Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools | Carbon

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-16-2020, 05:26 PM
atticmike atticmike is offline
Member
 
Join Date: May 2014
Location: Green
Posts: 134
Default Pro Tools Carbon with Standard and HDX?

Having seen the unveiling, I've been wondering how you're supposed to use dsp plugins when carbon comes with PT standard while dsp is only supported by Ultimate?

Gesendet von meinem SM-G965F mit Tapatalk
Reply With Quote
  #2  
Old 11-16-2020, 05:33 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 14,732
Default Re: Pro Tools Carbon with Standard and HDX?

I think the implication was pretty obvious... and it's been clarified in interviews and reviews. Carbon provides hybrid DSP for Pro Tools standard, you don't need Ultimate. A good move for project studios etc. where folks might bring in their own computers. They just need Pro Tools 2020.11, wether standard or ultimate.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-16-2020, 05:35 PM
atticmike atticmike is offline
Member
 
Join Date: May 2014
Location: Green
Posts: 134
Default Re: Pro Tools Carbon with Standard and HDX?

Quote:
Originally Posted by Darryl Ramm View Post
I think the implication was pretty obvious... and it's been clarified in interviews and reviews. Carbon provides hybrid DSP for Pro Tools standard, you don't need Ultimate. A good move for project studios etc. where folks might bring in their own computers. They just need Pro Tools 2020.11, wether standard or ultimate.
Ah gotcha, well they should add this to their comparison chart although I personally find the pricing of Ultimate outdated and too high and I now get away with Standard instead of having to pay an absurdly high amount every year to keep my ultimate up to date.

Gesendet von meinem SM-G965F mit Tapatalk
Reply With Quote
  #4  
Old 11-16-2020, 05:35 PM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is online now
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 13,247
Default Re: Pro Tools Carbon with Standard and HDX?

I resd this and i think it explains whats what.

https://avid.secure.force.com/pkb/ar...1_2&popup=true
__________________
Best Regards
Christopher

—————————————
South Side Music Group
WEBHOME
—————————————
Reply With Quote
  #5  
Old 11-16-2020, 05:38 PM
atticmike atticmike is offline
Member
 
Join Date: May 2014
Location: Green
Posts: 134
Default Re: Pro Tools Carbon with Standard and HDX?

Quote:
Originally Posted by Southsidemusic View Post
I resd this and i think it explains whats what.



https://avid.secure.force.com/pkb/ar...1_2&popup=true
Thanks, so it might be an option for me nonetheless because I've dropped ultimate 2 years ago in favor of Standard with more or less better update pricing and most projects not exceeding my track count anyways.

Gesendet von meinem SM-G965F mit Tapatalk
Reply With Quote
  #6  
Old 11-16-2020, 05:39 PM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is online now
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 13,247
Default Re: Pro Tools Carbon with Standard and HDX?

Quote:
Originally Posted by atticmike View Post
Thanks, so it might be an option for me nonetheless because I've dropped ultimate 2 years ago in favor of Standard with more or less better update pricing and most projects not exceeding my track count anyways.

Gesendet von meinem SM-G965F mit Tapatalk
Yeah I think that the version included is capable of using dsp otherwise it would be pretty useless to include a non HD version.

I can ask support and get back with a more specific info.
__________________
Best Regards
Christopher

—————————————
South Side Music Group
WEBHOME
—————————————
Reply With Quote
  #7  
Old 11-16-2020, 05:40 PM
atticmike atticmike is offline
Member
 
Join Date: May 2014
Location: Green
Posts: 134
Default Re: Pro Tools Carbon with Standard and HDX?

Quote:
Originally Posted by Southsidemusic View Post
Yeah I think that the version included is capable of using dsp otherwise it would be pretty useless to include a non HD version.

I can ask support and get back with a more specific info.
That'd be nice.

Gesendet von meinem SM-G965F mit Tapatalk
Reply With Quote
  #8  
Old 12-02-2020, 01:32 PM
Kyle Splittgerber's Avatar
Kyle Splittgerber Kyle Splittgerber is offline
Avid
 
Join Date: Nov 2013
Location: CA
Posts: 363
Default Re: Pro Tools Carbon with Standard and HDX?

Hi All,

Just to confirm, Carbon works with both Pro Tools (Standard) and Pro Tools | Ultimate. Pro Tools (Standard) is what's included with the product.
__________________
Kyle Splittgerber
Senior Principal Product Designer
Avid
Berkeley, CA
Reply With Quote
  #9  
Old 12-03-2020, 08:54 AM
Kyle Splittgerber's Avatar
Kyle Splittgerber Kyle Splittgerber is offline
Avid
 
Join Date: Nov 2013
Location: CA
Posts: 363
Default Re: Pro Tools Carbon with Standard and HDX?

Here's some more detail on the Pro Tools software options when you register a Carbon unit. From post #32 here.

New PT user:
You use the included 1-year PT Standard subscription. This includes all Avid plugins and HEAT. If you choose to renew at the end of the term, you will pay the regular annual subscription price of $299 (paid up front).

Existing PT user on subscription:
You can choose to keep your subscription and use it on a separate system, and use the included 1-year PT Standard subscription. OR you can extend the terms of your existing subscription for 1 year (cool thing about that option is that you can do this regardless of your current flavor: PT Standard or PT Ultimate)

Existing PT perpetual user on a current support and update plan:
You can choose to keep your license and plan, and use it on a separate system, and use the included 1-year PT Standard subscription. OR you can extend the terms of your support plan for 1 year (cool thing about that option is that you can do this regardless of your current flavor: PT Standard or PT Ultimate)

All users who choose the included subscription with "perpetual parachute":
Renewal will be at the Pro Tools standard price ($299 per year paid up front). If you choose NOT to renew, your license becomes perpetual (no upgrades though) and as a result you lose the Avid Complete plugin bundle (you only keep the plugins included with the standard perpetual license). You can keep that going for however long you like, and when you're ready to get back on track for new features, get the complete plugin bundle, tech support and OS compatibility, just hop back on to subscription

Worth noting that the additional plugins from McDSP, Plugin Alliance, Native Instruments, UVI, Arturia and Embody are perpetual license, so you get to keep those.
__________________
Kyle Splittgerber
Senior Principal Product Designer
Avid
Berkeley, CA
Reply With Quote
  #10  
Old 12-03-2020, 10:14 AM
Cowboy Bob's Avatar
Cowboy Bob Cowboy Bob is online now
Member
 
Join Date: Feb 2007
Location: Iowa
Posts: 375
Default Re: Pro Tools Carbon with Standard and HDX?

Quote:
Originally Posted by Kyle Splittgerber View Post
.....

Existing PT perpetual user on a current support and update plan:
You can choose to keep your license and plan, and use it on a separate system, and use the included 1-year PT Standard subscription. OR you can extend the terms of your support plan for 1 year (cool thing about that option is that you can do this regardless of your current flavor: PT Standard or PT Ultimate)

Cool. Plan is to extend my current support plan with Carbon, which expires in 2022. I'd get all of the included "bonus" plugins AND the Complete Avid collection?

Quote:
Originally Posted by Kyle Splittgerber View Post
Worth noting that the additional plugins from McDSP, Plugin Alliance, Native Instruments, UVI, Arturia and Embody are perpetual license, so you get to keep those.
But not the complete Avid plugins with HEAT?
__________________
Squaw Creek Road Studio
Bob
Pro Tools Standard (current version)| Avid Eleven Rack ERXP | Sibelius Ultimate (current version)
|
3.6GHz 8-core 9th-generation Intel Core i9 processor iMac w/40GB RAM | 1TB SSD | macOS Catalina |

Pro Tools Carbon | Focusrite Clarett 8Pre X | Lenovo i7 ThinkPad | Win 7 Professional | Avid 003 + Rack |

Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools | Carbon Avid Technical Alerts 0 11-12-2020 04:14 PM
Is Pro Tools a carbon based application for Mac's? sirgant Pro Tools TDM Systems (Mac) 8 10-31-2007 08:17 PM


All times are GMT -7. The time now is 08:20 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com