Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 10

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 03-18-2018, 08:37 PM
temp_53ySEl4T's Avatar
temp_53ySEl4T temp_53ySEl4T is offline
Member
 
Join Date: Mar 2018
Location: Fresno
Posts: 8
Default Re: PT 10 vs Windows 10?

Quote:
Originally Posted by sunnydownsnuff View Post
Hey

I understand that Avid have stopped creating updates for Protools 10 and have said that it will not work on windows 10 but plenty of people have had it working anyway. My question is why not just step the windows update back? Even you have said it works fine before the updates. Just curious as i'm about to get my new PC which is windows 10 and i'm going to try continue using Protools 10. Want to know which update is best to keep it at as it will be an offline PC.

Thanks


I took it back to a date I knew it was working well but same Hang up so next I backed out all the Window updates. Didn’t make a bit of difference. Still stalled at Windows Installer.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #12  
Old 03-18-2018, 08:49 PM
amagras amagras is online now
Member
 
Join Date: Mar 2015
Location: Ottawa, ON
Posts: 3,191
Default Re: PT 10 vs Windows 10?

Nothing, just the optimizations. It has been installed since one of the first builds of W10 or probably W8 idk, it just keeps working fine update after update.
__________________
Dell XPS 8700. Intel Core i7-4770 CPU @ 3.40GHz. RAM: 16GB. Windows 10 Home x64. NVIDIA GeForce GTX 645. NI Komplete Audio 6. Pro Tools Software 2019
amagrasmusic.com
Reply With Quote
  #13  
Old 03-18-2018, 09:07 PM
sunnydownsnuff sunnydownsnuff is offline
Member
 
Join Date: Feb 2018
Location: 187 Maribyrnong Rd
Posts: 4
Default Re: PT 10 vs Windows 10?

Cool. Can't wait to see how it goes. Thanks heaps for your replies.
Reply With Quote
  #14  
Old 05-09-2019, 11:29 AM
EGS's Avatar
EGS EGS is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 2,608
Default Re: PT 10 vs Windows 10?

Quote:
Originally Posted by amagras View Post
The only way to know for sure is to try on your system. My copy of Pro Tools 10.3.10 runs perfectly on my PC with the latest version of Windows 10. I do all the optimizations recommended by Avid, etc.
See this:
http://duc.avid.com/showthread.php?t=404566
__________________
Desktop: Win 7 / GIGABYTE GA-X58A-UD3R / i7-980X hex @ 3.9GHz / 32GB / PT 9 / Focusrite LS56
Laptop: Win 7 / HP ProBook 4730s / i7-2630 / 8GB / PT 9 / U-PHORIA UMC1820
Info/Services link

Last edited by EGS; 05-09-2019 at 02:21 PM.
Reply With Quote
  #15  
Old 06-02-2019, 11:33 AM
cplaza cplaza is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Long Island, NY
Posts: 17
Default Re: PT 10 vs Windows 10?

For my friends usiing Pro Tools HD-10 on Windows 10...I am running on a custom built desktop. My issue was that randomly, while recording or mixing, PT would stop with the -9073 (disk not fast enough) error. I noticed that randomly, the pro tools performance window would show near 0% utilization, then show spikes in the disk utilization bar and the Windows task manager just before I got the error. This was bizarre because my PT sessions data drive is made up of two 1TB 7200 RPM hard drives in a striped RAID-0 configuration, which is fast and ideal for audio and video work. After what seemed to be eons of searches to solve this problem, I came across a YouTube video describing how to get a handle on erratic Windows disk activity https://youtu.be/Enh3gPc3HVs . I applied some of the tweeks to Windows 10, and for days I have not gotten that error. No guarantees, of course, but this might for you as well.
Reply With Quote
  #16  
Old 06-17-2019, 08:19 AM
bcwiz's Avatar
bcwiz bcwiz is offline
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: vancouver
Posts: 510
Default Re: PT 10 vs Windows 10?

PT10 on Windows 7 has been rock solid on three systems for many years but with the upcoming end of service for Win7 I have started to do some testing with Windows 10.

Although I have PT12.5 (no longer installed) I have compelling reasons especially for editorial to continue running PT10.
Running a test system of PT10.3.10 on Windows 10 (1809) and it has been working very well.
Clearing out a lot of the ridiculous Win 10 bloat is a pain but worth the trouble.
For now leaving auto updates running to see how it affects the rig/workflow.
If Windows Defender is running very important to create exclusions for the plugin folder and Avid folder where PT is located.
Pro Tools 10 performance has improved on Windows 10.
__________________
Brian Campbell
"Air mixes better than any console" Bill Porter
"Humility is mighty important in this business of listening" Bob Olhsson
Reply With Quote
  #17  
Old 06-17-2019, 10:39 AM
The Weed's Avatar
The Weed The Weed is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,084
Default Re: PT 10 vs Windows 10?

"If Windows Defender is running very important to create exclusions for the plugin folder and Avid folder where PT is located."

Go into Windows Defender>Virus & Threat Protection>Manage Ransomware Protection and turn off Controlled folder access. Then you won't have to exclude any folders.

But, read up on what Controlled folder access is for, you may or may not want to turn it off.
__________________
Take your projects to the next level with a
non-union national read at a reasonable rate
Demos: brucehayward dot com
Source-Connect: brucehayward
Reply With Quote
  #18  
Old 06-17-2019, 06:39 PM
Bob Olhsson's Avatar
Bob Olhsson Bob Olhsson is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Songwriter Gulch, Nashville, TN
Posts: 3,310
Default Re: PT 10 vs Windows 10?

W8.1 and 10 both worked better for me than 7 ever did.
__________________
Bob's room 615 562-4346
Georgetown Masters 615 254-3233
Interview
Artists are the gatekeepers of truth! - Paul Robeson
Reply With Quote
  #19  
Old 06-18-2019, 06:30 AM
TOM@METRO's Avatar
TOM@METRO TOM@METRO is online now
Moderator
 
Join Date: Apr 2006
Location: Los Angeles
Posts: 16,874
Default Re: PT 10 vs Windows 10?

Quote:
Originally Posted by Bob Olhsson View Post
W8.1 and 10 both worked better for me than 7 ever did.
^^^ Same here ^^^
__________________
~ tom thomas

Formerly hobotom

Pro Tools Ultimate 2019.5 HDX
HD Omni and 192 I/Os
Windows 10
Intel Hexcore i7
All Samsung Pro SSDs
Ampex MM1200 2" 24 trk tape
Outboard: UREI, Eventide, Lexicon, Yamaha, TC Electronics, Orban, ART, EchoAudio, Dolby, Hughes, API, Neve, Audio Arts, BBE, Aphex, Berringer, MOTU, dbx, Allison, etc.
Plug-ins: Too many to talk about.

www.metrostudios.com
Reply With Quote
  #20  
Old 06-22-2019, 01:03 PM
bcwiz's Avatar
bcwiz bcwiz is offline
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: vancouver
Posts: 510
Default Re: PT 10 vs Windows 10?

Quote:
Originally Posted by The Weed View Post
"If Windows Defender is running very important to create exclusions for the plugin folder and Avid folder where PT is located."

Go into Windows Defender>Virus & Threat Protection>Manage Ransomware Protection and turn off Controlled folder access. Then you won't have to exclude any folders.

But, read up on what Controlled folder access is for, you may or may not want to turn it off.
Controlled Folder Access was/is off (by default?)

If I don't exclude the plugin folder Pro Tools re-scans the plugins at each launch as if it was just installed. Very slow and annoying.
__________________
Brian Campbell
"Air mixes better than any console" Bill Porter
"Humility is mighty important in this business of listening" Bob Olhsson
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Audio glitches with Fast Track Ultra on Windows 10 after updating Windows 10 GregS FireWire and USB Audio Interfaces (Win) 6 12-25-2015 03:40 PM
Windows Guide - Windows 7 Optimizations and Troubleshooting.[349411] cwsand 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 9 08-12-2010 01:46 PM
Is standalone Windows Audio Drivers v8.0.3 compatible with WINDOWS XP 64 ? VonHelvete 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 6 03-28-2010 10:01 AM
Original MBox with Windows Vista or Windows 7 JoshuaD 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 12-16-2009 06:57 AM
Windows server 2003+windows resource manager. odysseys 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 06-20-2003 10:02 AM


All times are GMT -7. The time now is 12:01 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com