Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 12

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-12-2016, 09:10 AM
thierryhenry thierryhenry is offline
Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: London
Posts: 121
Default What's the reason for irregular backups??

Hi,

I hope someone can help with this..

I'm running Pro Tools 12.4.0.294

Not for the first time in my ProTools history, i've gone to look for the latest auto-backup due to an old plugin crashing my whole session. The latest one I could find was over an hour ago. I just made some great moves in the last 15 minutes and even though my auto-backup is set to 'every 10 minutes', this clearly wasn't working.

This has actually happened many times over the years but instead of me posting on the DUC, i'm usually rushing back to remember what I just did. On this occasion I roughly remember, so I thought i'd check to see if anybody can help with this ridiculous situation before I go back and try to replicate the moves.

Ok, i'm a donut for not cmd+saving every minute but sometimes you just get in the zone. Does anyone else have this problem, and does anyone have a workaround so that Pro Tools reliably backs up every 10minutes.

Many thanks in advance.

PS. Why doesn't Pro Tools automatically save the session during a crash the was Logic does?

Last edited by thierryhenry; 10-12-2016 at 09:32 AM. Reason: To say what version of PT i'm running
Reply With Quote
  #2  
Old 10-12-2016, 09:31 AM
ronwasserman's Avatar
ronwasserman ronwasserman is offline
Member
 
Join Date: Mar 2003
Location: Los Angeles, California
Posts: 1,850
Default Re: What's the reason for irregular backups??

I've noticed this as well which is why I set preferences to 99 backups every minute. The longest 'spread' I've had is on a auto backup was 3 minutes. I'd suggest trying that if possible.

I also use a Mac App called SyncTime (app store) to back up any changes to my Pro Tools sessions folder every 10 minutes to an external SSD drive. JUST in case my primary drive should crash, I have a backup. This app will only modify files that have been changed. Works very well.
__________________
Ron Wasserman
http://www.ronw.com
http://www.imdb.me/ronwasserman
http://www.fishertheband.com
Mac Pro (Late 2013) 3.5 GHz 6-core Intel Xeon E5 - 32 GB Ram / 1TB Flash Storage - Avid HD I/O - Latest Mac OS - HDX3 - Latest PT Version.
Reply With Quote
  #3  
Old 10-12-2016, 09:47 AM
thierryhenry thierryhenry is offline
Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: London
Posts: 121
Default Re: What's the reason for irregular backups??

Quote:
Originally Posted by ronwasserman View Post
I've noticed this as well which is why I set preferences to 99 backups every minute. The longest 'spread' I've had is on a auto backup was 3 minutes. I'd suggest trying that if possible.

I also use a Mac App called SyncTime (app store) to back up any changes to my Pro Tools sessions folder every 10 minutes to an external SSD drive. JUST in case my primary drive should crash, I have a backup. This app will only modify files that have been changed. Works very well.
Thanks for this, good to know. I've changed my backups to every 3minutes now- 10minutes was definitely too long.

I use time machine but that's only every hour so I should probably look to start using SyncTime or similar, as you just mentioned.

Thanks for the help, I hope Avid are taking note of this problem! I think it's something more people would make a note of if they didn't have to rush back to open the session and try to remember what they just did!
Reply With Quote
  #4  
Old 10-12-2016, 05:17 PM
ronwasserman's Avatar
ronwasserman ronwasserman is offline
Member
 
Join Date: Mar 2003
Location: Los Angeles, California
Posts: 1,850
Default Re: What's the reason for irregular backups??

Glad I could help. I'm SO anal about having backups. Losing even 5 minutes of work really makes me crazy...guess it's the work load.

I also agree that, like Logic and Live, Pro Tools should save a file (even with a modified name) the moment it crashes. I LOVE that feature with Live.
__________________
Ron Wasserman
http://www.ronw.com
http://www.imdb.me/ronwasserman
http://www.fishertheband.com
Mac Pro (Late 2013) 3.5 GHz 6-core Intel Xeon E5 - 32 GB Ram / 1TB Flash Storage - Avid HD I/O - Latest Mac OS - HDX3 - Latest PT Version.
Reply With Quote
  #5  
Old 10-12-2016, 06:31 PM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 16,947
Default Re: What's the reason for irregular backups??

It's for reasons like this that (no joke) my left hand is permanently bent into the cmd-s position. Right hand types and/or mouses and the left hand saves. Sometimes being a drummer and ambidextrous helps.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #6  
Old 10-13-2016, 06:48 AM
DJ Hellfire DJ Hellfire is offline
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: New Jersey
Posts: 2,034
Default Re: What's the reason for irregular backups??

Quote:
Originally Posted by musicman691 View Post
It's for reasons like this that (no joke) my left hand is permanently bent into the cmd-s position. Right hand types and/or mouses and the left hand saves. Sometimes being a drummer and ambidextrous helps.


HELL YEAH!!!

I even have mine set to back up every minute and some times when I get a crash, my last back is sometimes up to 10 minutes ago. WTF?! When it does work it does backup properly every minute, but it just seems like when there is a crash, the backup from 1 minute before the crash is nowhere to be found! Losing even two minutes of eq'ing, leveling, or automation can be devastating!
__________________
www.HellfireBeats.com

Akai MPC 2000XL, Akai MPC X, Mackie 1202VLZ Pro, Akai Advance 61, Focal Alpha 80, UAD 2 Apollo Quad, UAD 2 Satellite Quad, UAD 2 Octo PCIe, Neve R6 "Lunch Box", Neve Portico 511, Neve Portico 551, Neumann TLM49

Pro Tools 2018.10

Mac Pro 4,1 (5,1 upgrade), Early-2009, 3.46GHz Nehalem 12-Core, 32GB RAM - OS 10.12.6

13" MacBook Pro, Late-2011, 2.4GHz Dual Core i5, 16GB RAM - OS 10.12.6

27" iMac, Late-2012, 3.4GHz i7, 24GB RAM - OS 10.12.6
Reply With Quote
  #7  
Old 10-13-2016, 07:43 AM
midnightrambler midnightrambler is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: London, UK
Posts: 2,294
Default Re: What's the reason for irregular backups??

This may or may not be relevant, but no backups occur when ProTools is playing.
Reply With Quote
  #8  
Old 10-14-2016, 11:49 PM
mykhal c's Avatar
mykhal c mykhal c is offline
Member
 
Join Date: Oct 2002
Location: san fran
Posts: 4,355
Default Re: What's the reason for irregular backups??

FWIW and as i understand it...PT will only back up when playback has been stopped and IF there have been changes made. so it will not backup IF one has not made any changes during the set timed interval. one has to use the shortcuts to grab backups when playback has not been stopped. i could have sworn this was different back in PT7/8 days but i was told it wasn't. regardless set the interval low and rely on stopped playback and/or use the shortcut to capture when constantly rolling. hope that helps…
__________________
bassist...deep pocketz anyone???!!!

The Basschakra Lucid Soul Trip

i7 Builds - Specs and Results

HDNative | Omni | i7-3930K OC'd 4.0GHZ |
ASUS X79 Sabertooth | 32GB GSkill DDR3 2133 ram | mo' stuff

Last edited by mykhal c; 10-15-2016 at 02:53 PM.
Reply With Quote
  #9  
Old 10-15-2016, 12:06 AM
mykhal c's Avatar
mykhal c mykhal c is offline
Member
 
Join Date: Oct 2002
Location: san fran
Posts: 4,355
Default Re: What's the reason for irregular backups??

for some reason i cant post my full reply...get server access errors

EDIT: resolved
__________________
bassist...deep pocketz anyone???!!!

The Basschakra Lucid Soul Trip

i7 Builds - Specs and Results

HDNative | Omni | i7-3930K OC'd 4.0GHZ |
ASUS X79 Sabertooth | 32GB GSkill DDR3 2133 ram | mo' stuff

Last edited by mykhal c; 10-15-2016 at 02:53 PM.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
need to make irregular rhythm madiciv Pro Tools M-Powered (Win) 4 12-10-2009 09:07 PM
Mute sometimes irregular mishavan 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 05-21-2006 10:12 AM
Irregular starting point when tracking via midi. Arch 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 5 01-20-2005 06:06 AM
backups obyone Pro Tools TDM Systems (Win) 3 12-25-2003 04:24 PM
Irregular MIDI beat clock RicardoEscallon Pro Tools TDM Systems (Mac) 8 06-20-2002 08:02 PM


All times are GMT -7. The time now is 08:31 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com