Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2019

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 05-09-2019, 05:39 PM
Justin1524 Justin1524 is online now
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Portland, OR
Posts: 616
Default Re: CPU usage different with 2019.5?

Will update my 2010 Mac Pro 12 core cheesegrater tonight with Mojave and PT 2019.5 and see if the 12 real and 12 virtual cores on the system usage do anything different on sessions (HD Native/PT Ultimate). Fingers crossed. Installed PT 2019.5 vanilla on my Windows 10 laptop without a hitch. Seems faster too.
__________________
Justin
Admin
www.elevenrackpresets.com
Studio: 2010 Mac Pro Tower Intel Xeon 12 core 3.33 GHz, 64 GB macOS Mojave PCIe SSD 256GB Boot | Pro Tools Ultimate 2019.10 | HD Native Card | Digi 192 Analog & 192 Digital Blue | Digi PRE, FR OctoPre MKII, Mackie Onyx 800R, Panasonic WZ-AD96M and DA7, Eleven Rack, Apogee Big Ben, Waves DLI, Impact Server, Horizon, Rode K2, Slate VMS ML-1. Laptop: Dell Inspiron 5559, i7-6500U 2.6Ghz, 16 GB RAM, 15.6" 1920x1080 1TB SSD
Reply With Quote
  #12  
Old 05-09-2019, 06:16 PM
massivekerry massivekerry is offline
Member
 
Join Date: Jul 2005
Location: Portland, OR
Posts: 80
Default Re: CPU usage different with 2019.5?

Quote:
Originally Posted by Justin1524 View Post
Will update my 2010 Mac Pro 12 core cheesegrater tonight with Mojave and PT 2019.5 and see if the 12 real and 12 virtual cores on the system usage do anything different on sessions (HD Native/PT Ultimate). Fingers crossed. Installed PT 2019.5 vanilla on my Windows 10 laptop without a hitch. Seems faster too.
Good luck, but Avid says that
"MSI Radeon RX560 required when using macOS Mojave" under the MP 5,1 System Requirements HERE
Reply With Quote
  #13  
Old 05-09-2019, 06:40 PM
Howardk Howardk is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Canada, just past the line!
Posts: 1,933
Default Re: CPU usage different with 2019.5?

Do HDX users need to update to Mojave to realize the CPU usage improvements or will we also see the improvement with Sierra? I was thinking it is a PCIe buss contention issue causing the CPU Spikes and maybe the new HDX firmware and PT 2019.5 fix it on all 3 qualified OS X versions...
Reply With Quote
  #14  
Old 05-09-2019, 06:53 PM
Sardi Sardi is online now
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: Perth
Posts: 1,697
Default Re: CPU usage different with 2019.5?

I’m not upgrading to Mojave.

The requirements are Sierra or higher. There shouldn’t be a reason to update to Mojave to run 2019.5.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #15  
Old 05-09-2019, 07:19 PM
Blinkofani Blinkofani is offline
Member
 
Join Date: Dec 2015
Location: Quebec
Posts: 58
Default Re: CPU usage different with 2019.5?

Well, I'm not a Power PT user and sure don't have the most powerful Mac but it took less than 2 minutes before I got a -6101 error and playback stopped. PT CPU usage shows a 24% usage. Everything seems well under control but that error message popped up quick.

Also, on the first opening I got the message that PT is not optimized bla bla bla. So, business as usual here with PT 2019.5, nothing to see move along...

Blink
__________________
iMac 27" i5 w/24Gb ram, macOS 10.14.6, PT 2019.10 Vanilla, Logic Pro X 10.4.7, UA Arrow, UAD2 Satellite Quad TB, LaCie ext. SSD, Genelec 8040a, Dave Smith Mopho, Korg Z1ex, Gibson Les Paul Classic, Fender Telecaster & Stratocaster, Komplete 12, Omnisphere 1.5, Korg Legacy Coll., Arturia Moog Modular and Prophet.
Reply With Quote
  #16  
Old 05-09-2019, 07:32 PM
ProtoolsLover ProtoolsLover is offline
Member
 
Join Date: Sep 2018
Location: USA
Posts: 108
Default Re: CPU usage different with 2019.5?

Quote:
Originally Posted by massivekerry View Post
Good luck, but Avid says that
"MSI Radeon RX560 required when using macOS Mojave" under the MP 5,1 System Requirements HERE
Ive been using the NVIDIA GeForce GTX 680 for months on Mojave along with PT 2018 Ultimate with zero issues......
Reply With Quote
  #17  
Old 05-09-2019, 07:42 PM
LightWing's Avatar
LightWing LightWing is offline
Member
 
Join Date: Sep 2008
Location: Titusville, FL
Posts: 531
Default Re: CPU usage different with 2019.5?

Win 10 Pro here...PC specs below...installed clean as a whistle. Runs FAST...changed plugins and VIs on the fly on several tracks...works without a hitch...balance across 12 cores is pretty damn good tho first core has highest which seems "natural" as it offloads work to other cores but MUCH better than last version. Seems to "cascade" the load across cores from high to low.

Impressed so far. Need to do more testing but looks good!
__________________
Patrick

www.LightWingStudios.com

Musical Instrument Protection Accessories...Made In America.

AxeShield HD, AmpShield HD, KeyShield HD, AxeSak, AxeGlove & AxeCap

Win 10 Pro, PT 2019.6 Native, Presonus Studio One 4.5, Dell Precision T5500, Dual Processors (12 Cores), 72GB RAM, 4@500GB SSD, 2@4TB HD, Nvidia 2GB HDMI Card, Vizio 39" TV as Monitor, Presonus AudioBox USB Interface, Mackie HR-828 Monitors, Katana Head, Fishman Triple Play, AIR Music & East West Plugins, 9 Guitars...& an AMAZING wife. :)
Reply With Quote
  #18  
Old 05-09-2019, 08:11 PM
mattrixx mattrixx is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Adelaide - Australia
Posts: 808
Default Re: CPU usage different with 2019.5?

I have to say that I am so far extremely impressed with how well this runs!!

Running at 32samples @ 48kHz... on a session with about 40 tracks, with track punch active!!! Really smooth!

(MacPro 2013 6Core)
__________________
Matt McKenzie-Smith
mattrixx.net
SourceConnect - mattrixx
AVID Collab user - mattrixx
Reply With Quote
  #19  
Old 05-10-2019, 12:10 AM
jrtme jrtme is offline
Member
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 189
Default Re: CPU usage different with 2019.5?

Quote:
Originally Posted by mattrixx View Post
I have to say that I am so far extremely impressed with how well this runs!!

Running at 32samples @ 48kHz... on a session with about 40 tracks, with track punch active!!! Really smooth!

(MacPro 2013 6Core)
What is 32 samples? Do you mean 32 bit floating point bit dept?
Reply With Quote
  #20  
Old 05-10-2019, 12:12 AM
mattrixx mattrixx is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Adelaide - Australia
Posts: 808
Default Re: CPU usage different with 2019.5?

No, 32 sample buffer in the Audio engine.
__________________
Matt McKenzie-Smith
mattrixx.net
SourceConnect - mattrixx
AVID Collab user - mattrixx
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2019.5 is here!! LightWing Pro Tools 2019 37 05-17-2019 12:40 AM
Namm 2019 jeffro General Discussion 2 01-26-2019 11:22 AM
Looks like at least 2019 before new Mac Pro K Roche Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 3 04-19-2018 07:44 AM


All times are GMT -7. The time now is 08:20 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com