Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools TDM Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-08-2006, 08:46 AM
Ray Campbell Ray Campbell is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: Toronto, ON, Canada
Posts: 422
Default Strange MIDI behavior in PT7.1

Hey, all.

I'm getting some very strange behavior when I do a drag 'n' drop of MIDI data into Pro Tools. So far this holds true with BFD and EZ Drummer groove libraries. I don't know if other MIDI data does the same.

If I have a large MIDI region, say 20 or more bars, then drag 'n' drop, say, a 1-bar phrase into the middle I will usually get one of the following things happening:
[*]Data is pasted, but all MIDI data following is deleted to the end of the original MIDI region.
(Sometimes I can still "see" the MIDI data on the screen, but the background shading is gone and it's not really there... )
[*]Data is merged with the underlying MIDI data and all MIDI following deleted, as above.[*]Data is pasted, but all MIDI BEFORE is deleted from the original region.[*]Data is pasted, but RANDOM BARS of MIDI data deleted from the original region.

I was running PT7.1cs5, and updated to PT7.1cs9 with no change in behavoir.

Has anyone else seen this?

Can anyone reproduce this?

Is this a known issue with some system?

My system particulars are:
Pro Tools HD|2 v7.1cs5 (now cs9)
Mac OSX 10.4.6
Dual 1GHz MDD "Blowhole"
1.75 GB RAM

I have some screen captures to illustrate if this is not clear -- but I don't think there is a way to include them with a post here...

Ray
Reply With Quote
  #2  
Old 10-08-2006, 11:14 AM
Stig Eliassen's Avatar
Stig Eliassen Stig Eliassen is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2005
Location: Norway @ Studio Varmt & Trangt
Posts: 7,455
Default Re: Strange MIDI behavior in PT7.1

Have you tried drag'n'drop the midi to a new track just above/below the track you're working on?

This is to see how drag'n'drop behaves with new tracks. Some applications, like Melodyne, exports the midi from bar 1 no matter where the audio starts in the session. This might be user-definable in Melodyne, but it doesn't matter to me. I never merge midi tracks.

I figure if you import midi regions into both existing and new midi tracks you'll soon start to see a pattern of how PT behaves, eh?
__________________
Studio rig - Pro Tools|HDX 2018.7 | Logic Pro X.4.2 | Avid HD I/O (8x8x8) | 6-core 3.33 Westmere w/24GB RAM | OS 10.12.3 | D-Command ES | Eleven Rack | Vienna Ensemble Pro 5
Mobile rig - Macbook Pro i7 w/16GB RAM | UA Apollo 8p | Pro Tools|HD 2018.3 | Logic Pro X.4.2 | OS 10.12.6
Reply With Quote
  #3  
Old 10-09-2006, 07:53 AM
Ray Campbell Ray Campbell is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: Toronto, ON, Canada
Posts: 422
Default Re: Strange MIDI behavior in PT7.1

I've tried dropping the MIDI on a different track. It comes in where I drop it at approximately the proper length (*).

If I then drag it up onto the instrument track into the middle of the other region, I will get the same behavior. It does not always happen 100% of the time. While messing around trying to get a sense of what affects this, at some point, everything will start to work as expected.

(*)I suspect it may have something to do with how PT treats MIDI files with no tempo and meter info, which a lot of these groove libraries remove due to differing behaviour in different hosts. I've noticed that PT will default to 4/4 for imported grooves, even if the session is in 3/4. A 3/4 MIDI region dragged in will come in at 4 beats regardless.

The only way I've gotten this to work reliably is to first cut a hole the exact length in the existing MIDI region. Of course, this requires a whole bunch more steps to do what should only require one.

Does no one else get this? Is it just some "miracle" of my particular system?

Ray
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Global MIDI Offset strange behavior Oroz Pro Tools TDM Systems (Mac) 1 02-02-2009 10:16 AM
Strange Global Midi Offset Behavior cc1 Pro Tools TDM Systems (Mac) 4 06-07-2007 07:21 PM
Strange Midi Click behavior davec 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 12-27-2005 07:05 PM
strange midi behavior? Is it a bug? Alex Rodriguez 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 08-23-2004 07:53 AM
Strange behavior EdCastillo 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 9 09-01-2000 11:46 PM


All times are GMT -7. The time now is 09:52 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com