Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > FireWire and USB Audio Interfaces (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 06-28-2019, 02:19 AM
richardbutler richardbutler is offline
Member
 
Join Date: Jul 2016
Location: Falmouth, England
Posts: 9
Default Mbox Pro 3rd Gen with MacBook Pro Mid 2015 and Mojave - MBoxPro App not seeing device

Hi all,

I hope somebody can help. Since upgrading to Mojave (off the back of the 2019.5 release) I cannot, for the life of me, get the MBox Pro application to see my Mbox Pro 3rd Gen.
History - All was working fine on High Sierra. Nothing with regards to hardware has changed.

Changes - Update to Mojave 10.14.4, latest MOBX Pro Driver, the .6 release.

Further testing / elimination / etc.
- Same workflow works 100% on Mac Pro Early 2013, which was also upgrade from 10.13.3 and latest drivers, etc. Exactly the same workflow (i had all the same as the Mac Pro's I support at the university I am a technician at so that there's parity with testing)
- I installed a clean install of Mojave 10.14.4 onto a USB 3.0 hard drive, then installed the MBOX Pro drivers, so nothing else on the build, except Mojave and MBox. With this mounted on my Macbook Pro Mid 2015, still doesn't see the MBox Pro 3 in the MBox Pro app.

Looking at the SYSTEM REPORT for my Macbook Pro, the MBox Pro 3 is listed in the Firewire section as a connected device... So....

I opened a new, spare MBox Pro that we had in a box. Connected it to my Macbook Pro. Guess what... A notification came up saying that the MBox needed its firmware updated, please wait. As we'd expect from an older MBox Pro 3, as the driver installed on the Macbook should and did notice that the firmware was not up to date. after the update, did the Mbox Pro app see the devicer? "Hardware Not Connected", no it did not. Yet it is listed in the System Report. This MBox also works on any of the Mac Pro 2013 computers that I updated (using all of the same installers).

My Macbook Mid 2016, Retina i7, is supported according to Avid KB. I raised this with tech support and they said I need to "buy a cone time support case". Why? I don't need support, I'm highlighting a fault in their driver, surely??????

Does anybody have a similar set up and the same results, or perhaps things worked for them?

Thank you in advance for any further suggestions for testing.

Rich

p.s. I've been using Pro Tools since version 3, am a Pro Tools 200 Level ACI, and know my way around a Mac, so if you have any in depth solutions, please don't hesitate, happy to try anything further. (hopefully it's just something silly and I've forgotten a simple button push!!!!)

Cheers
Reply With Quote
  #2  
Old 06-28-2019, 02:28 AM
richardbutler richardbutler is offline
Member
 
Join Date: Jul 2016
Location: Falmouth, England
Posts: 9
Default Re: Mbox Pro 3rd Gen with MacBook Pro Mid 2015 and Mojave - MBoxPro App not seeing de

I've added a screen shot of the Macbook Pro with all relevant windows open to help
Attached Images
File Type: jpg Screenshot 2019-06-28 at 10.00.03.jpg (48.9 KB, 0 views)
Reply With Quote
  #3  
Old 07-03-2019, 06:41 AM
richardbutler richardbutler is offline
Member
 
Join Date: Jul 2016
Location: Falmouth, England
Posts: 9
Default Re: Mbox Pro 3rd Gen with MacBook Pro Mid 2015 and Mojave - MBoxPro App not seeing de

Grrrrr. I give up! Just tried a fresh install of Mojave on a USB3.0 drive (again) with only the driver installed and it is now seen by the MBox Pro Preference app.

I'm now thinking that it's a conflict between the HD Driver and Mbox Pro software.

Alas, can't find out how to uninstall the HD Driver as it installs something on the PreBoot partition, so it's not just a case of removing DigiDal.kext from the hard drive as mentioned in other areas of the DUC

Any ideas, before I find it on Google. I'll post here if i find it. Don't all shout at once now!!!!
Reply With Quote
  #4  
Old 07-10-2019, 08:06 PM
AceZero AceZero is offline
Member
 
Join Date: Dec 2004
Location: Monterrey, M้xico
Posts: 37
Default Re: Mbox Pro 3rd Gen with MacBook Pro Mid 2015 and Mojave - MBoxPro App not seeing de

I'm having this exact same problem. Same Mac.
__________________
= Vov =
*
Reply With Quote
  #5  
Old 07-10-2019, 09:12 PM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 11,721
Default Re: Mbox Pro 3rd Gen with MacBook Pro Mid 2015 and Mojave - MBoxPro App not seeing de

With Mojave you need to :

Close the app you're using to record audio.
On your Mac, choose Apple menu () > System Preferences, click Security & Privacy, then click Privacy.

Click Microphone.
Select the checkbox next to an app to allow it to access the built-in microphone on you Mac, an external USB mic, or the inputs on an external audio interface.

See if that helps anything!
__________________
Best Regards
Christopher

—————————————
South Side Music Group
WEBHOME
—————————————
Reply With Quote
  #6  
Old 07-11-2019, 04:42 PM
AceZero AceZero is offline
Member
 
Join Date: Dec 2004
Location: Monterrey, M้xico
Posts: 37
Default Re: Mbox Pro 3rd Gen with MacBook Pro Mid 2015 and Mojave - MBoxPro App not seeing de

@Southsidemusic None of that worked (Pro Tools & PRS Archon were already there)

@richardbutler I made it work somehow like this: I installed High Sierra on a USB SSD drive, booted from there, and installed the Mbox 3 drivers (I did this to make sure the Mbox had the 1.0.4 firmware)... restarted, turned the Mbox on... then reboot to Mojave... and then the Mbox appears as "Hardware connected"...
__________________
= Vov =
*

Last edited by AceZero; 07-11-2019 at 04:54 PM. Reason: Correct image link
Reply With Quote
  #7  
Old 07-12-2019, 04:01 AM
richardbutler richardbutler is offline
Member
 
Join Date: Jul 2016
Location: Falmouth, England
Posts: 9
Default Re: Mbox Pro 3rd Gen with MacBook Pro Mid 2015 and Mojave - MBoxPro App not seeing de

Quote:
Originally Posted by AceZero View Post
@Southsidemusic None of that worked (Pro Tools & PRS Archon were already there)

@richardbutler I made it work somehow like this: I installed High Sierra on a USB SSD drive, booted from there, and installed the Mbox 3 drivers (I did this to make sure the Mbox had the 1.0.4 firmware)... restarted, turned the Mbox on... then reboot to Mojave... and then the Mbox appears as "Hardware connected"...
@Southsidemusic Also didn't work for me, most annoying. Thank you for the information, hope that helps for others.

@AceZero glad you got it working. I now have it working, but I went the long way round. I backed up my mac then went for formatting my Mac and a fresh install of Mojave. It was about time I cleaned up my mac anyway, so have treated it a spring cleaning!!! All up and running now, except I need to power on the MBOX Pro after booting, not before, otherwise it's not seen. A small thing and it'll do for now.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MacBook Pro (2015) & Digi002 somefinn FireWire and USB Audio Interfaces (Mac) 10 03-25-2016 03:59 PM
Has anyone tried out the 2015 Macbook? KrisHeinold General Discussion 6 09-25-2015 10:21 AM
Mbox Pro 3 unsupported Device on Macbook Pro (i tried everything! please help!!!!) durrr 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 02-23-2013 10:16 AM
macbook/mboxpro/external firewire...setup question twig 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 9 08-09-2008 12:55 PM
Macbook + MBox 2 Pro : audio device buffer underflowed chuandrew 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 03-17-2007 12:41 AM


All times are GMT -7. The time now is 06:57 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com