Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-05-2020, 07:58 PM
deadhorsestudio deadhorsestudio is offline
Member
 
Join Date: Jul 2002
Location: New Mexico
Posts: 2
Default Avid HDX drivers for protools ultimate

I have an Avid HDX card. Installed it in my Magma Thunderbolt 3 chassis on my Mac mini running Catalina 10.15.
Protools Ultimate and System Prefs (sound) on the mini do not see my Avid IOs. Do I need a special driver for this?
Thanks! Jon
__________________
Jon Gold
Reply With Quote
  #2  
Old 04-05-2020, 08:06 PM
Top Jimmy's Avatar
Top Jimmy Top Jimmy is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2005
Location: Spokane, WA
Posts: 5,218
Default Re: Avid HDX drivers for protools ultimate

Did you install the HDX driver?

http://avid.force.com/pkb/articles/download/en379411
__________________
James Cadwallader

Hackintosh - Gigabyte Z77X-UP5TH, Intel Core i7-3770K, 32GB 1600Mhz DDR3, 2x SATA 6Gb/s 240GB SSD, 3x SATA 6Gb/s 1TB HDD, 1x Glyph 2TB USB3 HDD, Mojave 10.14.4.

Pro Tools HD Native 2020.3, Focusrite Red 8Pre, Mbox 3 (Mac)
Pro Tools 11.3.2, Mbox2 (Win 7)

Presonus Faderport, Pro Tools | Control
Reply With Quote
  #3  
Old 04-06-2020, 12:20 PM
DetroitT's Avatar
DetroitT DetroitT is offline
Member
 
Join Date: Dec 2000
Location: Detroit, Mi, USA
Posts: 2,220
Default Re: Avid HDX drivers for protools ultimate

Was the TB3. Vs. TB2. Chassis issue ever resolved?
( outside of the new Avid brand )
__________________
(Help us Help You)<<<click here

APFS 90% 10% Audio on Both.

Pro Tools U-2020.5 macOS 10.14.6 APFS
Second boot-macOS 10.13.6 (Avid HDX-1 Omni)

(2k10MP 5,1 / 64-Gb)
(Sapphire RX-580 MVC-Edition-dual mini 6 pin. one spliced to add Avid mini 4 pin-hdx)
FW-CoreAudio (for poly-recording)
(SSL-HUI-MIDIoverIP)
----
music-design-creation
Post Music-Sound mixing, Production-Enhancements.

Audio Tuning and System Services
new systems builds / upkeep / +
----
New builds:
12 core nMP HDX 1 Slot 5 stock HDX Mac mini 6pin to 4 pin HDX power like 5,1 mp's used)
16 core nMP rack-test station
28 just because machine
Reply With Quote
  #4  
Old 04-06-2020, 12:35 PM
peterle peterle is offline
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Berlin , Germany
Posts: 469
Default Re: Avid HDX drivers for protools ultimate

Digilink?
__________________
foley artist , soundeditor
Reply With Quote
  #5  
Old 04-06-2020, 12:53 PM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,737
Default Re: Avid HDX drivers for protools ultimate

Quote:
Originally Posted by peterle View Post
Digilink?

That’s what I was guessing

Drivers and Digilink
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.
Reply With Quote
  #6  
Old 04-06-2020, 03:23 PM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 19,380
Default Re: Avid HDX drivers for protools ultimate

DigiLink i/o license is needed with PT 12.6 and later so if you have upgraded make sure you have that
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #7  
Old 04-22-2020, 09:42 PM
SHayesSr SHayesSr is offline
Member
 
Join Date: May 2018
Location: Charlotte USA
Posts: 4
Default Re: Avid HDX drivers for protools ultimate

Top Jimmy
My AVID HDX driver Icon shows up sometime a no show in Systems Preferences and Audio Midi Setup. When I oppen Pro Tools Ultimate using HDX as my Playback engine I get and Audio Midi Error message. Please see below.
I have the Avid HDX card housed in a Sonnet eGFX Breakaway Box w/TB3 connecting to an Antelope GoliathHD via two HDX ports. The GoliathHD is connected by TB2 using an adaptor to my iMac Pro (2017) running macOS High Sierra 10.13.2.

/Users/trinity1/Desktop/Avid HDX drive Icon.png
/Users/trinity1/Desktop/Error Message.png

I went to the link you provide but did not know which to choose, my interface being an Antelope GoliathHD.

SHayesSR
Reply With Quote
  #8  
Old 04-23-2020, 08:43 PM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,737
Default Re: Avid HDX drivers for protools ultimate

You need to also consider the Chassis might be bad, or the cables

The only way to get to the bottom of the situation is to troubleshoot with another system....like a MBP etcetera
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.
Reply With Quote
  #9  
Old 04-23-2020, 10:45 PM
Top Jimmy's Avatar
Top Jimmy Top Jimmy is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2005
Location: Spokane, WA
Posts: 5,218
Default Re: Avid HDX drivers for protools ultimate

Quote:
Originally Posted by SHayesSr View Post
Top Jimmy
My AVID HDX driver Icon shows up sometime a no show in Systems Preferences and Audio Midi Setup. When I oppen Pro Tools Ultimate using HDX as my Playback engine I get and Audio Midi Error message. Please see below.
I have the Avid HDX card housed in a Sonnet eGFX Breakaway Box w/TB3 connecting to an Antelope GoliathHD via two HDX ports. The GoliathHD is connected by TB2 using an adaptor to my iMac Pro (2017) running macOS High Sierra 10.13.2.

/Users/trinity1/Desktop/Avid HDX drive Icon.png
/Users/trinity1/Desktop/Error Message.png

I went to the link you provide but did not know which to choose, my interface being an Antelope GoliathHD.

SHayesSR

Do you have a digilink license?

Are you following these instructions exactly?
eGFX Breakaway Box (GPU-350W-TB3Z) - Supports one HDX card. Avid Pro Tools HDX PCIe Card Power Adapter Cable and an Apple Thunderbolt 3 (USB-C) to Thunderbolt 2 Adapter required. Thunderbolt 3 Cable (40Gbps; 1-meter) recommended.

I have no doubt that the Goliath HD cannot run both via thunderbolt and the digilink at the same time. Is the thunderbolt connection interfering with the digilink connection while it’s connected?
__________________
James Cadwallader

Hackintosh - Gigabyte Z77X-UP5TH, Intel Core i7-3770K, 32GB 1600Mhz DDR3, 2x SATA 6Gb/s 240GB SSD, 3x SATA 6Gb/s 1TB HDD, 1x Glyph 2TB USB3 HDD, Mojave 10.14.4.

Pro Tools HD Native 2020.3, Focusrite Red 8Pre, Mbox 3 (Mac)
Pro Tools 11.3.2, Mbox2 (Win 7)

Presonus Faderport, Pro Tools | Control
Reply With Quote
  #10  
Old 04-24-2020, 01:12 PM
SHayesSr SHayesSr is offline
Member
 
Join Date: May 2018
Location: Charlotte USA
Posts: 4
Default Re: Avid HDX drivers for protools ultimate

Quote:
Originally Posted by Top Jimmy View Post
Do you have a digilink license?

Are you following these instructions exactly?
eGFX Breakaway Box (GPU-350W-TB3Z) - Supports one HDX card. Avid Pro Tools HDX PCIe Card Power Adapter Cable and an Apple Thunderbolt 3 (USB-C) to Thunderbolt 2 Adapter required. Thunderbolt 3 Cable (40Gbps; 1-meter) recommended.

I have no doubt that the Goliath HD cannot run both via thunderbolt and the digilink at the same time. Is the thunderbolt connection interfering with the digilink connection while it’s connected?
Top Jimmy,
Yes I have a license for my Avid HDX card, iLok Manager License Manager.
Yes I connected the TB3 cable that came with the Breakaway Box to my iMac Pro TB3 port.

I did have both the connected. Now the TB3 is connected to my iMac Pro and I remove the cable from port 1 and 2 on the HDX card housed in the Breakaway Box from the Goliath.Rebooted and still the Avid HDX icon is a no show in System Preferences and Audio Midi Setup. Please see attached.
Attached Images
File Type: jpg Avid HDX drive Icon.jpg (38.8 KB, 0 views)
File Type: jpg Error Message.jpg (43.2 KB, 0 views)
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
AVID HD Native thunderbolt + PT Ultimate last version aals Buy & Sell 21 03-30-2020 04:23 AM
Download of HD Ultimate Drivers prevents Mac Pro from rebooting Steve1 Pro Tools 2019 14 01-28-2020 07:44 AM
Avid Midi I/O drivers for Max OS Mojave and PT 2019.6 Ultimate pm mastering studio Pro Tools 2019 8 07-30-2019 10:58 AM
Avid Heat + Non Ultimate Pro Tools MikeP89 Pro Tools 2018 32 05-09-2019 06:43 PM
ProTools LE 8 on Windows 7- installation hangs at "Installing Avid Hardware Drivers"! jesster24 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 12 12-20-2013 10:19 AM


All times are GMT -7. The time now is 03:04 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com