Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > AAX Plug-ins

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-16-2020, 01:29 PM
emf1138 emf1138 is offline
Member
 
Join Date: Mar 2002
Location: Burbank, CA
Posts: 521
Default Waves v11 bogs down 2020.5

Using Dorrough Surround and WLM in all my templates. Recently updated to v11 and now the sessions become very sluggish when they are enabled. UI becomes much less responsive. Disable them and things run fine. Anyone else notice issues with these plugz? Sessions are all approximately 200 tracks, stereo mixes, and 1 video (h264 or DNX 36). Tried all the various Disk Cache sizes and HW buffers. Came from v9, so haven't yet tried v10 to see if that would run any better.

Specs: Trash can Mac (32gb RAM), PT 2020.5, Mojave, UAD Apollo Twin TB, Glyph USB 3.0.
__________________
Eric Freeman, CAS
Sound Supervisor/Re-Recording Mixer
Disney TV Animation
IMDB
LinkedIn
Reply With Quote
  #2  
Old 09-23-2020, 02:48 PM
info@npp.co.uk info@npp.co.uk is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 49
Default Re: Waves v11 bogs down 2020.5

Exactly the same for me with 2020.9
Reply With Quote
  #3  
Old 09-26-2020, 11:07 AM
emf1138 emf1138 is offline
Member
 
Join Date: Mar 2002
Location: Burbank, CA
Posts: 521
Default Re: Waves v11 bogs down 2020.5

FWIW, I updated to 2020.9.1 and there's no difference.
__________________
Eric Freeman, CAS
Sound Supervisor/Re-Recording Mixer
Disney TV Animation
IMDB
LinkedIn
Reply With Quote
  #4  
Old 09-26-2020, 11:23 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 20,196
Default Re: Waves v11 bogs down 2020.5

Stopped using Waves some time ago and PT runs much smoother than ever
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #5  
Old 09-27-2020, 08:17 AM
Stephen Bond's Avatar
Stephen Bond Stephen Bond is offline
Member
 
Join Date: Sep 2001
Location: Bedfordshire, United Kingdom
Posts: 1,218
Default Re: Waves v11 bogs down 2020.5

I'm not noticing any extra slowness with V11?

The only thing I notice is some are bogged down with lamenting the lack of AAX DSP

Stephen
__________________
Save an additional 10% off any purchase at Waves!

https://www.waves.com/r/9zsnwd
Reply With Quote
  #6  
Old 09-27-2020, 08:19 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 20,196
Default Re: Waves v11 bogs down 2020.5

Quote:
Originally Posted by Stephen Bond View Post
the lack of AAX DSP
Sure thing. Waves TDM was always top performer but their Native has been ... um ... not so great
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #7  
Old 09-29-2020, 02:30 AM
simon.a.billington simon.a.billington is offline
Member
 
Join Date: Nov 2014
Location: Australia
Posts: 798
Default Re: Waves v11 bogs down 2020.5

Quote:
Originally Posted by emf1138 View Post
Using Dorrough Surround and WLM in all my templates. Recently updated to v11 and now the sessions become very sluggish when they are enabled. UI becomes much less responsive. Disable them and things run fine. Anyone else notice issues with these plugz? Sessions are all approximately 200 tracks, stereo mixes, and 1 video (h264 or DNX 36). Tried all the various Disk Cache sizes and HW buffers. Came from v9, so haven't yet tried v10 to see if that would run any better.

Specs: Trash can Mac (32gb RAM), PT 2020.5, Mojave, UAD Apollo Twin TB, Glyph USB 3.0.
Does it bog down with several meters open or are they all closed and it just becomes sluggish??

I've noticed some issues with several plugins open with metering, not necessarily Waves. On Mac that is. The best that I can make of it is that instead of using the CPU, which is a good thing, everyone wants to use the graphics card for rendering now.

My best guess is now they're all competing for the same resource. Or there's an underlying problem with the Mac graphics architecture. Which wouldn't explain the issue if you were on Windows.

Suffice to say you shouldn't be having these kind of issues. I think it's worthwhile sharing your experiences with Waves Tech Support. They can't actually fix a problem if they don't know about it.
Reply With Quote
  #8  
Old 09-30-2020, 09:37 AM
emf1138 emf1138 is offline
Member
 
Join Date: Mar 2002
Location: Burbank, CA
Posts: 521
Default Re: Waves v11 bogs down 2020.5

It all becomes sluggish (like a wet sponge ) when the meters are enabled regardless if they're visible. I have both running at the same time. I can disable one or the other and it doesn't matter.

I've talked with Waves support and have had no resolution.
__________________
Eric Freeman, CAS
Sound Supervisor/Re-Recording Mixer
Disney TV Animation
IMDB
LinkedIn
Reply With Quote
  #9  
Old 10-01-2020, 01:47 AM
chrisdee's Avatar
chrisdee chrisdee is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2007
Location: Trondheim, Norway
Posts: 3,066
Default Re: Waves v11 bogs down 2020.5

Hmm. I'm having issues with PT 2020.9.1 becoming unresponsive/laggy/slugish during editing/playback/recording. Every 3-4 opreations it looks like its going to hang but after 2-3 seconds it keeps on "trucking".

Also had problems with similar laggy/sluggish behaviour and random pops and clicks on many iterations of PT when clicking on different tracks during playback.

Maby I'll try to remove every trace of Waves plugins and see if that helps.
__________________
Christian D Hagen | I7 Builds | PT/OS Compability Chart
Reply With Quote
  #10  
Old 10-07-2020, 09:39 AM
Ru_C Ru_C is offline
Member
 
Join Date: Oct 2004
Location: London + Bedford, UK
Posts: 908
Default Re: Waves v11 bogs down 2020.5

..I'm not sure if this helps, but I'm on the last week of testing PTUltimate 2020.9.1/OSX 10.15.4 before (hopefully) deploying properly for paid client use.

I'm still on Waves V10 as I let my WUP expire, but I've had no issues at all with their plugins on large(ish) 96k music sessions.

In fact at 96k with a 64 sample buffer they have the same latency as my TDM rig at 44.1khz (just under 2ms) for monitoring through.

I was wondering if I needed to update to V11, but by the sound of things I might be better sticking where I am...
__________________
A Rig: OSX 10.15.6, PT Ultimate2020.9.1, Native PCI-e Card, AVID I/O16 Analog i/o x2, 24 fader D-Command ES

B Rig: OSX 10.9.5, PT HD 10.3.10, HD3 Accel, AVID192D+ 2xPresonus FS8 for I/o, 32 fader Pro Control
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Waves Bezerk Plugin Free until 3-10-2020 DonaldM AAX Plug-ins 0 03-08-2020 01:21 PM
PC bogs down to a crawl and only get static as playback.. OCHOA9182 Pro Tools M-Powered (Win) 6 03-09-2015 08:24 PM
tascam us 2400 bogs down pro tools RuffinMedia 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 05-12-2010 09:33 AM
Help: Suddenly Digidesign Control Panel ON bogs things down el biciclista Pro Tools TDM Systems (Mac) 4 02-09-2003 06:50 PM
g4-400 bogs down with plugins!!! A Chadwick 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 16 06-19-2001 03:23 AM


All times are GMT -7. The time now is 02:33 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com