Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Other Products > MIDI

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-10-2016, 05:39 AM
mojobadshah mojobadshah is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: U.S.A.
Posts: 14
Default Setting Up Multiple External Midi Devices and Virtual Inst. for Simultaneous Record

I've got an electronic drumset (Midi-USB converter), drum machine (Digi 3 Rack Midi), and an M-Audio Keyboard (USB) hooked up to my desktop, and below are the settings have I have PT8 configured at. Up until now I haven't made a lot of use of MIDI plugins, and from what I understand I should be able to run all these MIDI devices at the same time while recording too, but I can only seem to get either the drumset and drum machine to work at the same time, or the drum machine and the M-Audio Keyboard to work at the same time (plus 4 virtual instruments). I got my drumset set to BFD Lite, and my drum machine set to Boom for virtual instruments. How can I get all these MIDI controllers to work at once, for recording too? And also every time I open PT8 I have to change the Output channel settings from eg. 2 -> 3 so is there a way I can prevent this extra hassle?

Here are some screen prints of my PT settings:

Track Settings -

https://drive.google.com/file/d/0BzF...ew?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0BzF...ew?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0BzF...ew?usp=sharing


Peripheral Settings -

https://drive.google.com/file/d/0BzF...ew?usp=sharing
Reply With Quote
  #2  
Old 09-20-2016, 06:54 AM
DonaldM's Avatar
DonaldM DonaldM is offline
Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Indiana
Posts: 4,020
Default Re: Setting Up Multiple External Midi Devices and Virtual Inst. for Simultaneous Reco

It isn't quite clear what you're trying to do. Are you trying to record all the MIDI parts at once, or audio parts played by the MIDI tracks?
__________________
"Never believe anything you hear in a song." Tyrion Lannister, Game of Thrones
Owner: Dragon Rock Productions LLC
Dell XPS 435T/9000 Win-10 Pro 24gig RAM
IntelCore i7 CPU 920@2.67GHz
Pro Tools 2018.12
Focusrite Scarlett 8i6


Reply With Quote
  #3  
Old 09-29-2016, 05:12 AM
mojobadshah mojobadshah is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: U.S.A.
Posts: 14
Default Re: Setting Up Multiple External Midi Devices and Virtual Inst. for Simultaneous Reco

To reiterate: I can only seem to get either the drumset and drum machine to work at the same time, or the drum machine and the M-Audio Keyboard to work at the same time (plus 4 virtual instruments). I got my drumset set to BFD Lite, and my drum machine set to Boom for virtual instruments. How can I get all these MIDI controllers to work at once, for recording too? And also every time I open PT8 I have to change the Output channel settings from eg. 2 -> 3 so is there a way I can prevent this extra hassle?

Don't really know how to make this clearer, but I'll try (maybe responding with a question will help...): Should I be able to run 1. an electronic drumkit set to BFD Lite 2. an external drum machine set to Boom 3.) an m-audio keyboard set to Xpand2/Hybrid/Vacuum ALL AT THE SAME TIME (both before recording and obviously during record, too)? Because now I can only get either a. the electronic drumkit or b. the drum machine to stabilize on the given track settings along with the M-audio keyboard, but not all three external midi instruments together.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-29-2016, 07:27 AM
philgrab philgrab is offline
Member
 
Join Date: May 2012
Location: California
Posts: 128
Default Re: Setting Up Multiple External Midi Devices and Virtual Inst. for Simultaneous Reco

Can you provide a snapshot of your Midi Studio Setup? This is where you define which external devices communicate on which channels. The keyboard usually gets all channels of communication. The drum machine, traditionally communicates on channel 10.

I set up midi studio then I go into each external device and set up it's communication channel and ID Device #. This makes the midi thru network understand which channel to communicate on for a given device when in protools. Not all devices have the ability to channel their communication channel however and you have to set it to their default if this is the case.

Hope that is clear.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-16-2016, 10:11 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,742
Default Re: Setting Up Multiple External Midi Devices and Virtual Inst. for Simultaneous Reco

Step 1-in Midi studio setup, each of your external devices needs to be listed there with the Input port defined and I would also assign midi channels for each external device.

Step 2-In the MIX window, select View>Mix Window Shows and check Instruments. This adds a row of boxes across the top of the MIX window where you can see what midi device will "play" each Instrument/Midi track. By default, these tracks will all be set to ALL(so each track will "listen" to every available midi signal coming in). That's fine when you have only 1 external trigger. with more than one, you need to assign each external device to the desired track.

This is a great reason to use Track Presets(if you don't know what this is, search youtube for Pro Tools Track Preset Hack to learn more). As an alternate solution, create a blank session and add 3 stereo instrument tracks. Name them for each of your external midi devices and preset the incoming MIDI source in the top "Instruments" box and save this session. Now, whenever you want to use your external midi stuff, just import the appropriate track(s) from the session you made above.
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Midi controller not controlling virtual inst. jeffj Pro Tools 10 7 11-16-2014 11:26 AM
No multiple MIDI files simultaneous playback SnowriderJ MIDI 3 10-17-2012 03:55 PM
Simultaneous recording with multiple midi channels miikkajk MIDI 3 07-17-2012 10:44 PM
Delay of MIDI Triggering to Virtual Inst. pschmutte Pro Tools TDM Systems (Mac) 2 07-04-2012 07:13 AM
Help: Setting up External devices jackruston Pro Tools TDM Systems (Mac) 1 08-28-2001 12:42 AM


All times are GMT -7. The time now is 03:09 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com