Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Other Products > MIDI

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-09-2011, 07:39 PM
Nicky P Nicky P is offline
Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Ohio
Posts: 6
Default Help! MIDI Notes Shifted!

Recently my MIDI has encountered a problem. Whenever I open an instrument track, whether it be Xpand, Mini Grand, etc. it as if the highest key shifted to the middle of the keyboard. So when I play the last key all the way to the right, its soo high pitch that its ear piercing. So the lowest note I can play is the middle note that you would hear on a properly working keyboard. I uninstalled Pro Tools and reinstalled it and still having the problem. Any ideas how to fix this?

Computer: Dell Optiplex GX520
OS: Windows XP, SP3
Audio Interface: Mbox 2
MIDI: M-Audio Axiom 61
Pro Tools Type: Pro Tools 8.0 LE

Last edited by Nicky P; 04-09-2011 at 07:42 PM. Reason: added details
Reply With Quote
  #2  
Old 04-09-2011, 08:57 PM
filosofem filosofem is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Christchurch NZ
Posts: 11,864
Default Re: Help! MIDI Notes Shifted!

Quote:
Originally Posted by Nicky P View Post
Computer: Dell Optiplex GX520
Hello, is that Dell Model even compatible?
__________________
Aaron Mulqueen - 001 HD Native
Reply With Quote
  #3  
Old 04-10-2011, 08:10 AM
Nicky P Nicky P is offline
Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Ohio
Posts: 6
Default Re: Help! MIDI Notes Shifted!

It is. My setup has worked before. It started doing this after I cleaned up my hard drive. I never had this problem in the past so I'm not sure what the issue could be.
Reply With Quote
  #4  
Old 04-10-2011, 05:21 PM
filosofem filosofem is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Christchurch NZ
Posts: 11,864
Default Re: Help! MIDI Notes Shifted!

Quote:
Originally Posted by Nicky P View Post
It is. My setup has worked before.
I'm going to be critical here and say that just because your system has worked previously does not mean that your computer is listed on the Avid Audio Compatibility list. Can you show me that that Dell Optiplex GX520 is listed on the compatible systems list?
__________________
Aaron Mulqueen - 001 HD Native
Reply With Quote
  #5  
Old 04-10-2011, 06:16 PM
Nicky P Nicky P is offline
Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Ohio
Posts: 6
Default Re: Help! MIDI Notes Shifted!

http://avid.custkb.com/avid/app/self...p?DocId=353241

Windows XP Service Pack 3
April 23, 2008 — Avid has officially qualified Windows XP Service Pack 3 with all products listed as qualified with Windows XP Service Pack 2, including systems with Avid video. There are currently no known compatibility differences between systems with XP SP2 or SP3. All compatibility information regarding Windows XP Service Pack 2 also applies to systems with Windows XP Service Pack 3.

Pro Tools 8.0 is officially qualified with Windows XP with Service Pack 3 (not tested with SP1 or SP2).

That is all I could find on that site. I've never seen an Avid Audio Compatibility list.
Reply With Quote
  #6  
Old 04-10-2011, 07:20 PM
filosofem filosofem is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Christchurch NZ
Posts: 11,864
Default Re: Help! MIDI Notes Shifted!

I've done some digging and that OptiPlex GX-520 runs an integrated Intel Graphic Media Accelerator and that's a big no no in the first instance. Pro Tools requires a dedicated graphics controller. Also Intel Celeron processors are not supported. And the Intel 945 Express Chipset might be incompatible too.

You will not get support for any system that is incompatible. You would be better off getting yourself a system that is up to 'current' compatible specifications.
__________________
Aaron Mulqueen - 001 HD Native
Reply With Quote
  #7  
Old 04-11-2011, 07:43 AM
Nicky P Nicky P is offline
Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Ohio
Posts: 6
Default Re: Help! MIDI Notes Shifted!

Thanks filososfem. Is there a website that can show me what to look for when searching for a computer that is good for Pro Tools?
Reply With Quote
  #8  
Old 04-11-2011, 06:31 PM
filosofem filosofem is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Christchurch NZ
Posts: 11,864
Default Re: Help! MIDI Notes Shifted!

Great question Nick. Yes you'd be in good hands here.
__________________
Aaron Mulqueen - 001 HD Native
Reply With Quote
  #9  
Old 04-12-2011, 06:28 AM
Nicky P Nicky P is offline
Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Ohio
Posts: 6
Default Re: Help! MIDI Notes Shifted!

Thanks again filosofem.
Reply With Quote
  #10  
Old 04-12-2011, 04:02 PM
AlainZagar AlainZagar is offline
Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: Toronto
Posts: 47
Default Re: Help! MIDI Notes Shifted!

You mentioned this happens when you hit a key and I don't think you meant that the notes on the score are transposed?

Is it possible that you've accidentally transposed your AXIOM 61 ? ie. did you shift the keyboard up/down a couple of octaves?

When you touch the transpose buttons on the left side of the keyboard the display should show the number "0".

While you're at it why now make sure that you've chosen the compatible Program 15 for use with Pro tools.

Just a thought
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Midi notes shifted up 1/2 step? rjd2 macOS 1 08-14-2012 05:07 PM
Grid Timing is shifted - don't know how to fix LSchneeman 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 01-09-2011 10:38 AM
2 Tfts 90° shifted - anyone done that? Meads General Discussion 11 01-05-2011 08:32 PM
Recording Midi notes and keeping existing notes during record Sherbert99 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 09-15-2008 09:40 AM
Why are midi notes so small in notes view Gothboy MIDI 1 05-27-2008 06:17 AM


All times are GMT -7. The time now is 10:36 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com