Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > FireWire and USB Audio Interfaces (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-30-2014, 03:48 PM
joelrockstar19 joelrockstar19 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Canada
Posts: 50
Default Mbox Pro and Yosemite?

So I just downloaded the most recent Yosemite OSX beta, hoping that my Mbox would continue working as normal. Unfortunately, no such luck. My Mbox Pro 3 is not detected at all by the computer. No signs of life in the Audio Midi Setup or Mbox app. Most recent patch is installed. Anyone have any experience with this software yet?
__________________
15" Retina Mid-2015 Macbook Pro
2.2 GHz Intel Core i7, 16GB DDR3 RAM
macOS Sierra 10.12.6
Mbox 3 Pro - Pro Tools 2018.1.0
Reply With Quote
  #2  
Old 10-01-2014, 06:37 AM
JoelG's Avatar
JoelG JoelG is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2010
Location: Canada
Posts: 1,851
Default Re: Mbox 3 with Yosemite?

I'm not sure how different Yosemite is from Mavericks, but I don't think Avid has done any changes to the drivers for each update to Mavericks - just tested and qualified the drivers for use. I do see that your sig has PT 8, which is definitely not supported with Mavericks or Yosemite, only PT 11 is qualified with Mavericks, not sure if that might have something to do with your problems. Also, there have been issues with Core 2 based Mac's which likely wont help either.

Either way, I'd hold off on any upgrades until Avid qualifies Yosemite.

Joel
__________________
Jame Space:
HP Elite 6300 / Core i5 3570 / 12GB RAM / Win 10 Pro
Pro Tools 12 HD / Focusrite 18i20 + M-Audio ProFire 2626

Home:
Intel S5000PSL / 2 x Xeon E5450 / 32GB RAM / Win 10 Pro
Pro Tools 12 HD / M-Audio Project Mix IO

Rig:
Eleven Rack / ART SLA1 / Fender Mustang V 412 / FCB1010 w/ EurekaPROM
Reply With Quote
  #3  
Old 10-01-2014, 02:01 PM
joelrockstar19 joelrockstar19 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Canada
Posts: 50
Default Re: Mbox 3 with Yosemite?

I just gave that article a read again, I remember seeing it a while back. My Mac is the 2009 model probably being affected. I had no sound when I tried upgrading to Mavericks last year, been on 10.8 ever since. At least Mavericks detected the mbox, but that was also when I owned a USB mbox 2 as opposed to my mbox 3 pro FW. Hopefully Avid will come up with a fix for this when Yosemite gets a stable release?
__________________
15" Retina Mid-2015 Macbook Pro
2.2 GHz Intel Core i7, 16GB DDR3 RAM
macOS Sierra 10.12.6
Mbox 3 Pro - Pro Tools 2018.1.0
Reply With Quote
  #4  
Old 10-17-2014, 02:19 PM
orchetect orchetect is offline
Member
 
Join Date: Jan 2014
Location: Vancouver, BC, Canada
Posts: 6
Default Re: Mbox 3 with Yosemite?

I've just upgraded from Mavericks 10.9.5 to the Yosemite 10.10.0. official release.

I can confirm the MBox 2 legacy drivers (both ver 10.3.3 and 10.3.9) do not work. I've tried reinstalling them, and doing a thorough manual cleanup of driver files, kexts, etc. then reinstalling again, rebooting, etc. Nothing will make it budge.

I have an MBox 2 mini and it does not show up at all as an audio device. In the "Digidesign MBox 2" system preferences applet, it says "Unable to connect to MBox 2."
Reply With Quote
  #5  
Old 10-17-2014, 02:22 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 13,064
Default Re: Mbox 3 with Yosemite?

Quote:
Originally Posted by orchetect View Post
I've just upgraded from Mavericks 10.9.5 to the Yosemite 10.10.0. official release.

I can confirm the MBox 2 legacy drivers (both ver 10.3.3 and 10.3.9) do not work.

I have an MBox 2 mini and it does not show up at all as an audio device. In the "Digidesign MBox 2" system preferences applet, it says "Unable to connect to MBox 2."
What exact model/date code/CPU Mac do you have. it will just help to keep really clear if folks could have say CPU model related issues or not.
Reply With Quote
  #6  
Old 10-17-2014, 03:15 PM
jshell jshell is offline
Member
 
Join Date: Oct 2014
Location: Salt Lake City
Posts: 1
Default Re: Mbox 3 with Yosemite?

I too went through testing both the 10.3.3 and 10.3.9 drivers with my Mbox 2 Mini, and did all the ritual sacrifices of manual deletion, etc, and the MBox 2 Mini is just sitting there - the green light won't come on. The system seems to know it's there as it shows up in the system report (System Information) on the USB chain. Connected directly to the computer. From System Information:

Mbox 2:

Product ID: 0x3000
Vendor ID: 0x0dba
Version: 1.43
Speed: Up to 12 Mb/sec
Manufacturer: Digidesign
Location ID: 0x14100000 / 4
Current Available (mA): 500
Current Required (mA): Unknown (Device has not been configured)

This is on a Mac Mini Late 2012 model, 2.3Ghz Core i7 (quad core), with Yosemite 10.10 final.

I always get over-eager and jump to the new versions too quickly (but I never ran the public betas so I don't know if the MBox 2 Mini would have worked under those configurations).
Reply With Quote
  #7  
Old 10-17-2014, 05:23 PM
fantom76fa fantom76fa is offline
Member
 
Join Date: Oct 2014
Location: Bogotá, Colombia
Posts: 1
Default Re: Mbox 3 with Yosemite?

Quote:
Originally Posted by orchetect View Post
I've just upgraded from Mavericks 10.9.5 to the Yosemite 10.10.0. official release.

I can confirm the MBox 2 legacy drivers (both ver 10.3.3 and 10.3.9) do not work. I've tried reinstalling them, and doing a thorough manual cleanup of driver files, kexts, etc. then reinstalling again, rebooting, etc. Nothing will make it budge.

I have an MBox 2 mini and it does not show up at all as an audio device. In the "Digidesign MBox 2" system preferences applet, it says "Unable to connect to MBox 2."
I have upgraded from Mavericks to Yosimite this morning too and had the same problem using my Mbox Pro 3 (Firewire).
The drivers I downloaded don´t work.
Avid hasn´t released yet drivers to fix that problem... so strange.
please tell me if you can fix it!
Reply With Quote
  #8  
Old 11-26-2014, 08:48 AM
kooust kooust is offline
Member
 
Join Date: Nov 2014
Location: Brighton
Posts: 2
Default Re: Mbox 3 with Yosemite?

Hi all!

After days of frustration I found a solution that might help some people.

Problem:

I recently installed Yosemite 10.10.1. on my 21.5-inch mid 2010 IMac.

I have an mbox mini (3rd generation) and Pro tools 11 (not hd or hdx).

After a clean install of PT 11, I could not make PT play through the mbox, although I could play music or movies with vlc or quicktime etc, and it was appearing in my sound preferences.

Every time I was opening Pro Tools, I was getting the message "Could not create a new document beacause Assertion in "/........./", line 1549" and would not open a new session. This message had to do with the playback engine. So I set the playback engine (setup-> playback engine) on built in audio, opened a new session and tried to change it back to avid mbox mini. I got the "Current Playback Engine does not support sample rate...." error message and it either crushed the session or restarted it with the built in audio as a playback engine. This drove me nuts for days. There is no avid mbox mini update for yosemite, but by experimenting and reading a few things I made it work. Here is how.

Solution:

1) unplug Mbox

2) Uninstall all the Mbox drivers that you have. If the uninstaller gives you an error message do it manually. Instructions here . Also delete it from the applications, and look through your library and system/library for any extra files with the word mbox.

3) Download and install pacifist (free).

4) Download here the version 1.2 and the initial release.

5) Open the version 1.2 with pacifist. click on the dropdown menu of the .pkg and manually put all the folders in the right place (drag and drop). If you cannot find the right place, right click on the file or folder and choose "install in default location". Close pacifist.

6) Open the initial version pkg with pacifist. click on the dropdown menu of the .pkg. Now move ONLY the files that do not already exist in your mac in the correct place (drag and drop). Again, if you cannot find the right place, right click on the file or folder and choose "install in default location". Close pacifist.

7) Restart mac.

8) Plug in mbox

9) Go to Applications/utilities/audio midi setup

10) Select Pro Tools Agreegate. Right click and select "use this device for input" and "use this device for output". Under use and drift correction tick only the boxes of built in mic and Avid Mbox mini (or the input of your preference). Set the clock on Mbox mini and the sample rate at 48KHz (or your preference)

11) Open PT 11, go to Set up and set the playback engine on Pro Tools Agreegate!

Thats it, now pro tools 11 is using mbox mini on yosemite 10.10.1.

If you click on the MBox app it still looks like it not connected with a sample rate of 44.1KHz but since it works I'm happy. Share this if you find it useful.

Cheers
Reply With Quote
  #9  
Old 01-03-2015, 08:58 PM
keenast keenast is offline
Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: LA
Posts: 55
Default Re: Mbox 3 with Yosemite?

Kooust,

I can't believe and I can't thank you enough - I followed all your steps and VOILA: it actually works. I've spent almost 2 weeks searching for any kind of solutions, hundreds of installs and uninstalls and restarts and what have you's until I found your posting.

Thank you so much !!!!!

update, a few hours later: yes, it does still work - there's some hiccups, every now and then, especially when I import audio files into a project I get funky distortion and have to close and open PT to get rid of it. Also, the Mbox app doesn't seem to work....at least so for. Nevertheless, much better than 'nothing works' :)

Last edited by keenast; 01-03-2015 at 11:49 PM.
Reply With Quote
  #10  
Old 01-07-2015, 06:31 AM
kooust kooust is offline
Member
 
Join Date: Nov 2014
Location: Brighton
Posts: 2
Default Re: Mbox 3 with Yosemite?

Hey Keenast,

I'm glad it somehow worked for you also. I know, its not perfect but as you said, better than 'nothing works'.

I also get this funky distortion every now and then, which is quite annoying. I think though, that this might be due to my low ram (4GB). When I get it, I usually go to Setup->Playback Engine, change the H/W Buffer size a few times and it usually works without having to restart PT.

Now about the app I have absolutely no idea how to fix it. If you ever find something please post it here though :).

Cheers!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Yosemite and Mbox 2 Drivers (Good news so far) thegame15 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 62 01-20-2017 01:01 PM
New mBox firmware for Yosemite released nedorama Pro Tools 11 1 12-19-2014 11:47 AM
Pro Tools 10 and Mbox Pro 3 compatible with OS X Yosemite? Focuret macOS 0 12-12-2014 08:23 PM
Audio cutting in and out mBox Pro 3rd gen, Yosemite noevenable macOS 4 11-30-2014 03:12 PM
MBOX 3 mini not working on Yosemite Raden Agung FireWire and USB Audio Interfaces (Mac) 2 11-20-2014 09:58 AM


All times are GMT -7. The time now is 02:56 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com