Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-16-2019, 07:17 PM
MixerGuy MixerGuy is offline
Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: LA CA USA
Posts: 804
Default PT not behaving as expected when I launch and hold the 'n' key, to launch PB engine..

Hi all

ProTools Ultimate, HDX-2, in a Mac cheese grater, with no interfaces connected at all, not behaving as expected when I launch ProTools and hold the 'n' key, to launch the playback engine.

The playback engine does not launch (as I want to select 'internal mac' as sound output).... instead I get an error message saying no interfaces detected.

PT 2019.5 in Sierra.

Frustrating as I want to run some basic tests and plugin installs tomorrow, and I dont currently have my Avid HD io interfaces here.

There must be a workaround.

some pref I could trash?

or a different key command?

thanks.
Reply With Quote
  #2  
Old 05-16-2019, 07:39 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 12,985
Default Re: PT not behaving as expected when I launch and hold the 'n' key, to launch PB engi

TDM systems not worky without interfacy... behaving as expected.
Reply With Quote
  #3  
Old 05-16-2019, 08:03 PM
MixerGuy MixerGuy is offline
Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: LA CA USA
Posts: 804
Default Re: PT not behaving as expected when I launch and hold the 'n' key, to launch PB engi

Quote:
Originally Posted by Darryl Ramm View Post
TDM systems not worky without interfacy... behaving as expected.
Isnt TDM, it is HDX completely different software and hardware.

and it is my understanding that HDX can be run with Mac as OP for sound. with no interfaces connected.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-16-2019, 08:13 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 12,985
Default Re: PT not behaving as expected when I launch and hold the 'n' key, to launch PB engi

Actually it is still TDM, aka TDM2 bus architecture... aka DigiLink.

TDM has two meanings, but I meant to say DigiLink.

DigiLinky no interfacy, no worky. Not working as expected.

Happy now?
Reply With Quote
  #5  
Old 05-16-2019, 08:56 PM
MixerGuy MixerGuy is offline
Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: LA CA USA
Posts: 804
Default Re: PT not behaving as expected when I launch and hold the 'n' key, to launch PB engi

Quote:
Originally Posted by Darryl Ramm View Post
Actually it is still TDM, aka TDM2 bus architecture... aka DigiLink.

TDM has two meanings, but I meant to say DigiLink.

DigiLinky no interfacy, no worky. Not working as expected.

Happy now?
No. TDM has ONE meaning, in relation to AVID. Time Division Multiplexing.

Thanks for the help.
Reply With Quote
  #6  
Old 05-16-2019, 09:08 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 12,985
Default Re: PT not behaving as expected when I launch and hold the 'n' key, to launch PB engi

You are also sure you can run HDX without an interface, how is that working for you?
Reply With Quote
  #7  
Old 05-17-2019, 09:13 AM
Rich Breen Rich Breen is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Burbank, CA USA
Posts: 1,606
Default Re: PT not behaving as expected when I launch and hold the 'n' key, to launch PB engi

Pro Tools HDX rigs are perfectly capable of starting up without interfaces attached - when the 'n' key is held down at startup you will still get the playback engine dialog and you can choose a CoreAudio or built-in interface. Of course (as I'm sure the OP knows) you won't get to use the HDX cards, and your AAX DSP plugs won't show up, but the system will run perfectly fine as a native "ultimate" rig.

To the OP; are you sure there's not something going on with your keyboard/usb peripherals that's blocking the 'n' key functionality? It does behave as expected here with interfaces disconnected; 2018.12, HDX, Sierra.

best,
rich
__________________
http://www.richbreen.com

----------------------------------------
MacPro 5,1 Dual Hex, OS 10.12.6, PT 2018 HDX, Avid HD I/Os and Metric Halo ULN8, Avid C24.

Last edited by Rich Breen; 05-17-2019 at 09:30 AM.
Reply With Quote
  #8  
Old 05-17-2019, 09:38 AM
MixerGuy MixerGuy is offline
Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: LA CA USA
Posts: 804
Default Re: PT not behaving as expected when I launch and hold the 'n' key, to launch PB engi

Quote:
Originally Posted by Rich Breen View Post
Pro Tools HDX rigs are perfectly capable of starting up without interfaces attached - when the 'n' key is held down at startup you will still get the playback engine dialog and you can choose a CoreAudio or built-in interface. Of course (as I'm sure the OP knows) you won't get to use the HDX cards, and your AAX DSP plugs won't show up, but the system will run perfectly fine as a native "ultimate" rig.

To the OP; are you sure there's not something going on with your keyboard/usb peripherals that's blocking the 'n' key functionality? It does behave as expected here with interfaces disconnected; 2018.12, HDX, Sierra.

best,
rich
Thank you Rich.... nice to hear from a professional and also polite person who actually understands the difference between TDM and HDX...

Yeah at first I had a hub in the way, and then realized that sometimes USB active hubs can strip out key commands at weird times...

I did try a different (original apple) keyboard with no hub.... still no joy.



I seem to recall that I can trash a pref that will 'confuse' the rig and then ask me at launch what PB engine to use....

perhaps I trash all prefs, and try that. Ran out of time yesterday.

As always, Rich you are a true professional. and a nice guy.

MixerGuy
Reply With Quote
  #9  
Old 05-17-2019, 09:43 AM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 12,985
Default Re: PT not behaving as expected when I launch and hold the 'n' key, to launch PB engi

Oh what an idiot am I. I did not read the first post correctly and thought the OP was trying to launch HDX without an interface.

Try holding down the down the N-key continuously. from launching until the playback engine diaolog (or error) appears. Try using an apple direct wired keyboard.

To confirm the N-key is working. Best way would be to have the keyboard viewer utility on the screen and see the key being pressed. (Set that up in Systems Preferences>Keyboard>Show Input menu in Menu Bar) and then open "Show Keyboard Viewer" under the keyboard icon now in the top Menu Bar.

More likely the key is working (or you'd have noticed it elsewhere). And something else is corrupted.

Does other audio, say from iTunes play though the Built-In Output?

Does Audio-MIDI Setup open correctly? Delete all aggregate IO devices.

Trash Pro Tools Prefs and restart (Use Peter Gates PT Prefs, try trash everything).

Create a new admin user and try opening Pro Tools from there.

Shutdown, pop out both HDX boards, try again -- be careful not to dammage the *TDM* flat interconnect cables between those HDX cards

---
Reply With Quote
  #10  
Old 05-17-2019, 03:05 PM
Rich Breen Rich Breen is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Burbank, CA USA
Posts: 1,606
Default Re: PT not behaving as expected when I launch and hold the 'n' key, to launch PB engi

Quote:
Originally Posted by MixerGuy View Post
I seem to recall that I can trash a pref that will 'confuse' the rig and then ask me at launch what PB engine to use....
Honestly don't know *which* pref file it is, but I'd just use Pete Gates' utility to trash 'em all (there's not that many anymore) - they're in ~/library/preferences/Avid/Pro Tools. Still, it's very strange that the 'n' key isn't working... I'm slightly baffled, but Darryl's suggestion to use the keyboard viewer is a good one.

best,
rich
__________________
http://www.richbreen.com

----------------------------------------
MacPro 5,1 Dual Hex, OS 10.12.6, PT 2018 HDX, Avid HD I/Os and Metric Halo ULN8, Avid C24.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Video Engine Launch Problem sonoramarecords@gmail.com Pro Tools 11 0 04-08-2016 06:21 PM
PT 11.3 / OS 10.10.2 video engine won't launch kkabel Pro Tools 11 3 02-13-2015 03:42 PM
Video Engine can't launch soundista Pro Tools 11 1 07-15-2014 04:52 PM
Waiting for the Video Engine to launch nicolasvandooren Post - Surround - Video 8 02-09-2014 02:32 PM
Video Engine Failing to Launch palmer_jankens Pro Tools TDM Systems (Mac) 2 12-01-2008 02:40 PM


All times are GMT -7. The time now is 01:33 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com