Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 08-22-2003, 12:49 PM
Ryan H. Ryan H. is offline
Member
 
Join Date: Dec 2001
Location: Pomona, Ca
Posts: 20
Default 6.1 BETA wave driver

I cannot get the 6.1 Beta wave driver to work with my T-Racks program. It works fine with sound forge, but T-Racks will only work when my Sound Blaster Audio Card is enabled. Should I unplug the Sound Blaster Card? Does anyone know how to solve this problem?

My computer:

Intel 3.0
Windows XP pro
875p chipset
Agp Graphics card
__________________
Ryan H.
Reply With Quote
  #2  
Old 09-06-2003, 11:31 PM
skylark619 skylark619 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2002
Location: New Jersey
Posts: 5
Default Re: 6.1 BETA wave driver

I'm having a similar problem and just sent a tech support request. The wave driver does not have a "Do not use this device in the current hardware profile (disable)" option in the Sounds and Audio Devices Control Panel OR the Device Manager. This trick enables you to create hardware profiles and disable certain devices if you don't need them for a particular set of circumstances, such as, for instances, my having disabled the Wave Driver when I had LE 5.3.1 when I used Logic. I had a hardware profile called "Logic". Otherwise, I had the Wave Driver enabled so that I could use it with Samplitude, Cool Edit, or whatever, even though I had a SoundBlaster LIve installed.

It is also impossible to uninstall this driver unless you physically remove it. There is no program to uninstall it, and I don't know the name of the driver. (You can manually remove it from the invisible folder \windows\system32\dllcache if you know it's name).

This is a really annoying problem, because the Wave Driver "sort of" worked well in LE 5.3.1, and now I have a brand new Intel 3.0 875 Chipset machine as you do, with 2GB RAM, and I'm unable to do a lot of my work! I haven't even tried to install Logic yet, because it is notoriously buggy with its own "Direct IO" driver, that Digi doesn't support and eMagic has discontinued Windows development, so I have no idea what's going to happen when I install Logic, but it's not going ot be fun, and I can't do it until I get the Wave Driver situation resolved.

BTW, do you have any experience with the ASIO drivers? I wonder if I can use them with Samplitude? I've seen some strange posts about losing midi ports after installing ASIO , so I'm not really anxious to do that either!
Reply With Quote
  #3  
Old 09-07-2003, 12:18 AM
Haigbabe Haigbabe is offline
Member
 
Join Date: Mar 2001
Location: Australia
Posts: 959
Default Re: 6.1 BETA wave driver

Greetings.

Rail suggested this work around for different users. Just substitute the name of the program (eg t-racks.exe) where it says " forge50.exe " and see how it goes for you. It worked for a lot of us with CoolEdit.

Quote:
With RegEdit, find the key:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Digidesign\MME Driver Bindings

and look for the value for WaveAllowedProcesses

add the value forge50.exe - make sure you comma delimit it like the other entries.

This may help with getting Sound Forge 5 to work.

Rail

Best of luck,

Haigbabe
__________________
Drive fast, take chances
Reply With Quote
  #4  
Old 09-08-2003, 12:30 PM
skylark619 skylark619 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2002
Location: New Jersey
Posts: 5
Default Re: 6.1 BETA wave driver

Thanks! I'm going to try it with Cool Edit and Samplitude.

I can't even begin to imagine what may happen when I install Logic Audio Platinum 5.5.1 with it's buggy Direct I/O driver!
Reply With Quote
  #5  
Old 09-08-2003, 12:51 PM
skylark619 skylark619 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2002
Location: New Jersey
Posts: 5
Default Re: 6.1 BETA wave driver

Wonderful, it works!! Is there a similar fix for the lack of SPDIF input?

There are entries in the MME key for Soundforge, Media Player, even Quicktime, but not for CoolEdit, Samplitude and others. I wonder if this is a feature that limits access to the hardware so there are no potential problems, such as with Logic?? I'll find out soon enough.

If anyone has any experience with Logic 5.5.1 since PT LE 6.1 was released, or even the earlier version, can you share?

Thanks again.
Reply With Quote
  #6  
Old 09-08-2003, 01:29 PM
Swaphappy Swaphappy is offline
Member
 
Join Date: Apr 2002
Location: Virginia
Posts: 1,713
Default Re: 6.1 BETA wave driver

I wonder when the Wave Driver is coming out of Beta?
Isn't it about time for the real thing
Reply With Quote
  #7  
Old 09-09-2003, 06:42 AM
Haigbabe Haigbabe is offline
Member
 
Join Date: Mar 2001
Location: Australia
Posts: 959
Default Re: 6.1 BETA wave driver

Quote:
Wonderful, it works!! Is there a similar fix for the lack of SPDIF input?

Thanks again.
Greetings.

I'm not aware of any other i/o when using the wave-driver other than analogue 1-2. This was a very disappointing discovery for me when I bought the 002 (5.3.x). I was hoping things would improve with 6.1, but, alas, the wave-driver still seems to be under development.

Best regards,

Haigbabe
__________________
Drive fast, take chances
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
win7 Beta Driver 8.0.4c?? NobodyImportant General Discussion 3 03-28-2010 04:53 AM
Asio driver and wave driver.. Help!!!!!!! bzncokr 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 08-26-2009 04:12 PM
WAVE Driver / ASIO Driver Tomio Broman 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 11-25-2007 10:38 PM
Wave driver/ASIO driver clausiii 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 5 05-12-2004 05:20 PM
6.1 BETA wave driver clausiii 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 16 08-19-2003 06:18 AM


All times are GMT -7. The time now is 07:03 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com