Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2020

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-07-2020, 12:51 PM
Atkron205 Atkron205 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2020
Location: Hattiesburg MS
Posts: 3
Default Pro Tools 2020.9 with UR824 interface

I have Pro Tools 2020.9 installed with a UR824 interface. I have the interface assigned in Pro Tools and in a session can assign the inputs and outputs on the interface. The UR824 has a program called DSPMixFx that is used to change settings on the interface. This program seems to be over riding Pro Tools. For example I can connect a mic to one of the inputs and it works as far as running through the interface, I get signal from the interface to my monitors, the issue is Even though I can see the interface and all the inputs/outputs in Pro Tools I cannot get pro tools to manage the interface. I have tried uninstalling the DSP program with no results, The interface works the same way without Pro Tools open as it does with it open.

Thanks
__________________
Creation Station-i7 Quad Core
Windows 10
Steinberg UR824 with Behringer 8200 slave
Pro Tools 2020.9
32 Gigs of RAM
Reply With Quote
  #2  
Old 09-07-2020, 02:16 PM
albee1952 albee1952 is online now
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 35,833
Default Re: Pro Tools 2020.9 with UR824 interface

Have you gone into Windows Sound Settings and made sure that Windows is using the on-board sound card(Realtek?) as the "default playback device"? When Windows is set to use the interface, it takes over the hardware so that PT can't take control.
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #3  
Old 09-07-2020, 02:57 PM
Atkron205 Atkron205 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2020
Location: Hattiesburg MS
Posts: 3
Default Re: Pro Tools 2020.9 with UR824 interface

Thanks for the reply, yes, I have windows set to use the onboard audio. it makes no difference. Somehow the DSP GUI is controlling the interface, not PT
__________________
Creation Station-i7 Quad Core
Windows 10
Steinberg UR824 with Behringer 8200 slave
Pro Tools 2020.9
32 Gigs of RAM
Reply With Quote
  #4  
Old 09-07-2020, 03:53 PM
The Weed's Avatar
The Weed The Weed is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,428
Default Re: Pro Tools 2020.9 with UR824 interface

In many cases, with third party interfaces, it depends on the manufacturer's drivers as to what Pro Tools can do with the interface settings. What are you trying to control on the UR824 using Pro Tools?
__________________
Take your projects to the next level with a
non-union national read at a reasonable rate
Demos: brucehayward dot com
Source-Connect: brucehayward
Reply With Quote
  #5  
Old 09-07-2020, 09:57 PM
Atkron205 Atkron205 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2020
Location: Hattiesburg MS
Posts: 3
Default Re: Pro Tools 2020.9 with UR824 interface

Not really trying to control anything, Just trying to get it to work on Pro Tools, I just installed Reaper and it does the same thing, it has to be caused by the 824 DSP GUI.
__________________
Creation Station-i7 Quad Core
Windows 10
Steinberg UR824 with Behringer 8200 slave
Pro Tools 2020.9
32 Gigs of RAM
Reply With Quote
  #6  
Old 09-07-2020, 10:03 PM
falcowe's Avatar
falcowe falcowe is offline
Member
 
Join Date: May 2010
Location: United States Nashville, TN
Posts: 71
Default Re: Pro Tools 2020.9 with UR824 interface

Have you tried uninstalling and reinstalling the drivers for your interface? A bit extreme, but it shouldn't take too much time I imagine? Another thought, I assume the device is showing up for Windows to use/see? And does it work to route windows audio through? Just making sure the interface is functioning properly.
Did something change in the Mixer interface/settings that is locking out ProTools?
__________________
MacPro 7,1 (sigh) 16-core, 128GB ram, W5700X GPU, RME UFX+, PT 2020.5U.
Artist Mix, S1, and PT|Dock.
And too many VIs and VEPro machines.
Reply With Quote
  #7  
Old 09-08-2020, 05:28 AM
JoelG's Avatar
JoelG JoelG is online now
Moderator
 
Join Date: Mar 2010
Location: Canada
Posts: 1,923
Default Re: Pro Tools 2020.9 with UR824 interface

Check the basic steps starting at pg 17: http://download.steinberg.net/downlo...4_en_gs_a0.pdf

And this is a good start for Pro Tools: https://www.sweetwater.com/sweetcare...ions-9-and-up/

Joel
__________________
Jam Space:
HP Elite 6300 / Core i5 3570 / 12GB RAM / Win 10 Pro
Pro Tools 2020 HD / Focusrite 18i20 + M-Audio ProFire 2626

Home:
Asus B450 Pro4 / Ryzen 5 2600 / 32GB RAM / Win 10 Pro
Pro Tools 2020 HD / Focusrite 18i20 + M-Audio ProFire 2626

Rig:
Eleven Rack / ART SLA1 / Fender Mustang V 412 / FCB1010 w/ EurekaPROM
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools 2020.5/2020.3 Compatibility with Catalina 10.15.4? derrickhou macOS 4 07-26-2020 07:46 AM
Pro Tools (2020.3) on MacBook Air 2020 compatibility pellekuipers Pro Tools 2020 1 04-04-2020 08:01 AM
Trouble with Steinberg UR824 and Pro Tools? Trizo Third Party Interfaces 2 01-10-2015 09:55 PM
Steinberg UR824 in use... Sardi Third Party Interfaces 2 01-08-2015 02:29 PM


All times are GMT -7. The time now is 06:04 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com