Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2018

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-27-2018, 09:18 AM
Wire57 Wire57 is offline
Member
 
Join Date: May 2010
Location: Europe
Posts: 85
Default First Air Instruments Bundle Install fails with Update to PT 2018.1

Hi there,
the title says it all:
after downloading all the update files I could install PT 2018.1, restarted my PC as prompted, and tried to install the other updates, as there were
First Air Instruments Bundle,
Space, and XPand II.
Before the program updates, I had already updated the HD Driver.
I could install all the plugins, except for the First Air Instruments Bundle.
The data were extracted, I was prpmpted to allow the installation, all as usual.
Then the installation process was interrupted and an error messages popped up saying
(Image 1):
Database: Transformation: One line does not exist
and cannot be actualized. Index: Feature.

(Image 2):
[Installation]wizard had been interrupted before FirstAir Bundle could be installed.
Your system hasn't been changed. To accomplish installation later, the setup must be executed again.
(please: which setup?)

Click on "finish" to close wizard.

(Image 3):
Destinations have not been created. For the entry
SystemFolder in the register
(registry?) there is no path.

I hope my translations are understandable and do not confuse.

Ok, I sensed somthing about my PT installation might have gone wrong. I tried out to use "First Air Instruments" in a session, as plug in for an instrument track. It did not show up....
Where do I get that missing file from, now?


Thanks for updating me.
Attached Images
File Type: jpg PT_PluginInstallFail01.jpg (65.9 KB, 0 views)
File Type: jpg PT_PluginInstallFail02.jpg (48.2 KB, 0 views)
File Type: jpg PT_PluginInstallFail03.jpg (54.7 KB, 0 views)

Last edited by Wire57; 01-27-2018 at 10:26 AM. Reason: Updating situation
Reply With Quote
  #2  
Old 01-27-2018, 02:06 PM
jeam25's Avatar
jeam25 jeam25 is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2002
Location: Puerto Rico
Posts: 2,492
Default Re: First Air Instruments Bundle Install fails with Update to PT 2018.1

Hi friend sorry to hear that ?

Can you try installing from the Avid app manager ? As i read i unsertsand that you downloaded directly from your account right ?

If the app man doesnt work try downloading again from your account .
__________________
- Jesus Alvarado -

Keep the volume UP !
Reply With Quote
  #3  
Old 01-27-2018, 03:06 PM
unkJE's Avatar
unkJE unkJE is offline
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Adelaide, Australia
Posts: 1,591
Default Re: First Air Instruments Bundle Install fails with Update to PT 2018.1

As jeam25 said - you can try the Avid app manager ....

.... if that doesn't fix it:

I see you’ve downloaded
First Air Instruments Bundle version 12.0.2
Uninstall it – then download & install
First AIR Instruments Bundle 18.1 Installer (Mac) 1.06 GB
from your Avid account
(please note I’m not on Mac – for all I know, the above 2 downloads may be identical!)
__________________
Pro Tools 2019.6/10.3.10 and 12.5.1 HD - Studio One 4 Pro - Win7 64 Ultimate (SP1) – Lenovo W520 ThinkPads & 433830U Docks – Mbox 3 Pro - Axiom Pro 49 - AIR Mini 32
Reply With Quote
  #4  
Old 01-27-2018, 03:09 PM
jeam25's Avatar
jeam25 jeam25 is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2002
Location: Puerto Rico
Posts: 2,492
Default Re: First Air Instruments Bundle Install fails with Update to PT 2018.1

I saw later the app man behind the installer but your description sounds like you downloaded manually .
I see in the photo the 2018.1 installer in blue so i think you need to update from there .
__________________
- Jesus Alvarado -

Keep the volume UP !
Reply With Quote
  #5  
Old 01-27-2018, 08:11 PM
Wire57 Wire57 is offline
Member
 
Join Date: May 2010
Location: Europe
Posts: 85
Default Re: First Air Instruments Bundle Install fails with Update to PT 2018.1

Thanks all for following up.
I am using PT only since Nov. 2017, I actually had purchased it then and downloaded the initial files bundle from my account. Since then I am using the AVID app manager, never had seen a thing like this.
I have actually the download of First Air Instr. Bundle 2018 on my PC, but the install fails because it seems that download is "seaching" the installation of First Air Instr. Bundle 12.0.2.
As I said, when I try to use that one in one of my sessions, it does not show up at all in the list of available instruments.
Should I try and find an earlier version to install that first, just to have the updater doing its work properly?
UPDATE:
I was following the advices given and deinstalled First AIR Instr. bundle.
Then, I installed manually from the download I had obtained after purchase. That worked.
Upon that, I ran the AVID App. Man. and upgraded to First AIR Instr. Bundle 2018.1 which went without issue.
After reboot, I opened my session, created a new instuments track and tried to add First Air Instr. It did not show up.
I noticed a small icon below the choice stereo or multi mono, something like "display inserts".
I found First AIR Instr., but following the arrows I saw - XPand!2. Please see the attached images.
I can't believe it: XPand!2 is the same as First AIR Instr. ?
Attached Images
File Type: jpg PT_PluginInstallFail04.jpg (36.8 KB, 0 views)
File Type: jpg PT_PluginInstallFail05.jpg (64.1 KB, 0 views)

Last edited by Wire57; 01-27-2018 at 09:04 PM.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-28-2018, 04:01 AM
Wizzoboy's Avatar
Wizzoboy Wizzoboy is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: United Kingdom
Posts: 601
Default Re: First Air Instruments Bundle Install fails with Update to PT 2018.1

Did you fully uninstall the previous version of PT before the installation of 2018.1? With Windows this is always the best option. In the past when installing a new version over an old one I have had Windows just update bits it thought that were new, causing all sorts of problems.
__________________
Dell Precision 490 Workstation, dual 4 core 5355 Xeon, 16gb Samsung DDR2 ECC Ram - Windows 7 Ultimate - Nvidia GTX 650 - 3 x Internal WD Blacks - PT 2018.3 - Digi 002R - Original Mackie HUI - JBL Monitoring.
Dell XPS 8700 i7-4790 - 24gb RAM - Windows 10 - Nvidia GTX 1060 6GB - 2 x Internal WD Blacks + MSATA card - Davinci Resolve 16.0b4 - Canon HF G40
Reply With Quote
  #7  
Old 01-28-2018, 06:48 AM
TrackerLe TrackerLe is offline
Member
 
Join Date: Jul 2000
Posts: 231
Default Re: First Air Instruments Bundle Install fails with Update to PT 2018.1

I have the same Error... but the old version is working fine in PTHD2018.1
Reply With Quote
  #8  
Old 01-28-2018, 07:23 AM
unkJE's Avatar
unkJE unkJE is offline
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Adelaide, Australia
Posts: 1,591
Default Re: First Air Instruments Bundle Install fails with Update to PT 2018.1

Pro Tools 18.1 First AIR Instruments include Structure Free (confusingly titled Structure, but it’s not the Full version), Mini Grand and Boom.

Xpand!2_18.1 has its own separate Installer.

Pro Tools 18.1.0.241
Avid Effects 18.1.0.241
First AIR Instruments 18.1.0.1441

Downloaded First AIR Instruments from my Avid account – extracted to Desktop: ‘Run as Administrator’ - App Manager now sees it as ‘Current’
__________________
Pro Tools 2019.6/10.3.10 and 12.5.1 HD - Studio One 4 Pro - Win7 64 Ultimate (SP1) – Lenovo W520 ThinkPads & 433830U Docks – Mbox 3 Pro - Axiom Pro 49 - AIR Mini 32

Last edited by unkJE; 01-28-2018 at 07:55 AM. Reason: image added
Reply With Quote
  #9  
Old 01-28-2018, 09:51 AM
Wire57 Wire57 is offline
Member
 
Join Date: May 2010
Location: Europe
Posts: 85
Default Re: First Air Instruments Bundle Install fails with Update to PT 2018.1

Quote:
Originally Posted by Wizzoboy View Post
Did you fully uninstall the previous version of PT before the installation of 2018.1? With Windows this is always the best option. In the past when installing a new version over an old one I have had Windows just update bits it thought that were new, causing all sorts of problems.
Thanks for this suggestion, Wizzoboy,
I think I will wait with that one for end of Feb.
But am I sure to find somewhere in my AVID account the newest full version of PT then for download?
With my graphics card, when there are updates, I always have the option to make either "default install" or "custom install", and in the latter I can chose "new install" which means that first all the drivers are removed, only then the new ones will be installed.
It might be appropriate that AVID considers using that very option as well to avoid many "long faces".
Reply With Quote
  #10  
Old 01-28-2018, 09:53 AM
Wire57 Wire57 is offline
Member
 
Join Date: May 2010
Location: Europe
Posts: 85
Default Re: First Air Instruments Bundle Install fails with Update to PT 2018.1

Quote:
Originally Posted by TrackerLe View Post
I have the same Error... but the old version is working fine in PTHD2018.1
Not with me, I'm afraid.
But I think I will follow wizzoboys suggestion next time. Maybe, for a month, I can live without First AIR Instruments bundle...
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2018 | install plugin path? chip_nelson Getting Started 8 03-31-2018 04:37 AM
Lost HEAT in 2018 Install zeeman Pro Tools 2018 12 01-26-2018 08:42 PM
How to install virtual instruments bundle herpergerleon Getting Started 1 03-19-2016 09:58 AM
First AIR Instruments Bundle fails to DL from Application Manager caliheights Virtual Instruments 1 01-03-2016 02:00 AM
PT 8 Re-Install Fails MarmotMusic macOS 1 10-20-2012 03:19 PM


All times are GMT -7. The time now is 09:32 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com