!

Can't you do that all in EZ and then drag it all into PT?

__________________
PT 11, PT LE 6.0, DIGI 001, DIGI 003, 27" Late 2012 Intel iMac, Blue and White G3, Reason 7, Celemony, Waves, A.I.R., Softube, XLN Audio, IKmultimedia, Massey
Alesis Masterlink, Alesis Adat LX20,
, Yamaha Motif ES8, Sure SM58, Sure KSM27, Byerdynamic MC 834 N, Event Project Studio 6, Pod Line 6, Focusrite Trakmaster Pro DI, Glyph Drives, Lexicon,
Fender Strats, Ibanez Acoustic, Ibanez Bass, Ibanez Electric.

http://www.johnackermusic.com/
protools@verizon.net

Live and Let Live
Reply With Quote
  #5  
Old 04-03-2015, 05:21 AM
Terry Wetzel Terry Wetzel is offline
Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Douglasville, Georgia
Posts: 1,408
Default Re: easy drummer,easy short cut!

Hey SpinningDisk. Yeah you probably can but you must remember that in my case I kinda' have to feel my way along.
Reply With Quote
  #6  
Old 04-03-2015, 05:27 AM
Terry Wetzel Terry Wetzel is offline
Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Douglasville, Georgia
Posts: 1,408
Default Re: easy drummer,easy short cut!

GregJ and albee. Thanks for both of your comments and suggestions. They both seem to be the method I need to approach embellishing my drum parts. I also failed to mention that I have successfully solved how to record each drum piece in Midi and then transpose each to Audio tracks via busses. I know this seems remedial to you guys but pardon me if I boast a little! Thanks again.
Reply With Quote
  #7  
Old 04-03-2015, 09:05 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,738
Default Re: easy drummer,easy short cut!

Every success feels great, no matter how big or small
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Easy Drummer crashing 10.3.1 smpkeys Pro Tools 10 3 10-15-2012 12:43 PM
Maybe Easy Fix littledoe 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 05-07-2010 12:46 PM
EZ Drummer not so easy Ode Man Tips & Tricks 3 02-09-2010 05:33 AM
Keyboard short cut easy question... Violet 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 5 01-27-2009 04:06 PM
Ok, this should be an easy one. geg 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 08-02-2001 10:25 AM


All times are GMT -7. The time now is 03:58 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com